Thailand

Öar i Thailand

Öar i Thailand

För många svenskar så är Thailand ett andra hem, en plats på jorden som upplevs som ett paradis. Det här landet ligger i sydöstra Asien och gränsar till Kambodja, Myanmar (Burma), Laos och Malaysia. Man har kust mot Andamansjön i Indiska oceanen såväl som mot Thailandviken i Stilla havet. Den som har varit på semester i Phuket har upplevt Andamansjöns magi och fantastiska undervattensvärld såväl som de kritvita stränder som öarna längsmed Thailands kust har blivit kända för. På thailändska så kallar man sitt land för Prathet Thai och det betyder de frias land. Anledningen till detta namn tros vara det faktum att det är det enda land i sydöstra Asiens som aldrig har koloniserats av en europeisk nation. Landet har haft många andra olika namn och sedan 1800-talet så har man pendlat mellan Siam och Thailand.

Huvudstaden heter Bangkok och har nära 10 miljoner invånare. Det här är en viktig stad både vad gäller turism och affärsliv. Största religionen är buddism och många orter och samhällen har tempel som gärna smyckas med guld och ornament. Det finns också många muslimer i Thailand och de bor huvudsakligen i söder vid gränsen till Malaysia.

Mer om Thailand

Bangkok

Bangkok

Det här landet har mer än 65 miljoner invånare som är spridda i städer och byar längsmed kusterna och i bergen. Huvudspråken är engelska och thai och valutan kallas för baht. Till skillnad från många andra länder som ligger i och vid den Indiska oceanen så har detta land en hög nivå på medellivslängd och även vad gäller läs- och skrivkunnighet. Även om det har förekommit konflikter och oroligheter med grannländer som Kambodja så kan man säga att det här är ett välmående land vilket märks på den vänlighet som befolkningen utstrålar och som uppskattas så stort av svenska turister.

Klimat

Klimatet i Thailand är för det mesta varmt och fuktigt. Årstiderna delar upp i varm, kall och regnig säsong men mätt i våra mått så är det nästan alltid varmt och skönt. Man drabbas av monsuner och stormar under regnsäsongen. Det är mellan november och maj som vädret är som torrast och mellan november och februari så är det som allra varmast. Nu är det förstås så att klimatet och vädret skiljer sig en del om man befinner sig vid en kuststad än om man har tagit sig upp i bergen. Vid Andamansjöns kust så drabbas man som mest av stormar mellan april och oktober.

Ekonomi

Det var kungen Mongkut och hans son Chulalongkorn som under 1800-talet introducerade västerländsk utbildning och teknologi utan att för den sakens skull frångå de traditionella buddistiska värderingarna. Även om man har sluppit invasion från andra länder så har man haft många inbördes militärkupper. Sedan början av 2000-talet så är Thailand en demokrati. Man exporterar datorer, transistorer, kläder och ris. Ekonomin i landet växer snabbt men det finns fortfarande regioner som är mycket fattiga och i stort behov av hjälp. Det är särskilt det östra platåområdet där man inte har möjlighet att odla jorden som folk lider av fattigdom. Turism är förstås en stor del av Thailands ekonomi och Sverige står för en stor del av turismen. Tsunamin 2004 var en katastrof men man har sedan dess kommit igen och byggt upp det mesta av det som förstördes.

Indien

Indien demonstrerar

Demonstration i Indien

Världens sjunde största land är Indien och det räknas som världens näst största då man ser på befolkning för här bor det mer än 1,2 miljarder människor. Landet ligger i södra Asien och har kust till Indiska oceanen, Arabiska sjön och Bengaliska viken. Det gränsar till Pakistan, Kina, Nepal, Bhutan, Burma (Myanmar), och Bangladesh. Dessutom så ligger önationerna Sri Lanka och Maldiverna nära Indiens södra spets. Öarna Andaman och Nicobar tillhör Indien och via dessa så har man även vattengräns till Indonesien och Thailand.

Stater i Indien

Karta över Indiens stater

Indien är ett enormt land som består av 29 stater och 7 territorier. Alla stater, och Puducherry och National Capital Territory of Dehli, har demokratiska legislativa system som bygger på Westminster modellen. De fem återstående territorierna leds direkt från landets centrum av utvalda administratörer. Man har haft samma struktur på staterna sedan 1956 och den är byggd på de språk som talas i de olika områdena. Varje stat eller territorium är också uppdelat i mindre distrikt för att underlätta administration och styre. Indien räknas faktiskt som världens största demokrati.

Mer om Indien

Indiens huvudstad är New Dehli men det bor flest människor i staden Mumbai. Andra stora städer är Bangalore, Chennai och Calcutta. Officiella språk i landet är hindi och engelska men det finns förstås många fler lokala språk då detta land är så pass stort. Exempel på de språk som talas är bengali, telugu, marathi, urdu och tamil. Landskapet är varierat med berg, slätter och kustlandskap. Det högsta berget i Indien är Kanchenjunga som har en högsta topp på 8 598 meter. Det här är världens tredje högsta berg och Indien delar det med Nepal. Klimatet bjuder på tropisk värme i syd och kyligare områden i bergen. Man drabbas ofta av kraftiga regnskurar, så kallade monsunregn.

Lite historia

Indiens historia sträcker sig långt tillbaka och man brukar dela in den i antik-, medeltida- och modern period. Namnet på landet kommer från ordet Indus som i sin tur kommer från persiskans Hindus. Hindus togs från Sanskritordet Sindhu som var det historiska namnet för Indusfloden. Perserna kallade Indien för Hindustan vilket betyder hinduernas land och som mest refererar till norra Indien. Det händer fortfarande att detta ord används för att beskriva hela Indien.

Lord Dalhousie styrde Indien

Lord Dalhousie

När man talar om modern indisk historia så menar man tiden som började på mitten av 1800-talet. Det var nämligen då som Lord Dalhousie blev guvernör för Ostindiska kompaniet och detta kom att leda till många förändringar, bland annat utbildning för den dåvarande brittiska kolonins invånare. Man byggde även kanaler och järnvägar vilket förändrade landets kommunikationer. Vid den här tiden så började indierna bli trötta på det Ostindiska kompaniet och det ledde till motstånd mot den brittiska ledningen. Som resultat så upplöstes det Ostindiska kompaniet medan Storbritannien fortsatte att administrera Indien. Det är också därför som man än idag har ett parlamentariskt system som påminner om det som finns i England.

Mahatma Gandhi i Indien

Mahatma Gandhi

I 1947 så blev Indien en självständig nation fri från Storbritanniens styre. Landets första premiärminister blev Jawaharlal Nehru och Mahatma Gandhi blev världsberömd som den som ledde motståndsrörelsen. När britterna inte längre styrde så delades landet i två delar, nämligen den Indiska republiken och den Islamiska republiken Pakistan. Senare så kom en del mellan Indien och Pakistan, med Indiens stöd, att bli till landet Bangladesh.

Ekonomi

I Indien så finns det flera olika industrier som är på frammarsch. Indiens telekommunikationsindustri är en av världens snabbast växande. Under 2013 så stod det klart att Indien hade passerat Japan som den tredje största smartphone-marknaden i världen. Bilindustrin är också en viktig del av Indiens ekonomi både nationellt och som exportindustri. Den farmaceutiska industrin är också viktig och förväntas att fortsätta växa. Även om man har så många olika industrier som växer och fungerar väl så har Indien interna socialekonomiska utmaningar. Det här landet har en enormt stor befolkningsandel som lever i fattigdom. Man räknar med att omkring 30% av landets barn under fem år är underviktiga och på vissa håll så ser siffrorna ännu värre ut. Det finns politiska kampanjer som är till för att motverka dessa problem genom att till exempel erbjuda måltider i fattiga områden. Det finns en obalans mellan olika stater då vissa kan vara otroligt rika och andra extremt fattiga. Ett exempel på en välmående stat är Kerala i södra Indien. Kerala lockar både utländska och indiska turister med vackra stränder och en unik miljö.

Intressanta fakta om Indien

Kossor bland indier

Heliga kor

Det finns mycket intressant att säga om Indien men för att nämna några saker:

  • Det är olagligt att föra valutan rupies ur landet
  • Precis som i Bangladesh så anses den vänstra handen vara oren vilket i Indien förklaras med att man inte använder sig av toalettpapper utan istället stänker vatten med den vänstra handen för att göra rent efter toalettbesök. Man använder därmed inte den vänstra handen för att äta.
  • Mer än en miljon indier är miljonärer men de allra flesta får klara sig på mindre än 10 kronor per dag.
  • Kor ses som heliga och får ströva omkring fritt i trafiken. Man ger korna den heliga statusen på grund av att de precis som människan är gravida under nio månaders tid.

Burma

Alfabetet i Burma

Alfabetet i Myanmar/Burma

Myanmar är det största landet på sydöstra Asiens fastland men det är inte så många som kallar landet vid detta namn. Det bytte namn från Burma till Myanmar år 1989 men det är fortfarande många som säger Burma. Burma gränsar mot Thailand, Indien, Laos, Bangladesh och Kina. Landet har kust både mot Andamansjön och mot den Bengaliska viken. Det här landet var en gång koloniserat av Storbritannien men fick sin självständighet 1948 då det utropades till en förbundsrepublik. Landet består av berg och platåer och de flesta bor i de bördiga dalarna och i Irrawaddy flodens delta.

Mer om Burma

Landsvapen i Myanmar

Landsvapen

Fram tills 2006 så var Yangon Burmas huvudstad men detta ändrades till Nay Pyi Taw. Myanmars invånare är till största delen etniska burmeser och andra grupper som Shans, Karens och Kachins utgör omkring 30 procent av landets befolkning. Minoritetsgrupper finns mestadels vid landets gränser och i bergsområden. Shanfolket bor i norr och i nordöst vid Indiens och Thailands gränser, Karenfolket finns vid Thailands gräns och Kachinfolket har sina samhällen vid gränsen till Kina i norr. De här olika grupperna är viktiga att nämna då man talar om Burma för landets militära regim har behandlat dem på ett brutalt sätt och motsatt sig att ge dessa grupper rättigheter och autonomi.

Allt som allt så har Burma en befolkning på omkring 50 miljoner människor. Huvudspråket är burmesiska men det finns även lokala språk. Religionerna som praktiseras är huvudsakligen buddism, kristendom och islam. Landets valuta kallas för Kyat.

Historia och ekonomi

Burma har styrts av militära regimer sedan 1962 och dessa har anklagats för korruption, trafficking, och brott mot mänskliga rättigheter. Man har bland annat med våld flyttat på folkgrupper och även tvingat civila till straffarbete. Så sent som 1988 så var det landets militär som låg bakom morden på mer än tusen demonstranter som demonstrerade för demokrati. Trots att man höll ett nationellt val år 1990 så vägrade militären att godta resultaten. Landet har gott om naturtillgångar och den nationella industrin inkluderar ädelstenar och Teakträ. Det är dock svårt att få fart på ekonomin då den militära ledningen inte banar väg för detta. På grund av detta så är de flesta i Burma fattiga utan utsikter om att detta kan komma att förändras.

Burma exporterar gas, träprodukter, bönor, fisk och ris. Landet har en alldeles unik natur och under senare år så har turism till Myanmar kommit igång till glädje för nyfikna turister från världens alla hörn så i framtiden så kan turism komma att bli en viktig del av landets ekonomi.

Andamansjön

Sydost om den Bengaliska viken i Indiska oceanen så finner vi Andamansjön till vilken en stor del av Thailand har kustlinje. Det här är ett så kallat bi-hav till den Indiska oceanen och det har fått sitt namn från ögruppen Andamanerna. Det här är ett område som används för transporter mellan länderna som angränsar till havet och vars största näring är fiske och turism. Andamansjön drabbades hårt av tsunamin 2004 och även om man återhämtar sig från skadorna som naturkatastrofen åsamkade fiske och turism så är man ständigt medvetna om att områdets natur kan leda till nya vulkanutbrott med förödande konsekvenser.

Andamansjön har ett medeldjup på omkring tusen meter men de norra och de östra delarna håller ett lägre djup på omkring 200 meter. Det finns dock en del riktigt djupa punkter vilket beror på undervattenslandskapet som har djupa dalar på ner till 4 000 meter djup. Botten i detta del-hav täcks av sand, grus och sten.

Definition av Andamansjön

När man ser på kartan så märks Andamansjön ut som området som ligger mellan Thailand och den Bengaliska viken. Det är dock viktigt att tänka på att även Burma har tillgång till detta vatten för det här har fått konsekvenser rent politiskt vad gäller rätten att fiska på det.

Andamansjöns viktiga mangroveträsk

Mangroveträsk

Mangroveskog

Det finns gott om mangroveträsk och områden fulla av sjögräs i Andamansjön. Längsmed den Thailändska kusten så är mer än 600 kvadratkilometer mangroveträsk. Träsken är otroligt viktiga för de ger både djur och människor skydd från havets tuffa verklighet. Fiskar finner skydd i träsken och samma träsk minskar de vindar och vågor som kommer in mot stränderna från öppet hav. En stor del av dessa träsk skadades under tsunamin 2004 och det har ändrat områdets karaktär och ekosystem. För att råda bot på detta så har man återplanterat träsk men på grund av mänsklig aktivitet i området så fortsätter mangroveträskens yta att minska med följden att djurlivet i och ovanför ytan påverkas av detta.

Kampen om fisket

Fiske i Thailand

Thailändsk fiskebåt

Fisket är så pass viktigt i denna region att det har lett till en hel del spänning mellan länderna Thailand och Burma. På grund av konkurrensen om fiskevattnet så har det uppstått flera konflikter mellan Thailand och Burma, även beväpnade sådana. I Thailand så får man även jobba med att utbilda sina fiskare för att de inte ska ge sig ut på internationellt vatten och fiska utan tillstånd. Det händer nämligen rätt ofta att thailändska fiskebåtar upptäcks på Malaysias vatten där de blir konfronterade av den malaysiska militären. Samtidigt som det tycks finnas ett oändligt flöde av fisk så är det förstås så att det intensiva fisket leder till viss utarmning och därför så krävs det ett samarbete mellan länderna och ett samförstånd om hur pass mycket man kan ta av denna naturliga resurs och rikedom.

Sundagraven

Sundagraven

Sundagraven som heter Sunda Trench på engelska men som tidigare kallades för Java Trench (Javagraven) är den Indiska oceanens djupaste havsgrav. Det här är verkligen inget litet hål för Sundagraven sträcker sig över 3 kilometer längs Indonesiens kust och skärgård. Graven finns cirka 300 kilometer från öarna Sumatra och Java och dess nordvästra del sammanfaller med öar och kontinentala hyllor som sammanlänkar med Ganges floddelta.

Sundagravens struktur är mycket intressant och traditionellt sett så har den bestått av en undervattensrygg och två separata delar. Man har kunnat utforska detta enorma djup på omkring 7 000 meter med modern utrustning och sonarteknik som har gett information om hur havsbotten ser ut i området. En stor del av detta gigantiska havsdike är fullt av sediment och vulkaniskt material så det är inte så att man har ett enormt område med ett konstant djup på 7 000 meter.

Förändringar efter tsunamin 2004

Tsunami förändrar Sundagraven

Tsunami

Efter tsunamin 2004 så verkar det som om den här havsgraven förändrades vad gäller karaktär och topografi. Kartläggning som gjorts av Sundagraven efter 2004 visar på en annan struktur med toppar och skrovligheter samt utrymmen som låsts igen. Därmed så kan man säga att den traditionella formen med två dalar omkring en rygg har förändrats.

Det här området ligger ju alldeles där den Indo-australiska kontinentalplattan går under den Eurasiska kontinentalplattan och det betyder att man ofta får jordbävningar som i vissa fall leder till tsunamis.

Havsgravar måste ha gåtor

Malaysian Airlines

Malaysian Airlines

De stora världshaven har alla områden som upplevs som hemlighetsfulla och mystiska och man kan kanske kalla Sundagraven i Indiska oceanen för en sådan plats. Detta särskilt efter det att Malaysian Airlines flight MH370 försvann i mars 2014. Efter detta så kom det ganska snart teorier om att planet skulle kunna ha störtat i Sunda graven. Om så verkligen är fallet så blir det svårt att någonsin finna delar av planet eller den svarta lådan då denna havsgrav är så djup och gigantisk att det skulle bli ett alldeles för omständligt projekt att kamma den efter ett boeing flygplan. Det var just detta som man använde som argument för att en eller fler av piloterna utförde störtningen frivilligt. Vad som finns därnere i Sundagraven lär vi aldrig få reda på men den förblir en plats som förundrar och kittlar våra sinnen.

Bengaliska viken

Bengaliska viken heter Bay of Bengal på engelska och den ligger i Indiska oceanen omgiven av Indien, Bangladesh, Myanmar och Thailand. Även om namnet låter som en mindre vattenmassa så handlar det här inte om en liten vik, Bengaliska viken är nämligen ett hav, om än ett litet hav, som är en del av världens tredje största hav, nämligen den Indiska oceanen. Faktum är att denna vik räknas som världens största vik och på kartan så ser den ut som en triangel och flera stora floder mynnar ut i den. Det finns också många viktiga indiska hamnstäder längsmed vikens stränder och här har Balasore historiskt sett varit mycket viktig. Det var nämligen via denna hamnstad som européerna började sin kolonisering av Indien.

Floder och det Bengaliska deltat

Ganges rinner ut i Bengaliska viken

Ganges på väg ut i Bengaliska viken

Flera av Indiens största floder mynnar ut i Bengaliska viken. Här kan floden Ganges nämnas. Ganges flyter genom Bangladesh där man kallar floden för Padmafloden. Padma går sedan samman med Meghnafloden som rinner ut i viken. Tillsammans med floden Brahmaputra så tillför Ganges den Bengaliska viken tusen miljoner ton sediment per år. Det är detta slam som ger upphov till det Bengaliska deltat som sträcker sig från Bangladesh till strax söder om Ekvatorn. Man tror att det är denna ständiga tillförsel av sediment som under årens lopp har lett till att sjöbotten i området är rik på naturliga tillgångar som olja och gas.

Öar

Andaman i Bengaliska viken

Paradisön Andaman

Det finns gott om öar i den Bengaliska viken. En del av dessa är bebodda och inkluderar Andamanöarna, Mergui och Nicobar. Längsmed Burmas kust så finns de berömda Cheduba öarna med vulkaner som fortfarande är aktiva. Av över 500 öar så är det bara 37 som är bebodda så Bengaliska viken bjuder på många ställen med natur som är fullkomligt orörd av människan.

Djurliv

Bengaliska viken räknas som världens 64:e största marina ekosystem. Här finns det ett mycket rikt djurliv och fantastiska korallrev. Längsmed stränderna som man finner i Indien och i Bangladesh och på Sri Lanka så kan man finna vackra snäckor som spolar iland. Här finns ormar, fiskar, delfiner och sköldpaddor. Man har skapat naturreservat för att skydda de unika arterna men vissa är redan utrotningshotade. Bland dessa så finner vi den Bengaliska tigern samt den unika saltvattenskrokodilen (Crocodylus Pororsus).

Ekonomi

Ostindiefarare i Bengaliska Viken

Ostindiefarare

Idag är fisket en viktig del av livet omkring den Bengaliska viken. Här finns det många fiskarter som till exempel tonfisk som är eftertraktad världen över. Nära 30% av världens kustfiskare finns i denna vik. Historiskt sätt så bör Ostindiska kompaniet nämnas då denna vik var en av deras viktigaste handelscentrum. De var dock inte det enda europeiska kompani som tog sig hit för att handla och ta med sig Asiens unika varor och produkter till Europa.