Réunion

Réunions symbol

Réunions symbol

En mycket spännande ö 800 km öster om Madagaskar är ön Réunion som har en lång och gedigen historia. Idag är ön ett franskt departement men lokalt så är man intresserade av att frigöra sig från Frankrike. Ön ingår i ögruppen Maskarenerna och huvudorten heter Saint-Denis. Eftersom man fungerar som ett franskt departement så har man euro som valuta och tillsammans med ett kreolspråk så talar invånarna franska. Det rör sig om en rätt liten landmassa som är 60 km lång och 40 km bred.

Namnet Réunion fick ön 1793 då det franska kungahuset hade fallit och revolutionen var ett faktum. Senare kom man att kalla ön för Île Bonaparte till minne av Napoleon. När britterna år 1801 övertog Réunion så bestämde de sig för att ge den ett namn som den haft tidigare nämligen Bourbon. Detta förblev namnet även då Frankrike återigen fick kontrollen över ön tills år 1848 då kungahuset Bourbon återigen föll och ön fick ta tillbaka namnet Réunion. Stor dramatik och många olika namn på en ö som låg så långt från allt det som påverkades dess öde…

Geografi

Piton Fournaise, utbrott april 2007

Piton Fournaise, utbrott april 2007

På denna ö i Indiska oceanen så finns det två vulkaner. Den ena, Piton de la Fournaise, är fortfarande aktiv och då man vet om att den har haft många utbrott under årets lopp så måste man ständigt övervaka den. Den andra vulkanen, Piton des Neiges, har en höjd på 3 070 meter och utgör öns högsta punkt. Vulkanerna ser ut som berg med skog och ger ön en väldigt vacker miljö.

Réunion som en del av Maskarenerna

Réunion ligger alltså öster om Madagaskar och är en del av den afrikanska ögruppen Maskarenerna. De andra öarna är Mauritius och Rodrigues. Liksom så många andra öar i området så har denna ögrupp fått sitt namn från en portugisiskt upptäcktsresande, nämligen Pedro de Mascarenhas som precis som så många av sina landsmän befann sig i området under början av 1500-talet.

Réunions historia

Lichifrukt

Lichifrukt

Portugiserna var inte de första att besöka Réunion och den hade redan ett namn som arabiska sjöfarare gett den, Dina Morgabin som betyder Västön. Det var dock så att ön under 1500-talet var obebodd och under åren som följdes så kom den att besökas av olika nationaliteter som befann sig på vattnen omkring den. Réunion har varit bas för pirater såväl som fängelse för franska fångar. Man började odla kaffe på ön under 1700-talet med hjälp av kaffeträd som man fick från Jemen. För att odla och skörda så tog fransmännen slavar från Afrika till Réunion. Dessa slavar kom senare att göra uppror och skapa egna byar med valda ledare. Andra grödor som man odlat på ön är socker, litchi frukt och vanilj. Efterfrågan på de olika råvarorna har gått upp och ned och kaffeodlingen totalförstördes av cykloner under 1800-talet. Den rika historien med inslag av många olika folkgrupper och kulturer har lett till ön så som vi ser den idag där socker fortfarande är en viktig exportvara. Idag är dock turismen viktigare än sockerodlingarna och ett sätt att motverka den höga arbetslöshet som råder på ön.

Mayotte

Mayotte är den ö av ögruppen Komorerna som ännu inte tillhör Unionen Komorerna vilket beror på att befolkningen på ön röstar för att förbli ett franskt departement utanför Europa. Huvudspråket på ön är franska men de flesta talar shimaore som är en slags komorisk dialekt. De som tycker att den här ön ska förenas med övriga Komorerna kallar den för Mahoré.

I och med att den här ön anses vara ett franskt departement så arbetar man med att integrera den med Frankrike. Det är till exempel så att man använder sig av euro som valuta och det planeras även att göra Mayotte till en del av EU med allt vad det innebär. Det här får intressanta konsekvenser i regionen som annars ligger så långt från Europa både vad gäller kultur och politik.

Mayottes geografi och klimat

Mayottes natur

Mayottes natur

Mayotte består av en större ö samt en mindre ö som kallas för Petite Terre. Dessutom så omges ön av flera skär och kobbar. Ön ligger i norra Moçambiquekanalen i Indiska oceanen. På ena sidan av kanalen så finns Mocambique och på den andra Madagaskar. Idag bor det omkring 160 000 människor på Mayotte och klimatet är tropiskt och mycket behagligt. Förutom några stormiga vårmånader så har man för det mesta milt väder. Ön är 22 km bred och 39 km lång och den högsta punkten ligger på 660 meters höjd över havet. Det här är en vulkanisk ö vilket innebär att man har bra och näringsrik jordmån. Det finns också gott om fisk omkring ön vilket beror på det korallrev som skapar lä och gör det möjligt för olika fiskarter att frodas. Idag så är Mamoudzou huvudstaden på ön.

Vägar och transporter

Man kan flyga till Mayotte för det finns en landningsbana för större flygplan på ön. I övrigt så tar man sig fram med bil, buss eller andra motordrivna fordon på landets asfalterade vägar. I staden Dzaoudzi som var huvudstad fram till 1986 och som ligger på den mindre ön så finns det en hamn såväl som i staden Longoni. Därmed så är kommunikationerna enkla men ändå så pass goda att man kan syssla med export via sjön eller luften.

Mayotte som turistdestination

Mayottes flygplats

Mayotte uppifrån

Mayotte är av intresse för turister som vill uppleva tropisk havsmiljö i en del av Indiska oceanen som erbjuder ett rikt djurliv både i vattnet och på själva ön. Ön har flera hotell och gästrum som ligger med vacker utsikt mot havet och som erbjuder den komfort som dagens resenärer efterfrågar. Det rika kulturlivet är intressant och inspirerande, och till skillnad från andra öar i ögruppen Komorerna så finns det här en viss stabilitet rent ekonomiskt vilket givetvis har med Frankrikes inflytande att göra.