Somalia

Naturen i Somalie

Somalias natur

På Afrikas horn vid Adenviken ligger Somalia som gränsar till Kenya, Etiopien och Djibouti. Landet har två stora floder, Shebelle och Juba, men är i stort sett ett mycket torrt och bart land. Landet blev självständigt den 1 juli 1960. Då bröt man sig loss från det som tidigare varit en sammanslagning av brittiska Somaliland och italienska Somaliland. Somalia har omkring 8,5 miljoner invånare och huvudstaden är Mogadishu. Huvudspråken är somaliska, arabiska, italienska och engelska och valutan kallas för Somali shilling. De flesta somalier är sunni-muslimer. Läs- och skrivkunnighet i landet är mycket låg, och man räknar med att enbart omkring 40% av landets befolkning kan läsa och skriva.

Lite historia

Somalia är hårt drabbat av pirater

Pirat i Somalia

Det går att skriva böcker om Somalias historia men om man ska sammanfatta den så kan man säga att landet har funnits som någon form av nation under mer än 2000 års tid. Under slutet av 1800-talet så kom britter, italienare och fransmän för att ta en bit av Somalias landmassa. Dessa länder kom att bråka om vem som skulle få den största biten av den somaliska kakan men till slut så blev landet självständigt. Trots att man nu var fria från européernas bråk så blev läget i landet inte stabilt. Olika grupper ville ta makten och man stred även med grannlandet Etiopien om territorium. Somalia försökte få hjälp från andra länder men de förlorade till sist mot Etiopien. Regering efter regering har krossats med statskupper och under 1990-talet så var det ingen som ville ta ledningen för nationen. Man räknar med att de konstanta inbördeskrigen sedan 1990-talet har lett till omkring en halv miljon människors död. Dessutom så hamnar somaliska pirater i nyheterna då de bordar kommersiella såväl som privata skepp för att ta gisslan.

Ekonomi

Man kan inte tala om tunga somaliska industrier men det finns en viss produktion av tyger, samt utveckling och förfining av olja och socker. Dessutom så odlar man bananer, kokosnötter och majs och så fiskar man förstås. Somalia exporterar boskap, bananer, fisk och kol.

Intressanta fakta om Somalia

Adenviken är en del av den Indiska oceanen och Somalia var ett av de länder som kände av tsunamin år 2004. Man har väldigt få fall av HIV i detta land men barnadödligheten är hög på grund av torka och problem med andra sjukdomar. I det Antika Grekland så hade man stor respekt för Somalia som då kallades för Punt kungadömet. Detta berodde en hel del på landets strategiska position som gjorde att det var av stort intresse för de som handlade i regionen.

Indien

Indien demonstrerar

Demonstration i Indien

Världens sjunde största land är Indien och det räknas som världens näst största då man ser på befolkning för här bor det mer än 1,2 miljarder människor. Landet ligger i södra Asien och har kust till Indiska oceanen, Arabiska sjön och Bengaliska viken. Det gränsar till Pakistan, Kina, Nepal, Bhutan, Burma (Myanmar), och Bangladesh. Dessutom så ligger önationerna Sri Lanka och Maldiverna nära Indiens södra spets. Öarna Andaman och Nicobar tillhör Indien och via dessa så har man även vattengräns till Indonesien och Thailand.

Stater i Indien

Karta över Indiens stater

Indien är ett enormt land som består av 29 stater och 7 territorier. Alla stater, och Puducherry och National Capital Territory of Dehli, har demokratiska legislativa system som bygger på Westminster modellen. De fem återstående territorierna leds direkt från landets centrum av utvalda administratörer. Man har haft samma struktur på staterna sedan 1956 och den är byggd på de språk som talas i de olika områdena. Varje stat eller territorium är också uppdelat i mindre distrikt för att underlätta administration och styre. Indien räknas faktiskt som världens största demokrati.

Mer om Indien

Indiens huvudstad är New Dehli men det bor flest människor i staden Mumbai. Andra stora städer är Bangalore, Chennai och Calcutta. Officiella språk i landet är hindi och engelska men det finns förstås många fler lokala språk då detta land är så pass stort. Exempel på de språk som talas är bengali, telugu, marathi, urdu och tamil. Landskapet är varierat med berg, slätter och kustlandskap. Det högsta berget i Indien är Kanchenjunga som har en högsta topp på 8 598 meter. Det här är världens tredje högsta berg och Indien delar det med Nepal. Klimatet bjuder på tropisk värme i syd och kyligare områden i bergen. Man drabbas ofta av kraftiga regnskurar, så kallade monsunregn.

Lite historia

Indiens historia sträcker sig långt tillbaka och man brukar dela in den i antik-, medeltida- och modern period. Namnet på landet kommer från ordet Indus som i sin tur kommer från persiskans Hindus. Hindus togs från Sanskritordet Sindhu som var det historiska namnet för Indusfloden. Perserna kallade Indien för Hindustan vilket betyder hinduernas land och som mest refererar till norra Indien. Det händer fortfarande att detta ord används för att beskriva hela Indien.

Lord Dalhousie styrde Indien

Lord Dalhousie

När man talar om modern indisk historia så menar man tiden som började på mitten av 1800-talet. Det var nämligen då som Lord Dalhousie blev guvernör för Ostindiska kompaniet och detta kom att leda till många förändringar, bland annat utbildning för den dåvarande brittiska kolonins invånare. Man byggde även kanaler och järnvägar vilket förändrade landets kommunikationer. Vid den här tiden så började indierna bli trötta på det Ostindiska kompaniet och det ledde till motstånd mot den brittiska ledningen. Som resultat så upplöstes det Ostindiska kompaniet medan Storbritannien fortsatte att administrera Indien. Det är också därför som man än idag har ett parlamentariskt system som påminner om det som finns i England.

Mahatma Gandhi i Indien

Mahatma Gandhi

I 1947 så blev Indien en självständig nation fri från Storbritanniens styre. Landets första premiärminister blev Jawaharlal Nehru och Mahatma Gandhi blev världsberömd som den som ledde motståndsrörelsen. När britterna inte längre styrde så delades landet i två delar, nämligen den Indiska republiken och den Islamiska republiken Pakistan. Senare så kom en del mellan Indien och Pakistan, med Indiens stöd, att bli till landet Bangladesh.

Ekonomi

I Indien så finns det flera olika industrier som är på frammarsch. Indiens telekommunikationsindustri är en av världens snabbast växande. Under 2013 så stod det klart att Indien hade passerat Japan som den tredje största smartphone-marknaden i världen. Bilindustrin är också en viktig del av Indiens ekonomi både nationellt och som exportindustri. Den farmaceutiska industrin är också viktig och förväntas att fortsätta växa. Även om man har så många olika industrier som växer och fungerar väl så har Indien interna socialekonomiska utmaningar. Det här landet har en enormt stor befolkningsandel som lever i fattigdom. Man räknar med att omkring 30% av landets barn under fem år är underviktiga och på vissa håll så ser siffrorna ännu värre ut. Det finns politiska kampanjer som är till för att motverka dessa problem genom att till exempel erbjuda måltider i fattiga områden. Det finns en obalans mellan olika stater då vissa kan vara otroligt rika och andra extremt fattiga. Ett exempel på en välmående stat är Kerala i södra Indien. Kerala lockar både utländska och indiska turister med vackra stränder och en unik miljö.

Intressanta fakta om Indien

Kossor bland indier

Heliga kor

Det finns mycket intressant att säga om Indien men för att nämna några saker:

  • Det är olagligt att föra valutan rupies ur landet
  • Precis som i Bangladesh så anses den vänstra handen vara oren vilket i Indien förklaras med att man inte använder sig av toalettpapper utan istället stänker vatten med den vänstra handen för att göra rent efter toalettbesök. Man använder därmed inte den vänstra handen för att äta.
  • Mer än en miljon indier är miljonärer men de allra flesta får klara sig på mindre än 10 kronor per dag.
  • Kor ses som heliga och får ströva omkring fritt i trafiken. Man ger korna den heliga statusen på grund av att de precis som människan är gravida under nio månaders tid.

Pakistan

K2 i Pakistan

Berget K2 är Pakistans nationalberg

Pakistan är en av världens allra äldsta civilisationer och kallas officiellt för den Islamiska Republiken Pakistan. Landet gränsar till Indien, Kina, Afghanistan och till Iran. Den södra delen av Pakistan har kust till Arabiska havet som är en del av den Indiska oceanen. Med nära 200 miljoner invånare så räknas Pakistan som världens sjätte folkrikaste land. I detta land så finns toppen K2 (Mount Godwin Austen) som räknas som världens näst högsta berg. Namnet på landet betyder land of the pure, som kan översättas till det rena landet, på persiska och på urdu.

I Pakistan så talas det mer än 60 olika språk. Huvudspråken för landet är urdu, engelska, puniabi, pashto och sindhi. Det hålls regelbundna val men man kan inte säga att det här är en stabil demokrati då landet växelvis har styrts av en militärregim.

Historia

Det som är dagens Pakistan har varit bebott sedan urminnes tider och här har man framför allt sysslar med jordbruk. Området styrdes av storriken som Perserriket och Alexander den Store samt av hans generaler. Under medeltiden så tog den arabiske erövraren Muhammad ibn Qasim över och islam introducerades som religion i regionen. I modern tid så har även Storbritannien haft viss kontroll över delar av Pakistan som en del av sin handelsverksamhet. Pakistans politik har kritiserats då man under 1990-talet ställde sig bakom talibanerna i Afghanistan. Senare så gav landet sitt stöd till USAs invasion av Afghanistan varpå relationerna mellan landet och väst förbättrades.

Höga berg och öken i Pakistan

Det finns många höga berg i Pakistan och två av världens 14 högsta berg finns i detta land. Klimatet är kontinentalklimat vilket betyder att det för det mesta är torrt. Nu finns det dock många höjdskillnader så väder och klimat kan skilja sig stort mellan landets olika delar. Under tidig höst så drabbas landet av monsunregn som sedan följds av en torr period utan nederbörd. Trots detta så har man kunnat utnyttja områden som Indusslätten för jordbruk genom att använda sig av konstbevattning. Vid gränsen mot Indien så finns det en öken med namn Tharöken. Det här är en mindre öken i södra Punjabprovinsen.

Växt- och djurliv

Pakistansk Ökenkatt

Ökenkatt

Det varierade landskapet har gett upphov till många olika växtarter och djur. Här finns det alpina träd som tall såväl som tropiska inslag av kokosnötsträd och dadelträd. Längsmed kusten så finns det mangroveskogar och den stora variationen av arter och träd beror på att landet är stort rent geografiskt och att man har så stora höjdskillnader. I Pakistan så finns det nära 700 fågelarter och man har även exotiska djur som krokodil och ökendjur som ökenkatten. Pakistans regering har infört flera projekt som är till för att rädda naturen som lider av problem från miljöförstöring som leder till att skog försvinner. Det här är projekt som är viktiga för hela världen.

Ekonomi

Chasma i Pakistan

Kärnkraftverket Chasma i Pakistan

Pakistan är ett av de första arabländerna med tillgång till kärnkraft och man har utvecklat flera kärnkraftverk. Landet har en snabbt växande ekonomi där olja och gas står för den största delen av exporten. Turistindustrin har också utvecklat under senare år och det finns ett stort intresse av att upptäcka landets unika kultur och natur.

Sokotra

Sokortakarta

Karta över Sokotra och dess öar

Sokotra som också kan stavas Socotra är en mindre skärgård med fyra öar som ligger i Indiska oceanen och som idag tillhör Jemen i Asien. Den här ön har en gång tillhört Somalia och faktum är att den ligger närmre Somalia så man kan förstå att det finns de som upplever att det här fortfarande är en somalisk ö. Ön är 132 km lång och 50 km bred. Den är otroligt isolerad och har flera växtarter som inte finns någon annanstans. De röda stenarna som finns längs vissa stränder och öns mystiska natur har gett den smeknamn som “drakblods-ön” och ”världens mest utomjordiska plats”. De andra öarna som ingår i samma ögrupp är Darsa, Samha och Abd Al Kuri.

Sokotras historia

Det är inte bara Somalia som kan hävda att det här är deras ö. Under forntiden så tror man att ön var en grekisk koloni och under medeltiden så ska den ha bebotts av sjörövare som gjorde livet svårt för den som kom förbi på väg in och ut ur Adenviken. Sokotra har även erövrats av Portugal och till sist av Storbritannien innan den i modern tid överläts till Jemen. De som idag bor på ön är muslimer och man räknar med att huvudstaden Hadibu har omkring 9 000 invånare. Idag anses dessa öar vara ett världsarv på grund av den unika naturen som finns på plats.

Geografi

Socotras klimat

Klimat på Socotra

Förutom de fyra öarna så har denna skärgård flera obebodda klippöar som är av stor vikt för sjöfåglar. Sokotraöarna är inte av vulkansort utan kontinentala vilket är unikt i regionen. Här råder ett tropiskt men torrt klimat och på huvudön så finner man fantastiska tropiska sandstränder, berg och sandslätter som för tankarna till Sahara. Ön har också enorma kalkstensgrottor.

Klimat och kultur

Drakblodsträd

”Drakblodsträd” på Sokotra

I och med att klimatet är torrt tropiskt så får man en årlig medeltemperatur som ligger över 25°C. Öns inland får mer regn än kusterna och under monsunperioden så drabbas den av starka vindar och hård sjö. Många platser på ön bjuder på syner som är som ur en bok om en annan tid och plats. Det finns fortfarande gott om små stenhus och hyddor där folk bor, och även om man har en flygplats och kan erbjuda moderna faciliteter i huvudstaden så är många platser i stort sett orörda och man lever så som man alltid har gjort. Män går klädda i arabiska sjalar om huvudet som skydd mot solen samt med tygstycken om höften och man lever förstås av den rikedom som Indiska oceanen bjuder på i form av fisk.

Omanbukten

Omanbukten

Omanbuktens utbredning

Omanbukten kopplar samman Arabiska havet med Persiska viken via Hormuzsundet. Bukten som även kallas för Omanviken har fått sitt namn av landet Oman som ligger längsmed vikens södra sida. Norr om viken så finner vi Iran. Det är dock i Oman som vi finner vikens viktigaste hamnstad nämligen Muscat. Det är viktigt att ta reda på lite mer om landet Oman och dess geografiska utmaning för att förstå hur regionen fungerar rent politiskt som handelsväg. Det här får betydelse för resten av världen då en stor del av oljan som vi alla är så beroende av kommer just härifrån.

Mer om Omanbukten

Placerad mellan Oman och Iran så är Omanbukten, eller Omanviken, en förlängning av Arabiska havet som kopplas samman med Persiska viken via Hormuzsundet. Andra viktiga länder i området är Förenade Arabemiraten och även Saudiarabien och Jemen. Det är via sträckan mellan Omanviken och Persiska viken som man kan skeppa olja från Indiska oceanen. Det här gör att bukten är otroligt viktig för länderna som finns i regionen. Rent fysiskt så är viken cirka 370 km vid och omkring 545 km lång.

Omans geografiska utmaning

Oman är inte ett homogent land på så vis att det är uppdelat i tre olika regioner med olika karaktär. Det är landets olika bergskedjor som på ett naturligt sätt sätter gränser mellan regionerna. Alldeles invid Omanbukten så finner vi den viktiga hamnstaden Muscat som är en modern stad och handelscentrum. Det som utgör ett dilemma i landets interna politik och som påverkar handel med olja är att den region som oljan finns i ligger närmre landets mitt och kontrolleras av en faktion som är en annan än den som regerar i Muscat. Det är i den religiösa Nizwa regionen som oljan finns men oljan måste förstås ta sig vidare i världen via sjöfarten som kontrolleras av Muscat regionen. I söder finns området Salalah som traditionellt sett lockar till sig turism. För Oman så är det av stor vikt att skapa sammanhållning mellan landets olika fraktioner.

Det är dock viktigt att komma ihåg att även om Omanviken ligger inom landet Omans territorium så är det halvön Musandam som kontrollerar sjöfarten via Hormuzsundet.

En farlig sjöväg

Det är inte sällan som man kan läsa internationella nyheter om Omanbukten som på engelska kallas för Gulf of Oman då det då och då händer att skeppen här bli attackerade av sjörövare. Det är pirater som ger sig på de stora oljetankarna och beskjuter dem. Detta sker ibland då fartygen tar sig genom Hormuzsundet och utgör ett problem eftersom man måste använda denna route för att ta sig fram med så stora laster. Det krävs alltså en hel del övervakning och mod för att jobba med transporterna genom vatten som hemsöks av grupper med mindre ädla motiv som inte drar sig för att beskjuta och försöka borda även riktigt stora oljeskepp.

Arabiska havet

Arabiska havet kallas även för Arabiska sjön och ligger inkilat mellan Arabiska halvön och Indien. Den som har varit på semester i Goa i Indien har badat i detta hav som är otroligt vackert men också ganska tufft med stormar som gör det svårt att ta sig fram under vissa tider på året. Havet täcker en yta på 3 862 000 kvadratkilometer och den bredaste delen av havet spänner över 2 400 km. Havets djupaste punkt ligger på 4 652 meters djup och det har flöden in i Röda havet och är sammankopplat med Persiska viken. Den största floden som mynnar ut i detta hav är Indusfloden.

Länder vid Arabiska havet

Länder som har stränder vid det Arabiska havet är:

Längs med kusterna så finns det många viktiga städer med hamnar som används för handel och transporter av varor till och från regionen.

I havet så finns det även gott om öar som tillhör de närliggande länderna. Här kan Sokotra, Astola och Andrott nämnas.

Viktiga hamnstäder

Karachi är en viktig hamnstad i Arabiska havet

Hamnen i Karachi, Pakistan

En av de viktigaste hamnstäderna vid Arabiska sjöns kust är Karachi i Pakistan. Det här är en mycket aktiv hamn som hanterar hela 60% av landets lasttransporter. Alldeles vid hamnen så finns städerna Saddar och Kiamari och viktiga industriella områden som behövs för arbetet i Karachi.

En annan viktig hamnstad är Salalah i Oman. Den här hamnen är rätt ny och fokuserar på containertransporter. För många som jobbar som sjömän i den här delen av Arabiska havet så är hamnen Salalah en skön syn. Det är inte bara tuff sjö som kan göra det farligt att befinna sig på detta hav, det finns också gott om Somaliska pirater som ibland vågar sig på transportfartyg. Många gånger så får fartyg betala en massa pengar för att slippa undan de somaliska sjörövarna och då kommer de strax därpå till Salalah där de kan vila ut och glädja sig åt att fortfarande ha livet i behåll.

Ekologi och djurliv

Korall

Korall

På grund av de stora temperatursvängningarna i luften och i vattnet så är klimatet i detta hav rätt så extremt. Det här gör att man finner ett spännande djurliv och ett ekosystem som klarar av den här typen av hård natur. I vattnet så finns det korallrev såväl som gräsbäddar och unika undervattenhabitat där mollusker frodas. Här kan man även finna mangroveträsk där det finns träd som är hela 6 meter höga. Längs kusterna kan man finna fiskar som barracuda och frökenfiskar. Djurlivet inkluderar även unika arter av sköldpaddor, valar, delfiner och späckhuggare.

Miljöförstörelse

Det Arabiska havet är ett oljecentrum och det här har fått konsekvenser för miljön. På grund av oljespill och det slitage som hanteringen av olja leder till så finns det arter som har påverkats på ett negativt sätt. Sedan så är det förstås så att Arabiska sjön och dess olika öar och länder är av intresse för turister som inte alltid hanterar korallrev och andra naturliga habitat på rätt sätt. En annan sak som bidrar till miljöförstörelse i området är de krigsaktiviteter som pågår i och mellan de olika länderna.

Adenviken

Adenviken sammanlänkar den Indiska oceanen med Röda havet via Bab el Mandeb sundet. Det här är en vik som på ett naturligt sätt utgör en gräns mellan Somalia och Yemen. Viken ligger alltså mellan Afrika och Asien och den har ett klimat som liknar det som man finner lite längre ut i Arabiska havet. Adenviken heter Gulf of Aden på engelska och här är trafiken tät eftersom viken används som transportsträcka för att skeppa olja från Persiska viken västerut. Med tanke på detta så är det inte så konstigt att detta även är ett centrum för somaliska pirater som sätter skräck i luttrade sjömän med utpressning och sjöröveri.

En havsvik i Indiska oceanen

Oljeraffinaderi i Adenviken

Oljeraffinaderi i Adenviken

Adenviken förbinder alltså Indiska oceanen med Medelhavet via Röda havet och Suezkanalen. Viken har flera viktiga hamnar såsom Berbera i Somalia, Aden i Jemen och Djibouti i Djibouti. Viken hette en gång Berbera viken efter hamnstaden Berbera som ligger i vikens södra del. Med tiden så kom dock staden Aden att få mer betydelse och då bytte man namn på viken. Varje år så passerar cirka 20 000 skepp för att ta olika slags laster mellan Indiska oceanen, Arabiska havet och Medelhavet.

Handel via viken

Tankfartyg i Adenviken

Tankfartyg i Adenviken

Viken används som handelsväg för olja som kommer från Persiska viken och därmed kan man se den som livsviktig för världsekonomin. Man räknar med att en tiondel av världens sjö-olja transporteras denna väg. Indien tar emot import i miljardformat via viken och skickar även en hel del export samma väg.

Djurliv och ekologi

Sköldpadda

Sköldpadda

Adenviken har ett rikt djurliv och intressant ekologi där många olika arter lever i symbios med varandra. Här finns det fisk, koraller och unika fågelarter. Tidigare så har djurlivet frodats då människor inte har påverkat deras miljö nämnvärt men detta har förändrats i och med alla transporter som tar sig genom sträckan. Idag så är man rädd för att alla handelstransporter och den mänskliga aktiviteten i området kan komma att rubba ekologin med följd att arter inte längre kan leva i och omkring vattnet.

Varning för att färdas i viken

Piratflagga, pirater i Adenviken

Pirater härjar i Adenviken

Sedan början av 2000-talet så har Adenviken fått ett dåligt rykte på grund av de somaliska piraterna. Det har till och med utfärdats varningar om att alls inte färdas på dessa vatten i mindre båtar som segelbåtar och yachter. Även större fartyg har bordats och hållits gisslan så det här är ett problem. Man har försökt att motverka pirataktiviteterna genom att skicka ut patruller för bevakning och det här har gett resultat. Förutom sjörövare så är området också utsatt för terrorism med bombattacker som den som drabbade det amerikanska skeppet USS Cole år 2000 i hamnen Aden.