Australien

Aboriginkonst

Aboriginkonst

Australien är omgivet av Stilla havet och Indiska oceanen, och det här är världens minsta kontinent men också världens sjätte största land. Det som är så unikt med detta land är att man just är ett land och en kontinent på samma gång, ett annat namn för kontinenten är Oceanien. Landet har fler än 20 miljoner invånare och de flesta bor nära kusterna. Huvudstaden heter Canberra och den ligger i det område som kallas för Australian Capital Territory. Klimatet kan vara allt från tropiskt till tempererat beroende på var man befinner sig. Stora delar av Australiens landmassa är öken. Man kan säga att den norra delen av landet är mer tropisk med den sydvästra delen har ett klimat som påminner om det som vi ser i Medelhavet.

I Australien så är engelska det officiella språket men det finns även andra viktiga språk som till exempel aboriginal som talas av ursprungsbefolkningen. Det här språket är så pass viktigt att det finns representerat i det offentliga livet på banker, i butiker med mera.

Geografi och klimat

Uluru eller Ayers Rock

Ayers Rock/Uluru

Australien är alltså en ö och en kontinent. Längsmed kusterna så finns det gott om stränder och även korallrev som besöks av surfare och dykare från världens alla hörn. Här är Stora Barriärrevet(Great Barrier Reef) och Bondi Beach kända namn bland de som är intresserade av att dyka eller av att vågsurfa. Mitten av kontinenten är ett ökenlandskap och här finns de kända turistattraktionerna Ayers Rock som även kallas för Uluru. Australien har sina egna alper och de ligger på kontinentens sydöstra sida. Den som gillar att vandra under sommarmånaderna, som är våra vintermånader, kan klättra omkring det högsta berget Mount Kosciusko där man även kan syssla med skidåkning då det blir vinter.

Daintreeregnskogen

Träd i Daintreeskogen

I norra Australien så finns det regnskogar eftersom man här har ett tropiskt klimat. I Daintree skogen så är det mycket populärt att vandra och upptäcka den vackra naturen och unika djurarter. Det finns också gott om jordbruk på ön. De olika gårdarna som ligger i det som kallas för outback odlar allt från ris till vete. Man kan också finna gott om mjölktillverkning och uppfödning av djur för slakt. Jordbruk och boskapshållning är både till för inhemska behov och för export.

Lite historia

Port Arthur på Tasmanien

Straffkolonin Port Arthur på Tasmanien

Australien upptäcktes av en holländare som gav kontinenten namnet New Holland. 1770 så kom Kapten James Cook förbi och han tyckte att ön istället skulle heta New England. Storbritannien kom att använda sig av Australien som ett fängelse. Man skickade hit kriminella och folk som av olika skäl skulle straffas. Det blev till en straffkoloni, och i och med att man skickade så mycket folk så var man tvungen att upptäcka större delar av landet. På mitten av 1800-talet så fann man guld i Victoria och i New South Wales och det här gjorde att en massa människor tog sig till Australien för att försöka få fatt i guldet. I början av 1900-talet så etablerades ett parlament som fungerade som en sammanslagning av sex olika stater och två territorier. Då man inte kunde besluta sig för om Melbourne eller Sydney skulle bli huvudstad så beslutade man sig till sist för att Canberra skulle få denna titel.

Intressanta fakta om Australien

En Känguru i Australien

Känguru

Även om många av dagens australiensare har kriminella i släkten så är det faktiskt så att antalet mord per 100 000 människor inte ens är en tredjedel av det som man till exempel ser i USA. Nu är det ändå så att man i Australien kallar folk med engelskt påbrå för Pome vilket är en förkortning för Prisoners of Mother England så detta är visst ett arv som kan vara svårt att någonsin glömma. Det finns miljontals kängurur på kontinenten och det är mycket vanligt att man äter känguruns kött som finns att köpa i vanliga matbutiker såväl som på restauranger.

Kokosöarna

Kokoöarnas

Djungel på Kokosöarna

Fem timmars flygresa från Perth i Australien, väster om Julön och sydväst om Indonesien ligger Kokosöarna. Den här ögruppen kallas även för Keeling öarna. Här bor det omkring 600 invånare och även om de räknas som australiensare så skiljer de sig en hel del från de som bor på fastlandet. En stor del av Kokosöarnas invånare är muslimer och firar inte australiensiska högtider som Drottningens födelsedag. Det är bara två av öarna som är bebodda, den ena, Home Island huserar öarnas största stad Bantam Village och huvudstaden West Island. Australien har investerat en hel del i öarna, och idag så står turistnäringen i centrum samtidigt som man odlar kokos och fiskar.

Geografi och klimat

Karta över West Island och Home Island

Karta över Kokosöarna

Det är inte konstigt att Kokosöarna anses vara ett semesterparadis för klimatet är varmt och behagligt under den större delen av året. Öarna ligger som högst 5 meter över havet och ingår i två korallatoller som har en storlek på omkring 14 km².

Utbildning och jobb

Även om man har utvecklat turistnäringen omkring de vackra stränderna och havet så räcker inte detta för att sysselsätta alla som bor på öarna och det är ett välkänt fenomen att många bra jobb upptas av australier som kommer hit från fastlandet. Det här beror på att man lokalt inte har den utbildning som krävs för bättre jobb. Då inhemska tar sig till fastlandet för att studera relevanta utbildningar så slutar detta oftast med att de blir kvar där. Det finns hopp om att detta kommer att förändras men det kan komma att ta tid.

Lite historia

Natur på Kokosöarna

Lagun på Kokosöarna

Anledningen till att öarna ofta kallas för Keeling öarna är att William Keeling år 1609 var den första européen att se platsen. Han kom hit för Ostindiska kompaniets räkning. Under denna tid så var öarna obebodda. Under 1800-talet så tog sig engelsmannen Alexander Hare hit med ett harem för att leva ostört på öarna. Han kom före skotten John Clunies Ross som hade planerat att bosätta sig på ön med sin familj. När Ross kom med sin familj så ledde detta till en konflikt och till slut så började delar av Hares harem att överge honom för att istället sälla sig till Ross soldater. Hare lämnade ön och dog i Bencoolen år 1834.

Under slutet av 1800-talet så tog Storbritannien över öarna och man etablerade en telegrafstation som kom att få betydelse under båda världskrigen. 1955 så fick Australien ansvaret över ögruppen. Clunies-Ross blev hela tiden kvar på ön och fungerade som en slags regent. Han lämnade senare ön efter påtryckningar från Australien som inte tyckte om hans ledarfasoner men det finns fortfarande familjemedlemmar från Clunies-Ross familjen som bor kvar på Kokosöarna.

Julön

Några hundra kilometer från Indonesien och 2 600 km från Perth, Australien, ligger Julön, Christmas Island på engelska. Sedan 1957 så tillhör Julön Australien som då tog över den från Storbritannien. Singapores regering fick kompensation på nära 3 miljoner pund för att de i och med detta förlorade intäkter från det fosfat som finns naturligt på plats. Befolkningen består av omkring 1 500 personer som lever sina liv i frihet och en ständigt växande skara asylsökande flyktingar från Afghanistan och Sri Lanka som huseras i baracker i väntan på besked om de kommer att få stanna i Australien eller inte. På grund av denna politiska fråga så har Julön under senare år figurerat en hel del i internationella nyheter men den här ön handlar om så mycket mer än flyktingströmmar och hur Australien hanterar dessa.

Krabbor

Krabbor

Namnet har ön fått på grund av att kapten William Mynors upptäckte den på juldagen år 1643. Han var i området för Ostindiska kompaniets räkning och gav ön namnet Christmas Island då kan seglade förbi den ombord på skeppet Royal Mary.

Ett fantastiskt djurliv

Fiske på Julön

Fisk från Julön

Vattnen omkring Julön bjuder på ett fantastiskt djurliv. Här finns ett naturreservat för att skydda arterna men även utanför reservatet så kan man finna mer än 600 olika fiskarter. På torra land så är det här ett paradis för fågelskådare och det är just för att se de unika fågelarterna som många turister kommer hit. På ön så finns det stationer från vilka man får en fantastisk utsikt över ön. Eftersom ön inte har så många invånare så trivs fåglarna och tack vare att man tar hand om miljön och bevarar den så fortsätter de olika arterna att frodas. Som turist så kan man komma otroligt nära djur som fåglar och krabbor då dessa inte är skygga då de fortsatt kan leva i sina habitat som vanligt. Ön har djungel och vattenfall och detta ett stenkast från fantastiska stränder.

Befolkningen

Omkring 70% av befolkningen på Julön är av kinesiskt ursprung. Detta märks i det kulturella livet som influeras stort av kinesisk kultur och religion. Det finns förstås också folk som kommit från Australien för att bo på ön. För lokalbefolkningen så är de asylcentrum som byggts både positivt och negativt. De leder å ena sidan till fler jobb men det är inte många som tycker om den uppmärksamhet som ön har fått på grund av flyktingarna. När man frågar lokalbor om vad som är bäst med att bo på Julön så är det ofta vädret som nämns som det allra första. Den här ön har ett varmt och behagligt klimat.

Transporter

För att ta sig till Julön så får man antingen flyga från Australien eller via Malaysia som också erbjuder flyglinjer hit. Väl på ön så kan man ta sig runt via vägnätet eller ge sig ut på vandringsleder som går ut i den makalösa naturen.

Heard- och McDonaldöarna

Heard- och McDonaldöarna

Heard- och McDonaldöarna

I södra Indiska oceanen så ligger Heard ön och McDonaldöarna. Det här är vulkanöar som är obebodda och som sedan 1947 tillhör Australien. Ögruppens totala yta ligger på omkring 372 kvadratkilometer. Här finns Australiens enda aktiva vulkaner, närmre bestämt två stycken varav den ena Mawson Peak räknas som Australiens högsta topp. Om man vill ta sig till jordens ände så är Heard- och McDonaldöarna ett bra förslag för de ligger omkring 1 099 km sydväst om Perth i västra Australien, 4 200 km sydöst om Sydafrika och 3 820 km sydöst om Madagaskar.

Lite mer om öarna

Den större ön Heard fick sitt namn av Johan Heard som upptäckte ögruppen år 1853. Vulkanen Mawson Peak ligger just på den större ön Heard. Vulkanerna i området har haft utbrott så sent som 1992 och sedan 2005. Innan dess så har man i mänsklig historia inte registrerat någon aktivitet men vulkanerna räknas som aktiva och observeras för att förutspå framtida utbrott. McDonaldön är mycket mindre till storlek men har också en aktiv vulkan som även den observeras.

Geografi och klimat

Heardön har en yta på 368 kvadratkilometer och är en bergsö. Bergen på ön täcks av glaciärer och domineras av vulkanen Mawson Peak. Man vet att vulkanen är aktiv då man har registrerat aktivitet och sett lava komma ut från vulkanens krater. McDonaldöarna som brukar nämnas tillsammans med Heard ligger 44 km väst om den stora ön. Det här är en mindre ögrupp som mest består av sten och klippor. McDonaldöarna består av:

  • McDonaldön
  • Flatön
  • Meyerklippan

Det är McDonald ön som har den andra aktiva vulkanen i området. Det finns fler klippöar norr om Heard och dessa kallas för Shag ön, Sail Rock, Morgan ön och Black Rock.

De här öarna har inga hamnar så för att komma fram så måste man lägga till en bit ifrån för att sedan ta sig iland med mindre båtar.

Klimat

Heard ön och McDonaldöarna har ett arktiskt klimat som är temperat tack vare havspositionen. Här är det för det mesta molnigt med låga temperaturer och hårda vindbyar. Det kan snöa vid alla tidpunkter på året då temperaturerna ligger mellan 0 till 4.2°C. Vädret och terrängen gör det svårt att bo på öarna liksom möjligheten till nya vulkanutbrott. Man studerar fortfarande väder och klimat på öarna och det verkar som att klimatet håller på att förändras. Mellan 1948-1954 och 1997-2001 så kunde man se att lufttemperaturen gått upp med nära 1 °C. Om detta beror på den så kallade växthuseffekten eller om det är ett naturligt förekommande fenomen går ännu inte att svara på. Man samlar fortfarande data och i framtiden så hoppas man kunna kartlägga och analysera för att komma till slutsatser om detta.

På grund av det hårda klimatet så ser man mest mossa och gräs och det finns inte många andra plantor och blommor att tala om. I vattnet omkring öarna så finns det gott om alger och undervattensskogar som är viktiga för många olika slags livsformer.