Qatar

Qatar är rikt på olja

Oljepump i Qatar

Det globala fredsindexet har rankat Qatar som ett av de 20 fredligaste länderna i världen. Staten Qatar är en halvö som ligger i den Persiska viken och som gränsar till Saudiarabien. Det här landet benämns även som emirat och sticker ut i Persiska viken där det gränsar mot Bahrain. Dagens Qatar har en vision om ett land med hög standard och man satsar stort på utbildning och den offentliga sektorn för att skapa ett hållbart och sunt samhälle. Landet är rikt från olja och var fram till 1971 under brittisk kontroll.

Man har valt att inte ingå i Förenade Arabemiraten utan istället existera som ett eget land. Hälften av landets yta är ett oljefält som anses vara världens största enskilda oljereservoar. Under 2000-talet så infördes många ändringar som att man lät kvinnor rösta och fungerar som politiska kandidater.

Mer om Qatar

Doha är Quatars huvudstad

Doha by night

Idag så bor det omkring 800 000 människor i Qatar och huvudstaden heter Doha och namnet betyder stort träd. Officiella språk är arabiska och engelska. Den största religionen i landet är islam och valutan heter Qatari rial. Den viktigaste industrin i landet är produktion av råolja och man tillverkar även cement och stål-element. Det finns jordbruk i landet men exporten fokuserar på oljeprodukterna.

Miljö och natur

Qatar är ursprungligen en öken men här finns god variation av flora och en populär plats är Purple ön som ligger cirka 40 km från Doha. Här finns det mangroveskog och en massa vackra fiskar och fåglar. Under vintern så håller man kamelrace i Al Shahaniya och det här är något man inte får missa om man råkar befinna sig i närheten när det blir dags att kora den snabbaste kamelen.

Intressanta fakta om Qatar

Man har funnit spår av mänsklig aktivitet i Qatar sedan flera tusen år tillbaka. Danska, brittiska och franska expeditioner har funnit spår i grottor som tyder på att en tidig civilisation har funnits på plats. År 2022 så är FIFA VM i Qatar och för detta så har 12 ekovänliga arenor byggts och en del av dessa kommer att kunna ta emot upp mot hundratusen åskådare.

I Qatar så firar man självständighetsdag den 18 december. Andra nationella högtider är Qatars nationella sportdag som infaller den andra tisdagen i februari. Dessutom så är muslimska högtider som Eid Al Fitr och Eid Al Adha viktiga tidpunkter på året. De här högtiderna firas alla på ett mycket ståtligt och ibland bombastiskt vis.

The Pearl i Doha

Pearl utanför Doha

Alldeles utanför huvudstaden Doha så finns området som kallas för Pearl. Det här är en konstgjord ö som formats som en tråd med pärlor. Temat kommer sig av att man här tidigare fiskade pärlor. En annan plats för den som är intresserad av kultur och skön intryck är Dohas konstmuseum som fokuserar på islamisk konst. Själva byggnaden är skapad av världsberömde arkitekten IM Pei och den blev klar år 2008.

Förenade Arabemiraten

Öken vid Dubai

Öken utanför Dubai

När Storbritannien drog sig ur regionen i den sydligaste änden av Persiska viken så gick sju schejkdömen samman för att skapa det som idag kallas för Förenade Arabemiraten. Det här är alltså en förbundsstat med flera delstater. De sju schejkdömen är följande:

  • Abu Dhabi
  • Ajman
  • Dubai
  • Fujairah
  • Ras al-Khaimah Sharjah
  • Umm al-Quawayn

Landet gränsar mot Saudiarabien och mot Oman och via viken så har man även gräns mot Qatar och Iran. Abu Dhabi räknas som landets huvudstad och officiella språk är arabiska, persiska, engelska, hindu och urdu. I Förenade Arabemiraten bor det cirka 4.5 miljon människor och de är sunni och shiite muslimer, kristna eller hinduer. Valutan som man använder sig av heter Emirati dirham.

Ekonomi

Det är välkänt att de Förenade Arabemiratens delstater är väldigt rika. Abu Dhabi är världens oljehuvudstad och det förklarar rikedomen. Dubai är den huvudsakliga hamnen från vilken man transporterar oljan. Sedan man fann oljan 1958 så har man tagit in många gästarbetare och man räknar med att en tredjedel av landets invånare har kommit från andra länder för att arbeta. Förutom oljan så drar platser som Dubai till sig en massa turister och då rör det sig ofta om lyxturism. Landet är känt för att ha en avslappnad attityd mot andra kulturer och livsstilar vilket får turister att trivas.

Andra viktiga industrier är fisket, tillverkningen av byggmaterial, samt odling av dadlar och vattenmeloner.

Geografi och historia

Abu Dhabi

Vy i Abu Dhabi

Förenade Arabemiraten ligger på den östra delen av Arabiska halvön och sträcker sig längs Omanviken och Persiska viken. Det här är ett land som till största delen består av sand och lite växtlighet. Landet kom till 1971 då sju olika schejkdömen gick samman. Varje schejkdöme, eller emirat som det också kallas för, har sin egen ledare som ser över lokala frågor. Ursprungligen så beboddes detta område av sjöfarare som under 600-talet konverterades till islam. Sekten Karamiterna kom vid senare tillfälle att etablera ett schejkdöme och deras armé tog över Mecca i nuvarande Saudiarabien. När detta schejkdöme föll samman så var det många av sektens medlemmar som drog igång piratverksamhet och gav sig på britterna som rörde sig i området. Efter terrordåden den 11 september 2001 så visade det sig att terroristerna som var inblandade i dådet hade fått en hel del stöd från Förenade Arabemiraten. De Förenade Arabemiraten frös genast konton som misstänktes tillhöra terrorister och de samarbetade med USA.

Kuriosa om Förenade Arabemiraten

Dubai i Förenade Arabemiraten

Dubai med Burj Khalifa i mitten

2010 så blev Burj Khalifa i Dubai färdig. Det här var då världens högsta byggnad på 828 meter och med 160 våningar. I Burj Khalifa så finns världens snabbaste hissar och en otrolig massa glas. Det här landet kan ses som ett skatteparadis för det finns inga företagsskatter eller personliga skatter. Alla emirat använder sig av religiös såväl som icke-religiös lag för att lösa personliga tvister och brott.

Persiska viken

Supertanker

Oljetanker

Iran kallades en gång i tiden för Persien och det är därför som vattenmassan som omges av Saudiarabien, Qatar, Kuwait, Bahrain, Irak och Iran kallas för just Persiska viken eller Gulf of Persia på engelska. Det finns dock en tvist omkring detta namn och en del menar att viken borde heta den Arabiska viken. För att förstå detta så måste man veta lite mer om områdets historia. Persiska viken är ett hav som är sammanbundet med den Indiska oceanen via Hormuzsundet och Omanbukten. Trafiken med oljefartyg når Persiska viken via Musandamhalvön som är en förlängning av den Arabiska halvön.

Persiska viken är inte djup och har 110 meter som djupaste punkt men mäter på de flesta ställen omkring 40 meter mellan yta och botten. Trots detta så räknas viken som ett hav och dessutom som jordens varmaste hav. Faktum är att vattnet håller badkarsvärme med omkring 35 grader Celsius mot slutet av sommaren. Havet är cirka 350 km brett där det är som bredast. Klimatet är sådant att det är vanligt med rejäla stormar längsmed kusterna.

Persiska vikens historia

Låt oss då se lite på det där med Persiska vikens historia för att förstå varför namnet är en så laddad fråga. Det var ursprungligen de gamla Grekerna som gav vattnet namn efter Persien vars kultur de beundrade. Det här namnet använde man fortsatt trots att Persien invaderades av araber. Under historiens gång så respekterade de araber som tog kontroll över området namnet och de ändrade det inte. Tanken om att ändra namnet på viken till den Arabiska viken har kommit i modern tid och har både arabiska och brittiska förespråkare. Vid senare maktkamp om den olja som Iran har och dess transport på havet så har frågan kommit upp och diskuterats av olika intressegrupper och det är just här som nyckeln till frågan om namnet på havet ligger.

Försök har gjorts för att mynta uttrycket Arabian Gulf, och Egypten, under ledning av Nassar, har varit en stark kraft bakom detta. Stora summor pengar har lagts på att försöka ändra den allmänna opinionen men hittills så har man inte lyckats ändra namnet på vattenmassan som förblir den Persiska viken till många arabiska nationalisters stora sorg. I Förenade Arabemiraten så är det inte lagligt att referera till viken annat än som den Arabiska viken vilket kan vara bra att veta för den som ska resa dit och vill tala om det viktiga havet.

Natur och djur

Sköldpadda

Sköldpadda i Persiska Viken

Några som alls inte bryr sig om namnet på havet men som är beroende av dess unika ekosystem är de djur och plantor som finns på plats. Att det finns så många olika arter beror på att viken har gott om korallrev och träsk som ger ett perfekt habitat för många olika livsformer. Precis som på andra platser i Indiska oceanen så har man dock problem med miljöförstöring som skett till följd av oljetransporter och mänsklig aktivitet. Det här har lett till att en del arter numera är utrotningshotade och att viktiga ekosystem inte längre fungerar så som de en gång gjorde.