Malaysia

Djungel i Malaysia

Malaysias gröna djunglar

Den som en gång besöker Malaysia fastnar lätt för detta unika land som erbjuder en salig blandning av kulturer och folkslag. Befolkningen i detta land har sitt ursprung i Asien i länder som Indien och även i Kina. Trots att Malaysia består av så många olika kulturer och etniciteter så lever man i fred med varandra och den som kommer på besök kan njuta av event som speciella festivaler. Det här är ett land där man tycker om att umgås och att fira då det är möjligt.

Geografi och klimat

Stater i Malaysia

Malaysias stater

Precis som landets kultur är blandad så ser geografin väldigt varierad ut. Landet består av 11 olika stater samt två federala territorier som kallas för Kuala Lumpur och Putrajaya och av ett tredje federalt territorium som heter Labuan ön. I öst så ligger staterna Sarawak och Sabah på Borneo och i väst finns Västmalaysia. Västmalaysia har tidigare kallats för Malaya. Alla delar av detta land ligger strax norr om ekvatorn och separeras av södra Kinesiska sjön. Västmalaysia gränsar till Thailand och Borneo gränsar till Brunei och Indonesien.

Malaysia har berg som sträcker sig mot skyarna vars sluttningar har regnskog som är full av spännande arter. Platåer dalar ner mot varma stränder och mangroveskogar. Det här är ett sagolikt landskap med ett behagligt klimat.

Lite historia

Under 1800-talet så började Storbritannien att skicka kinesiska arbetare till gruvorna i Västmalaysia. Vid 1900-talets start så kom det många arbetare från Indien för att arbeta på gummiplantagen. 1957 så blev Malaysia självständigt från Storbritannien och sex år senare så kom även kolonierna Sarawak och Sabah på Borneo samt Singapore att bli en del av landet. Singapore drog sig dock ur 1965.

Ekonomi

Elektronik i Kuala Lumpur

Elektronikmarknad i Malaysia

Malaysia är en av världens största exportörer av elektriska delar och apparater. Liksom många andra länder i området så drabbades Malaysia av den asiatiska finansiella krisen 1990. Landets regering är demokratiskt vald, och man har också en kung. Regeringen planerar att fortsatt utveckla Malaysias ställning som ledande producent och utvecklare av högteknologiska produkter. Förutom elektriska produkter så exporterar man naturgas, trä och träprodukter. Det inhemska jordbruket producerar gummi, kakao och ris.

Jemen

Huvustad i Jemen, Sanaa

Huvudstaden Sanaa

Jemen är känt som ett av de fattigaste arabländerna i världen och det beror på att landets oljeresurser håller på att sina. Tidigare så var landet uppdelat i två olika nationer, The People’s Democratic Republic of Yemen och The Yemen Arab Republic. Det här landet ligger på Arabiska halvöns sydvästra tipp vid Röda havet och mittemot Eritrea. Jemen sträcker sig längsmed den södra delen av Arabiska halvön, längsmed Adenviken och den Indiska oceanen. I norr så gränsar landet till Saudiarabien och i öst så har man gräns mot Oman. Jemens storlek är likvärdig med Frankrikes men klimatet ser förstås rätt annorlunda ut.

Qat tuggas

Qat som tuggas

I Jemen så odlar man den narkotiska plantan Qat, och i detta syfte så använder man en mycket stor del av landets vattenresurser. FN har varnat om att man i landets huvudstad, Sanaa, kan stå helt utan vatten år 2017. Jemens ekonomi är beroende av bistånd och även av de pengar som jemeniter som jobbar utomlands bidrar med. Lokalt så arbetar folk inom jordbruket eller med boskap.

Lite historia

Precis som så många andra länder vid Indiska oceanens stränder så har Jemen en lång och händelserik historia. Man brukar säga att landet grundades av kungadömena Minaean och Sabean som fanns i regionen för cirka 3 000 år sedan. Sjöfarten i Adenviken har alltid varit viktig och det var också denna väg som landet kunde invaderas av romare såväl som av etiopier och perser. Under 600-talet så konverterades befolkningen till Islam vilket fortfarande är den religion som dominerar. Från 1530-talet till tidigt 1900-tal så var Jemen en del av det Ottomanska Riket och styrdes därmed av turkarna.

Norra Jemen var fram till mitten på 1900-talet ett religiöst område styrt av imamer som kom att tas över av egyptier som gav området namnet The Yemen Arab Republic. Britterna kom att kolonisera den södra delen av Jemen alldeles vid öppningen till Röda havet. Under 1960-talet så stred man inbördes mot britternas kontroll och ur denna kamp kom den södra nationen, People’s Republic of Southern Yemen, att skapas.

Jemen såsom vi känner till landet idag grundades den 22 maj, 1990, då de två olika nationerna slogs ihop till en. Då enades man om presidenten Ali Abdullah Saleh som ledare för det nya enhetliga Jemen.

Klimat

Strand i Jemen

Strand

Klimatet i regionen är subtropiskt och torrt. Här finns det öken och det regnar inte mycket. Under sommaren är det hett och man kan se att särskilt inlandet har stora fluktuationer i temperatur. Under sommaren så kan man nå 40°C eller mer och under vintern så kan temperaturen ligga på behagliga 25°C. Under natten så kan temperaturerna sjunka ytterligare till omkring 15-20°C. Det är under vintermånaderna som det kan regna men då handlar det om korta och intensiva regnfall.

Intressanta fakta om Jemen

I Jemen så vet man hur man håller bröllop då ett helt vanligt bröllopsfirande kan pågå under 21 dagars tid. I det här landet så får man inte ta några bilder av kvinnor och om det skulle framkomma att någon är homosexuell så kan det bli dödsstraff för detta. Den som kommer som turist förväntas ta med sig pennor som present till lokala skolor. Har man inga pennor med sig så kan godis vara ett bra substitut.

Indonesien

Småöar i Indonesien

Typisk natur i Indonesien

Man skulle kunna kalla Indonesien för en gigantisk ekvatorsskärgård med omkring 17 000 öar som breder ut sig över mer än 5 000 km från öst till väst. Indonesiens öar ligger mellan Stilla havet och Indiska oceanen i sydöstra Asien. De största öarna heter Sumatra, Java, Kalimantan, Sulawesi, och så bör den indonesiska delen av Nya Guinea som är känd under namnet Papua nämnas. På öarna så finns det berg och regnskogar och det är också mycket vanligt med aktiva vulkaner. Många av öarna ingår i större grupper av öar såsom Muluccas som även kallas för Kryddöarna.

Jakarta ligger på Java

Jakarta

Jakarta är Indonesiens huvudstad och det är också i denna stad som det är som folktätast. Jakarta ligger på ön Java och har varit en viktig stad sedan 300-talet. Staden har förstås haft flera olika namn och under den holländska koloniseringen så kallades den för Batavia och var en del av Nederländska Östindien. Det var under det Andra Världskriget som man bytte namn till Jakarta. När Holland hade makten över Indonesien så kallades området för Nederländska Östindien. Det Nederländska ostindiska kompaniet hade monopol över kryddhandeln i området och det tjänade man stort på fram till 1800-talet då verksamheten gick i botten. Under Andra Världskriget så var det Japan som tog över och de var särskilt intresserade av landets stora oljetillgångar.

Mer om Indonesien

Indonesiens öar är hem till omkring 240 miljoner människor. Det betyder att det här är ett av världens folktätaste länder. De största städerna är Jakarta, Surabaya, Bandung, Medan och Semarang. Av de 17 000 öarna så är bara omkring 6 000 bebodda så det finns gott om orörd natur med fantastisk flora och fauna.

Vulkaner

Krakatoa, 2008

Utbrott från Krakatoa 2008

Man kan inte prata om Indonesien utan att tala om vulkaner. Det är nämligen så att det här landet ligger på kanten av tre olika tektoniska plattor, nämligen Stillahavsplattan den Eurasiska plattan och så Australien. När de här plattorna rör på sig så leder det till jordbävningar och även vulkanutbrott. Det är just denna vulkaniska aktivitet som har lett till så många öar. Den ökända tsunamin 2004 orsakades av en jordbävning på havsbotten alldeles i närheten av Sumatra. Denna jordbävning kom att påverka ett enormt stor område i den Indiska oceanen. Man räknar med att det finns omkring 150 aktiva vulkaner i området. De som är kändast är Krakatoa, Tambora och Toba.

Ekonomi

Efter det att Indonesien blev självständigt från Holland 1945 så har Indonesien haft problem med överbefolkning och en låg andel skriv- och läskunniga. Det här är något som man har jobbat med och idag så ser det bättre ut. Den vulkaniska aktiviteten i området ger bördig mark och goda naturresurser så här fungerar verkligen jordbruket väl. Många känner igen namn som Java eftersom Indonesien är världens fjärde största kaffeproducent. Turism är också en mycket viktig del av landets ekonomi och många kommer hit för att uppleva den storslagna naturen. Indonesiens främsta exportvaror är olja och gas, elektriska apparater, plywood, tyger och gummi.

Indien

Indien demonstrerar

Demonstration i Indien

Världens sjunde största land är Indien och det räknas som världens näst största då man ser på befolkning för här bor det mer än 1,2 miljarder människor. Landet ligger i södra Asien och har kust till Indiska oceanen, Arabiska sjön och Bengaliska viken. Det gränsar till Pakistan, Kina, Nepal, Bhutan, Burma (Myanmar), och Bangladesh. Dessutom så ligger önationerna Sri Lanka och Maldiverna nära Indiens södra spets. Öarna Andaman och Nicobar tillhör Indien och via dessa så har man även vattengräns till Indonesien och Thailand.

Stater i Indien

Karta över Indiens stater

Indien är ett enormt land som består av 29 stater och 7 territorier. Alla stater, och Puducherry och National Capital Territory of Dehli, har demokratiska legislativa system som bygger på Westminster modellen. De fem återstående territorierna leds direkt från landets centrum av utvalda administratörer. Man har haft samma struktur på staterna sedan 1956 och den är byggd på de språk som talas i de olika områdena. Varje stat eller territorium är också uppdelat i mindre distrikt för att underlätta administration och styre. Indien räknas faktiskt som världens största demokrati.

Mer om Indien

Indiens huvudstad är New Dehli men det bor flest människor i staden Mumbai. Andra stora städer är Bangalore, Chennai och Calcutta. Officiella språk i landet är hindi och engelska men det finns förstås många fler lokala språk då detta land är så pass stort. Exempel på de språk som talas är bengali, telugu, marathi, urdu och tamil. Landskapet är varierat med berg, slätter och kustlandskap. Det högsta berget i Indien är Kanchenjunga som har en högsta topp på 8 598 meter. Det här är världens tredje högsta berg och Indien delar det med Nepal. Klimatet bjuder på tropisk värme i syd och kyligare områden i bergen. Man drabbas ofta av kraftiga regnskurar, så kallade monsunregn.

Lite historia

Indiens historia sträcker sig långt tillbaka och man brukar dela in den i antik-, medeltida- och modern period. Namnet på landet kommer från ordet Indus som i sin tur kommer från persiskans Hindus. Hindus togs från Sanskritordet Sindhu som var det historiska namnet för Indusfloden. Perserna kallade Indien för Hindustan vilket betyder hinduernas land och som mest refererar till norra Indien. Det händer fortfarande att detta ord används för att beskriva hela Indien.

Lord Dalhousie styrde Indien

Lord Dalhousie

När man talar om modern indisk historia så menar man tiden som började på mitten av 1800-talet. Det var nämligen då som Lord Dalhousie blev guvernör för Ostindiska kompaniet och detta kom att leda till många förändringar, bland annat utbildning för den dåvarande brittiska kolonins invånare. Man byggde även kanaler och järnvägar vilket förändrade landets kommunikationer. Vid den här tiden så började indierna bli trötta på det Ostindiska kompaniet och det ledde till motstånd mot den brittiska ledningen. Som resultat så upplöstes det Ostindiska kompaniet medan Storbritannien fortsatte att administrera Indien. Det är också därför som man än idag har ett parlamentariskt system som påminner om det som finns i England.

Mahatma Gandhi i Indien

Mahatma Gandhi

I 1947 så blev Indien en självständig nation fri från Storbritanniens styre. Landets första premiärminister blev Jawaharlal Nehru och Mahatma Gandhi blev världsberömd som den som ledde motståndsrörelsen. När britterna inte längre styrde så delades landet i två delar, nämligen den Indiska republiken och den Islamiska republiken Pakistan. Senare så kom en del mellan Indien och Pakistan, med Indiens stöd, att bli till landet Bangladesh.

Ekonomi

I Indien så finns det flera olika industrier som är på frammarsch. Indiens telekommunikationsindustri är en av världens snabbast växande. Under 2013 så stod det klart att Indien hade passerat Japan som den tredje största smartphone-marknaden i världen. Bilindustrin är också en viktig del av Indiens ekonomi både nationellt och som exportindustri. Den farmaceutiska industrin är också viktig och förväntas att fortsätta växa. Även om man har så många olika industrier som växer och fungerar väl så har Indien interna socialekonomiska utmaningar. Det här landet har en enormt stor befolkningsandel som lever i fattigdom. Man räknar med att omkring 30% av landets barn under fem år är underviktiga och på vissa håll så ser siffrorna ännu värre ut. Det finns politiska kampanjer som är till för att motverka dessa problem genom att till exempel erbjuda måltider i fattiga områden. Det finns en obalans mellan olika stater då vissa kan vara otroligt rika och andra extremt fattiga. Ett exempel på en välmående stat är Kerala i södra Indien. Kerala lockar både utländska och indiska turister med vackra stränder och en unik miljö.

Intressanta fakta om Indien

Kossor bland indier

Heliga kor

Det finns mycket intressant att säga om Indien men för att nämna några saker:

  • Det är olagligt att föra valutan rupies ur landet
  • Precis som i Bangladesh så anses den vänstra handen vara oren vilket i Indien förklaras med att man inte använder sig av toalettpapper utan istället stänker vatten med den vänstra handen för att göra rent efter toalettbesök. Man använder därmed inte den vänstra handen för att äta.
  • Mer än en miljon indier är miljonärer men de allra flesta får klara sig på mindre än 10 kronor per dag.
  • Kor ses som heliga och får ströva omkring fritt i trafiken. Man ger korna den heliga statusen på grund av att de precis som människan är gravida under nio månaders tid.

Burma

Alfabetet i Burma

Alfabetet i Myanmar/Burma

Myanmar är det största landet på sydöstra Asiens fastland men det är inte så många som kallar landet vid detta namn. Det bytte namn från Burma till Myanmar år 1989 men det är fortfarande många som säger Burma. Burma gränsar mot Thailand, Indien, Laos, Bangladesh och Kina. Landet har kust både mot Andamansjön och mot den Bengaliska viken. Det här landet var en gång koloniserat av Storbritannien men fick sin självständighet 1948 då det utropades till en förbundsrepublik. Landet består av berg och platåer och de flesta bor i de bördiga dalarna och i Irrawaddy flodens delta.

Mer om Burma

Landsvapen i Myanmar

Landsvapen

Fram tills 2006 så var Yangon Burmas huvudstad men detta ändrades till Nay Pyi Taw. Myanmars invånare är till största delen etniska burmeser och andra grupper som Shans, Karens och Kachins utgör omkring 30 procent av landets befolkning. Minoritetsgrupper finns mestadels vid landets gränser och i bergsområden. Shanfolket bor i norr och i nordöst vid Indiens och Thailands gränser, Karenfolket finns vid Thailands gräns och Kachinfolket har sina samhällen vid gränsen till Kina i norr. De här olika grupperna är viktiga att nämna då man talar om Burma för landets militära regim har behandlat dem på ett brutalt sätt och motsatt sig att ge dessa grupper rättigheter och autonomi.

Allt som allt så har Burma en befolkning på omkring 50 miljoner människor. Huvudspråket är burmesiska men det finns även lokala språk. Religionerna som praktiseras är huvudsakligen buddism, kristendom och islam. Landets valuta kallas för Kyat.

Historia och ekonomi

Burma har styrts av militära regimer sedan 1962 och dessa har anklagats för korruption, trafficking, och brott mot mänskliga rättigheter. Man har bland annat med våld flyttat på folkgrupper och även tvingat civila till straffarbete. Så sent som 1988 så var det landets militär som låg bakom morden på mer än tusen demonstranter som demonstrerade för demokrati. Trots att man höll ett nationellt val år 1990 så vägrade militären att godta resultaten. Landet har gott om naturtillgångar och den nationella industrin inkluderar ädelstenar och Teakträ. Det är dock svårt att få fart på ekonomin då den militära ledningen inte banar väg för detta. På grund av detta så är de flesta i Burma fattiga utan utsikter om att detta kan komma att förändras.

Burma exporterar gas, träprodukter, bönor, fisk och ris. Landet har en alldeles unik natur och under senare år så har turism till Myanmar kommit igång till glädje för nyfikna turister från världens alla hörn så i framtiden så kan turism komma att bli en viktig del av landets ekonomi.

Bangladesh

Moské i Bangladesh

Bayt Al Mukarram i Bangladesh, nationalmoskén

På flodsystemet Ganges-Brahmaputras uppslammade slätt så finns det ett land som kallas för Bangladesh vilket betyder den bengaliska nationen. Tack vare floddeltat som är världens största så har man ständigt ett bördigt jordbruksland att tillgå. Slammet som kommer via floderna leder ofta till nya öar som kan användas för jordbruk. Det mesta av Bangladesh ligger mycket lågt, knappt över havsnivån, och trots bördigheten så är detta ett av världens allra fattigaste länder.

Bangladesh ligger mellan Burma och Indien och i söder finns den Bengaliska viken. Landet är en del av den indiska provinsen Bengalen och fram tills 1971 då landet fortfarande var en pakistansk provins så hade det namnet Östpakistan.

Mer om Bangladesh

1971 så blev Östpakistan ett eget land efter det att man vunnit ett krig mot Pakistan där man fått stöd av Indien. I Bangladesh så finns den största muslimska befolkningen efter Indonesien och Pakistan. Dessutom så är det jordens mest överbefolkade land där de flesta är mycket fattiga. Man har räknat ut att nästan hälften av bangladesharna lever på mindre än 5 kronor per dag. Samtidigt så leder den bördiga jorden till flera skördar per år. På grund av att man ofta drabbas av oväder och cykloner som kan dra med sig allt, boskap, jord och människor, så är det ändå svårt att bedriva ett stabilt jordbruk då infrastrukturen hela tiden riskerar att falla samman.

Bangladesh lågland drabbas även ofta av översvämningar och det är inte ovanligt med jordbävningar, torka och jordskred. Sundarbans mangroveskog är en av världens allra största och här finns den Bengaliska tigern. Landets regering jobbar aktivt med att skydda detta område för att se till att de ovanliga arterna ska få bestå.

Ekonomi

Det här är som nämnt ett mycket fattigt land och lokala industrier tar fram bomullstyg, tillverkar kläder och framställer te. Man odlar ris, te, vete, och håller även boskap för köttproduktion. Landets export består av kläder, läder, frusen fisk och skaldjur.

Intressanta fakta om Bangladesh

Bengalisk Tiger

Bengalisk Tiger

Den Bengaliska tigern är Bangladesh nationaldjur. När denna tiger ryter så kan det höras på 3 kilometers avstånd. Idag är denna tiger fridlyst då den är utrotningshotad. Det här landet har ett rätt märkligt klimat med 6 årstider. De här årstiderna kallas för Grismo (sommar), Barsha (regntid), Sharat (höst), Hemanto (kall tid), Sheet (vinter) och Bashonto (vår).

När man ska äta eller ge något till en annan person i Bangladesh så ska man göra detta med sin högra hand för den vänstra anses vara oren. Det lär inte hjälpa mycket att försöka skoja om saken eller småle bort det hela, för i det här landet så ler man inte ofta. Nu beror detta inte på att folk inte är glada eller otrevliga, det är helt enkelt så att man ser leenden som ett tecken på att man är omogen och barnslig.

Sokotra

Sokortakarta

Karta över Sokotra och dess öar

Sokotra som också kan stavas Socotra är en mindre skärgård med fyra öar som ligger i Indiska oceanen och som idag tillhör Jemen i Asien. Den här ön har en gång tillhört Somalia och faktum är att den ligger närmre Somalia så man kan förstå att det finns de som upplever att det här fortfarande är en somalisk ö. Ön är 132 km lång och 50 km bred. Den är otroligt isolerad och har flera växtarter som inte finns någon annanstans. De röda stenarna som finns längs vissa stränder och öns mystiska natur har gett den smeknamn som “drakblods-ön” och ”världens mest utomjordiska plats”. De andra öarna som ingår i samma ögrupp är Darsa, Samha och Abd Al Kuri.

Sokotras historia

Det är inte bara Somalia som kan hävda att det här är deras ö. Under forntiden så tror man att ön var en grekisk koloni och under medeltiden så ska den ha bebotts av sjörövare som gjorde livet svårt för den som kom förbi på väg in och ut ur Adenviken. Sokotra har även erövrats av Portugal och till sist av Storbritannien innan den i modern tid överläts till Jemen. De som idag bor på ön är muslimer och man räknar med att huvudstaden Hadibu har omkring 9 000 invånare. Idag anses dessa öar vara ett världsarv på grund av den unika naturen som finns på plats.

Geografi

Socotras klimat

Klimat på Socotra

Förutom de fyra öarna så har denna skärgård flera obebodda klippöar som är av stor vikt för sjöfåglar. Sokotraöarna är inte av vulkansort utan kontinentala vilket är unikt i regionen. Här råder ett tropiskt men torrt klimat och på huvudön så finner man fantastiska tropiska sandstränder, berg och sandslätter som för tankarna till Sahara. Ön har också enorma kalkstensgrottor.

Klimat och kultur

Drakblodsträd

”Drakblodsträd” på Sokotra

I och med att klimatet är torrt tropiskt så får man en årlig medeltemperatur som ligger över 25°C. Öns inland får mer regn än kusterna och under monsunperioden så drabbas den av starka vindar och hård sjö. Många platser på ön bjuder på syner som är som ur en bok om en annan tid och plats. Det finns fortfarande gott om små stenhus och hyddor där folk bor, och även om man har en flygplats och kan erbjuda moderna faciliteter i huvudstaden så är många platser i stort sett orörda och man lever så som man alltid har gjort. Män går klädda i arabiska sjalar om huvudet som skydd mot solen samt med tygstycken om höften och man lever förstås av den rikedom som Indiska oceanen bjuder på i form av fisk.