Somalia

Naturen i Somalie

Somalias natur

På Afrikas horn vid Adenviken ligger Somalia som gränsar till Kenya, Etiopien och Djibouti. Landet har två stora floder, Shebelle och Juba, men är i stort sett ett mycket torrt och bart land. Landet blev självständigt den 1 juli 1960. Då bröt man sig loss från det som tidigare varit en sammanslagning av brittiska Somaliland och italienska Somaliland. Somalia har omkring 8,5 miljoner invånare och huvudstaden är Mogadishu. Huvudspråken är somaliska, arabiska, italienska och engelska och valutan kallas för Somali shilling. De flesta somalier är sunni-muslimer. Läs- och skrivkunnighet i landet är mycket låg, och man räknar med att enbart omkring 40% av landets befolkning kan läsa och skriva.

Lite historia

Somalia är hårt drabbat av pirater

Pirat i Somalia

Det går att skriva böcker om Somalias historia men om man ska sammanfatta den så kan man säga att landet har funnits som någon form av nation under mer än 2000 års tid. Under slutet av 1800-talet så kom britter, italienare och fransmän för att ta en bit av Somalias landmassa. Dessa länder kom att bråka om vem som skulle få den största biten av den somaliska kakan men till slut så blev landet självständigt. Trots att man nu var fria från européernas bråk så blev läget i landet inte stabilt. Olika grupper ville ta makten och man stred även med grannlandet Etiopien om territorium. Somalia försökte få hjälp från andra länder men de förlorade till sist mot Etiopien. Regering efter regering har krossats med statskupper och under 1990-talet så var det ingen som ville ta ledningen för nationen. Man räknar med att de konstanta inbördeskrigen sedan 1990-talet har lett till omkring en halv miljon människors död. Dessutom så hamnar somaliska pirater i nyheterna då de bordar kommersiella såväl som privata skepp för att ta gisslan.

Ekonomi

Man kan inte tala om tunga somaliska industrier men det finns en viss produktion av tyger, samt utveckling och förfining av olja och socker. Dessutom så odlar man bananer, kokosnötter och majs och så fiskar man förstås. Somalia exporterar boskap, bananer, fisk och kol.

Intressanta fakta om Somalia

Adenviken är en del av den Indiska oceanen och Somalia var ett av de länder som kände av tsunamin år 2004. Man har väldigt få fall av HIV i detta land men barnadödligheten är hög på grund av torka och problem med andra sjukdomar. I det Antika Grekland så hade man stor respekt för Somalia som då kallades för Punt kungadömet. Detta berodde en hel del på landets strategiska position som gjorde att det var av stort intresse för de som handlade i regionen.

Madagaskar

Kameleont på Madagaskar

Kameleont unik för Madagaskar

I den Indiska oceanen, sydost om Afrika, ligger världens fjärde största ö, Madagaskar. Det här är en ö med ett fantastiskt djurliv och med arter som man inte kan finna någon annanstans i världen. De som bor på ön idag har ett afrikanskt eller asiatiskt ursprung. De flesta lever av det lokala jordbruket där riset är en mycket viktig del. Omkring 50% av befolkningen har lokala religioner medan omkring 40% är kristna och resterande muslimer. Madagaskar har två officiella språk, nämligen malagasy och franska.

Lite historia

Marc Ravalomanana var president i Madagaskar från 2002 till 2009

Marc Ravalomanana

På slutet av 1800-talet så styrdes ön av Frankrike men 1960 så blev Madagaskar ett självständigt land. Detta följdes av nära 20 år av Marxistiskt styre och en tid då politisk opposition inte var tillåten. Detta förbud hävdes och 1993 så kunde man välja en ny president. Under början av 2000-talet så rådde det politisk oro på ön men detta lugnade ner sig då Marc Ravalomanana valdes som ny president. Förutom en historia där kolonisering har varit en stor del av öns utveckling så har man även utsatts för vädrets påfrestningar med återkommande cykloner och stormar som lämnat sina spår. Idag så är miljöproblemen orsakade av naturliga krafter såväl som av mänsklig påverkan. Det här är något som står i fokus och något som man måste lösa om Madagaskar ska förbli den paradisö som världen lärt känna.

Ekonomi

På Madagaskar så producerar man kött och tvål. Det finns bryggerier och jordbruket innefattar produkter som kaffe, vanilj, sockerrör och boskap. Man exporterar kaffe, vanilj, socker, bomullstyg och olika oljeprodukter.

Intressanta fakta om Madagaskar

Elefantfågelskelett

Elefantfågel – Aepyornis

Det finns en massa spännande fakta om den här ön och ett är förstås att bara Borneo, Grönland och Nya Guinea är större. Madagaskar har två årstider, en som är varm och regnig och som sträcker sig mellan november och april, och en som är torr och kall som börjar i maj och pågår fram till oktober. Något som är riktigt spännande med den här ön är att nästan alla arter, djur och plantor, som finns på plats är unika. De finns ingen annanstans vilket har varit av stort intresse för de som studerar jordens ursprung och teorier som evolution. Öns östra sida har en tropisk regnskog. När man tänker på att det bor nära 21 miljoner människor på Madagaskar så inser man att det verkligen handlar om en mycket stor ö. Huvudstaden heter Antananarivo och det är väldigt många som bor i denna stad. Om du undrar vad namnet på ett av de officiella språken, malagasy, kommer från så är svaret på frågan att ön faktiskt en gång kallades för Malagasy republiken. Namnet ändrades till Madagaskar år 1975 och sedan 1993 till Republiken Madagaskar. På Madagaskar så ska världens allra största fågel har funnits. Den kallas för elefantfågeln och ska ha mätt 3 meter mellan vingarna. Numera så kan man dock inte se den för den utrotades under 1600-talet.

Djibouti

Landsvapnet i Djibouti

Djiboutis landsvapen

Där Adenviken möter Röda havet så finner vi det afrikanska landet Djibouti. Det här landet gränsar till Somalia, Etiopien och Eritrea. Djiboutis landskap består till största del av stenig öken och det här är det tredje minsta landet på den afrikanska kontinenten efter Swaziland och Gambia. Framtill 1977 så räknades Djibouti som fransk territorium och Frankrikes militära aktiviteter och övningar stod för en stor del av landets inkomster. Huvudstaden som också heter Djibouti fungerar som ett bankcentrum med en fri hamn och även moderna flygkommunikationer. Under 1990-talet så drabbades landet av ett inbördeskrig som slutade med att de två stridande grupperna, Issa och Afar, kom överens.

Landet har en befolkning på omkring 800 000 invånare och man talar huvudsakligen franska, arabiska, somaliska och afar. Huvudreligionerna är kristendom och islam. Landets valuta heter djiboutian franc.

Historia

Afarby

Afarby

För några tusen år sedan så migrerade folk från Arabien till det som nu kallas för Djibouti och det är från dessa första immigranter som folkgruppen Afarer kommer. Gruppen med namnet Issas kom senare och det var först under 800-talet som man konverterade till Islam. Under 1800-talet så koloniserade Frankrike landet genom att förhandla med somaliska sultaner. Anledningen till att man var så intresserade av Djibouti var att huvudstadens hamn ligger så bra till och även att man här lade slutstationen på Addis Abeba järnvägen på vilken en stor del av Etiopiens export färdas. Landet hette ursprungligen Franska Somaliland och 1958 och 1967 så röstande man för att förbli under fransk ledning. Efter detta så kom landet att kallas för Territory of the Afars and Issas vilket 1977 byttes till Djibouti efter landets huvudstad. Det var nämligen i juni 1977 som man utropades till ett självständigt land.

I modern tid så har det pågått stridigheter mellan grupperna Afarer och Issa. Striderna har varit problematiskt för landet då de har begränsat möjligheterna till att utveckla jordbruket. Under 2000-talet så har Djibouti varit viktigt för bland annat USAs kamp mot terrorism då man anlade en militärbas i landet. Landet håller demokratiska val men den politiska miljön är stormig.

Intressanta fakta om Djibouti

Lac Assal är världens saltaste sjö

Lac Assal

I Djibouti så finns världens saltaste sjö (om man räknar bort Antarktis). Den här sjön är till och med saltare än Döda havet! Sjön som heter Lac Assal är Afrikas lägsta punkt och världens tredje lägsta punkt efter Genesarets sjö och Döda havet som båda ligger i Israel. Det var i området vid sjön Lake Abbe som man hittade det berömda apliknande skelettet Lucy. I Djibouti så firar man jul den 7 januari. Precis som i Jemen så gillar man i Djibouti att tugga på den narkotiska plantan Qat som kan liknas vid tobak. Om du ska åka taxi i Djibouti så kan det vara bra att veta att priserna går upp med 50% så snart som solen har gått ned.

Mauritius

Mauritius statsvapen

Mauritius statsvapen

Cirka 2 000 km sydost om Afrika så ligger ön Mauritius som idag är känd som ett semesterparadis men som har en lång och gedigen historia. Officiellt så kallas denna ö-stat för Republiken Mauritius och den inkluderar både skärgård och öar. Tillsammans med öarna Rodrigues och Réunion så utgör Mauritius Maskarenerna. Landets huvudstad som även är den största heter Port Louis. Man vet inte exakt när denna ögrupp först upptäcktes men 1400-talet brukar anges som den tid då den först dök upp i officiella dokument från europeiska sjöfarare som tagit sig igenom området. Innan Suezkanalens konstruktion så var Mauritius en viktig plats för handeln mellan Europa och Asien, och ön har varit koloniserad av Frankrike och England såväl som av Holland.

Mauritius historia

Port Louis

Port Louis

Historiskt sett så har ön Mauritius varit obebodd men välkänd av arabiska sjöfarare som under medeltiden gav den namnet Dina Arobi. Det kan dock vara så att ön har haft besök långt tidigare för då holländska sjömän steg iland så hittade de lämningar som skulle kunna ha ett antikt grekiskt ursprung. Under 1500-talet så var det portugiserna som etablerade en bas på ön och det sägs att portugisen Diogo Fernandes Pereira var den första från Europa att stiga iland på ön. Nu var portugiserna inte så intresserade av Mauritius så de gav sig ganska snart av och ersattes av holländare som under slutet av 1500-talet kom till ön och gav den namnet Mauritius efter prinsen Maurice van Nassau. Den holländska kolonin var ett faktum fram till början av 1700-talet då även de beslutade sig för att lämna då verksamheten på ön aldrig blev tillräckligt lönsam.

Efter holländarna kom fransmännen som såg möjligheten att tjäna stort på sockerproduktion på ön. Det var fransmännen som etablerade nuvarande huvudstaden Port Louis. En del av de byggnader som kom till under denna period står kvar än idag som historiska reliker från kolonialtiden.

Fransmännen kom att ersättas av britter som tog över ön under 1800-talet och under deras tid så avskaffades slaveriet. Slavar fanns det gott om på ön. De hade tagits från Indien för att fungera som arbetskraft på sockerfält, i fabriker och på byggen. 1900-talet var en ganska turbulent tid på ön och 1965 så blev det känt att Storbritannien inte längre ville ha Mauritius som koloni. Därmed kunde man säga att vägen till landets frihet var öppen och öns självständighet utropades i mars 1968. Det skulle dock dröja till 1992 innan Mauritius utropades till en republik. Idag är landet en demokrati med val vart femte år.

Drontfågeln

Drontfåglar fanns på Mauritius

En Dront

En intressant historia från Mauritius är den som handlar om drontfågeln. Det fanns fram till mitten på 1600-talet en population på ön med dessa fåglar som inte flyger. Man tog med sig exemplar till England vars skelett fortfarande finns kvar. Detta och målningar gör att vi vet hur den såg ut för idag så finns det inte längre några levande exemplar. Det här beror på att den mänskliga aktiviteten på Mauritius ledde till att arten dog ut. Drontfågeln hade ett mycket speciellt utseende. Man tror att det först och främst var på grund av husdjuren som kom med de nya invånarna på ön som dronten dog ut då dessa åt upp fågelns ägg och förstörde bon.

Klimat och miljö

La Preneuse i Mauritius

La Preneuse i Mauritien

Klimatet på Mauritius är tropiskt och ön har både skog och berg. Området drabbas ibland av cykloner men även om stormarna ofta är tuffa så repar sig naturen snabbt igen. Temperaturen under året är rätt stadig och de varmaste månaderna är januari och februari då man kommer upp mot 30 grader mitt på dagen. Under sommaren så kan det regna men man har inte en specifik regnsäsong som i andra delar av Indiska oceanen. Miljön är otroligt vacker med kritvita stränder, kristallblått vatten och natur som man inte kan se någon annanstans.

Franska sydterritorierna

Franska Sydterritorierna

Franska Sydterritorierna sett från jordens undersida

Franska syd- och Antarktisterritorierna kallas för det mesta kort och gott för Franska sydterritorierna. Det här är ett territorium som innefattar Antarktis landmassa samt flera ögrupper som ligger i södra Indiska oceanen. Det är just nu bara Frankrike som gör anspråk på Antarktis landmassa och man styr området via Réunion och Kerguelenöarna då man inte kan tala om en fast befolkning i de Franska sydterritorierna. Allt som allt så rör det sig om ett område med hav, öar och landmassa på 1 250 146 km² som förvaltas från Frankrike.

De flesta öar i detta territorium är obebodda men det finns ändå några hundra själar på plats. Några av dessa är forskare som bemannar forskningsstationer. I och med att man inte kan tala om en verklig befolkning så kan man heller inte säga att det finns någon särskild kultur eller ett språk. På ön Réunion så har man en politisk ledare som håller kontakten med representanter som finns på öarna där det faktiskt bor folk.

Kerguelen

Frankrike styr alltså i sydterritorierna från Kerguelenöarna som ligger mitt i Indiska oceanen. Här bor det heller inte så mycket folk och det rör sig om en miljö där man är otroligt isolerad från resten av världen. För att ta sig till och från Kerguelen så måste man använda sig av båt. Ön kan inte producera föda så man är beroende av transporter från resten av världen. De som bor på Kerguelenöarna är ofta där för att forska och observera naturen och klimatet. Här finns det ett unikt djurliv med bland annat pingviner. För att inte störa miljön så är det förbjudet för de som bor och jobbar på plats att ta med sig husdjur. Här har man uppenbarligen lärt sig sin läxa från 1600-talet på Mauritius där man på detta vis utrotade en hel fågelart.

Seychellerna

Först till Maldiverna och sedan till Seychellerna, under en och samma resa, ja så kan det se ut för svenska resenärer som beger sig till den Indiska oceanen för att fly Sveriges vinterkyla och för att få se en helt fantastisk tropisk värld under och ovan vattenytan. Republiken Seychellerna är ett land som ligger i västra Indiska oceanen och för många så är denna ögrupp helt och hållet förknippad med lyxturism. Allt som allt så består Seychellerna av cirka 100 olika öar och landets språk är seychellisk kreol samtidigt som befolkningen behärskar både franska och engelska. Det här är ett välmående land vilket beror en hel del på turismen som sysselsätter en stor del av befolkningen.

Albert René

Albert René

Seychellerna har varit en brittisk koloni men det skulle krävas en rätt så lång kamp mellan Frankrike och Storbritannien för att så skulle bli fallet. 1977 så bröt man sig loss från Storbritannien då the Seychelles People’s Progressive Front (SPPF) under ledning av Albert René tog över. René förblev en viktig figur inom Seychellisk politik även då man gick över till ett demokratiskt system då hans parti valdes om och han fortsatte att leda landet.

Seychellerna – en annan värld

Strand i Seychellerna

Klimatet i Seychellerna

Det är verkligen inte märkligt att Seychellernas övärld omnämns som en annan värld. Av de cirka 100 öarna så är nära hälften så kallade korallöar. De flesta bor på ön Mahé som också är den största. Stränderna är otroligt vackra och ofta vita till färgen. Det gör att man får en magisk känsla då man bor på en av öarna med utsikt över havet. Klimatet är även detta väldigt fint med temperaturer som för det mesta är riktigt behagliga, och man kan här dra nytta av frånvaron av värre oväder som annars är så vanligt i Indiska oceanens vatten.

Fiske och lyxturism

Tonfisk

Tonfisk från Seychellerna

På Seychellerna så lever man på turismen samt på fiske. Tonfisken har en stor betydelse eftersom man både fiskar den och sedan rensar och förpackar. Det finns fler naturtillgångar än fisk och här kan kanelträd nämnas. I och med att vädret nästan alltid är behagligt så kommer det turister året om. Man försöker dock utveckla andra industrier för att vara mindre beroende av lyxturismen och numera så tillverkas det båtar och skepp som exporteras till världens alla hörn.

Seychellerna får sitt färskvatten via regnfall men det regnar inte så ofta och kraftigt som man skulle behöva för att täcka hela behovet av sötvatten. Det här betyder att färskvatten är ett problem som man måste lösa för att på sikt kunna erbjuda en dräglig livsmiljö för landets alla invånare. Elektriciteten får man via fossila bränslen vilket inte heller är hållbart i längden. Precis som på andra håll i Indiska oceanen så påverkar den mänskliga närvaron naturen på ett sätt som inte alltid är så positivt och detta försöker man motverka genom att skapa reservat och genom att göra folk uppmärksamma om hur viktigt naturarvet är.

Réunion

Réunions symbol

Réunions symbol

En mycket spännande ö 800 km öster om Madagaskar är ön Réunion som har en lång och gedigen historia. Idag är ön ett franskt departement men lokalt så är man intresserade av att frigöra sig från Frankrike. Ön ingår i ögruppen Maskarenerna och huvudorten heter Saint-Denis. Eftersom man fungerar som ett franskt departement så har man euro som valuta och tillsammans med ett kreolspråk så talar invånarna franska. Det rör sig om en rätt liten landmassa som är 60 km lång och 40 km bred.

Namnet Réunion fick ön 1793 då det franska kungahuset hade fallit och revolutionen var ett faktum. Senare kom man att kalla ön för Île Bonaparte till minne av Napoleon. När britterna år 1801 övertog Réunion så bestämde de sig för att ge den ett namn som den haft tidigare nämligen Bourbon. Detta förblev namnet även då Frankrike återigen fick kontrollen över ön tills år 1848 då kungahuset Bourbon återigen föll och ön fick ta tillbaka namnet Réunion. Stor dramatik och många olika namn på en ö som låg så långt från allt det som påverkades dess öde…

Geografi

Piton Fournaise, utbrott april 2007

Piton Fournaise, utbrott april 2007

På denna ö i Indiska oceanen så finns det två vulkaner. Den ena, Piton de la Fournaise, är fortfarande aktiv och då man vet om att den har haft många utbrott under årets lopp så måste man ständigt övervaka den. Den andra vulkanen, Piton des Neiges, har en höjd på 3 070 meter och utgör öns högsta punkt. Vulkanerna ser ut som berg med skog och ger ön en väldigt vacker miljö.

Réunion som en del av Maskarenerna

Réunion ligger alltså öster om Madagaskar och är en del av den afrikanska ögruppen Maskarenerna. De andra öarna är Mauritius och Rodrigues. Liksom så många andra öar i området så har denna ögrupp fått sitt namn från en portugisiskt upptäcktsresande, nämligen Pedro de Mascarenhas som precis som så många av sina landsmän befann sig i området under början av 1500-talet.

Réunions historia

Lichifrukt

Lichifrukt

Portugiserna var inte de första att besöka Réunion och den hade redan ett namn som arabiska sjöfarare gett den, Dina Morgabin som betyder Västön. Det var dock så att ön under 1500-talet var obebodd och under åren som följdes så kom den att besökas av olika nationaliteter som befann sig på vattnen omkring den. Réunion har varit bas för pirater såväl som fängelse för franska fångar. Man började odla kaffe på ön under 1700-talet med hjälp av kaffeträd som man fick från Jemen. För att odla och skörda så tog fransmännen slavar från Afrika till Réunion. Dessa slavar kom senare att göra uppror och skapa egna byar med valda ledare. Andra grödor som man odlat på ön är socker, litchi frukt och vanilj. Efterfrågan på de olika råvarorna har gått upp och ned och kaffeodlingen totalförstördes av cykloner under 1800-talet. Den rika historien med inslag av många olika folkgrupper och kulturer har lett till ön så som vi ser den idag där socker fortfarande är en viktig exportvara. Idag är dock turismen viktigare än sockerodlingarna och ett sätt att motverka den höga arbetslöshet som råder på ön.

Moçambiquekanalen

Moçambiquekanalen

Moçambiquekanalen mellan Afrika och Madagaskar

Mellan Madagaskar och Mocambique i Afrika så ligger Moçambiquekanalen. Det här är egentligen ett sund vars vatten tillhör Indiska oceanen. Sundet är omkring 1 500 km långt och den bredaste punkten mellan Madagaskar och Afrika mäter tusen kilometer. Det smalaste stället mäter ca. 400 km mellan fastland och Madagaskars kust. Den djupaste punkten i kanalen ligger på 3 292 meters djup. Rent historiskt så är detta sund känt för det slag som utspelades på plats under andra världskriget och som fick namnet Slaget om Madagaskar.

Vackert men tufft väder

Cyklonen Boloetse

Cyklonen Boloetse härjade i kanalen 2006

Den här delen av världen har historiskt sett varit viktig som en transportled runt Afrikas södra tipp och vidare in till Indiska oceanen. I sydlig riktning så rös sig havsströmmen med namnet Mocambique strömmen som sedan öster om Sydafrika går samman med Agulhasströmmen. Området är otroligt vackert men det är ofta omöjligt att ge sig ut i kanalen då den ofta drabbas av stormar och hårt väder.

Öar i Moçambiquekanalen

Det finns gott om öar i Moçambiquekanalen och dessa lyder under Komorerna, Frankrike eller Mocambique. Uppdelningen är enligt följande:

  • Komorerna – Grande Comori med Komorernas huvudstad Moroni, Mohéli och Anjouan.
  • Frankrike – Mayotte, Banc du Geyser, Glorieusesöarna, Juan de Nova ön, Europa Island och Bassas da India.
  • Mocambique – Primeiras och Segundas skärgården med ett tiotal öar.

Samtliga öar har varit mer eller mindre viktiga för de skepp som har kommit genom kanalen och som har haft behov av hjälp med reparationer och bra platser att vila på inför den fortsatta handelsfärden in i den Indiska oceanen.

En marin miljö i fara

Fiske Moçambiquekanalen

Fiske på Moçambiquekanalen

Som på så många andra platser i Indiska oceanen så har Moçambiquekanalen utsatts för alltför hårt fiske och av illegal turism. För att motverka skadorna så har flera projekt för att skydda naturen i och omkring vattnet dragits igång. I samarbete med Mocambiques regering så driver WWF projekt som är till för att bevara korallrev och att återskapa den miljö som arter som till exempel havssköldpaddor behöver för att överleva. Dessutom så är dessa projekt till för att skapa en bättre miljö för de människor som bor i och omkring kanalen. Genom att utbilda i metoder för ett fiske som inte utarmar så hjälper man samhällen att kunna dra nytta av det rika djurlivet på ett sätt som är hållbart både på kort och på lång sikt.

Mayotte

Mayotte är den ö av ögruppen Komorerna som ännu inte tillhör Unionen Komorerna vilket beror på att befolkningen på ön röstar för att förbli ett franskt departement utanför Europa. Huvudspråket på ön är franska men de flesta talar shimaore som är en slags komorisk dialekt. De som tycker att den här ön ska förenas med övriga Komorerna kallar den för Mahoré.

I och med att den här ön anses vara ett franskt departement så arbetar man med att integrera den med Frankrike. Det är till exempel så att man använder sig av euro som valuta och det planeras även att göra Mayotte till en del av EU med allt vad det innebär. Det här får intressanta konsekvenser i regionen som annars ligger så långt från Europa både vad gäller kultur och politik.

Mayottes geografi och klimat

Mayottes natur

Mayottes natur

Mayotte består av en större ö samt en mindre ö som kallas för Petite Terre. Dessutom så omges ön av flera skär och kobbar. Ön ligger i norra Moçambiquekanalen i Indiska oceanen. På ena sidan av kanalen så finns Mocambique och på den andra Madagaskar. Idag bor det omkring 160 000 människor på Mayotte och klimatet är tropiskt och mycket behagligt. Förutom några stormiga vårmånader så har man för det mesta milt väder. Ön är 22 km bred och 39 km lång och den högsta punkten ligger på 660 meters höjd över havet. Det här är en vulkanisk ö vilket innebär att man har bra och näringsrik jordmån. Det finns också gott om fisk omkring ön vilket beror på det korallrev som skapar lä och gör det möjligt för olika fiskarter att frodas. Idag så är Mamoudzou huvudstaden på ön.

Vägar och transporter

Man kan flyga till Mayotte för det finns en landningsbana för större flygplan på ön. I övrigt så tar man sig fram med bil, buss eller andra motordrivna fordon på landets asfalterade vägar. I staden Dzaoudzi som var huvudstad fram till 1986 och som ligger på den mindre ön så finns det en hamn såväl som i staden Longoni. Därmed så är kommunikationerna enkla men ändå så pass goda att man kan syssla med export via sjön eller luften.

Mayotte som turistdestination

Mayottes flygplats

Mayotte uppifrån

Mayotte är av intresse för turister som vill uppleva tropisk havsmiljö i en del av Indiska oceanen som erbjuder ett rikt djurliv både i vattnet och på själva ön. Ön har flera hotell och gästrum som ligger med vacker utsikt mot havet och som erbjuder den komfort som dagens resenärer efterfrågar. Det rika kulturlivet är intressant och inspirerande, och till skillnad från andra öar i ögruppen Komorerna så finns det här en viss stabilitet rent ekonomiskt vilket givetvis har med Frankrikes inflytande att göra.

Komorerna

Komorerna

Karta över Komorerna

Det har satsats en hel del på att framställa Komorerna som ett pittoreskt paradis som turister ännu inte upptäckt. Det stämmer att denna ögrupp i Indiska oceanen belägen mellan Madagaskar och Afrika har en mycket vacker natur, men det är också viktigt att inse att detta är ett av världens fattigaste länder med hög korruption och annat som bidrar till att man knappast kan tala om ett givet turistparadis. Komorernas historia är intressant och på grund av inflytandet av olika kulturer och civilisationer så är denna ögrupp än idag en plats med spår av många kulturer och traditioner.

Komorernas position utanför Madagaskars nordvästra kust och med närhet till Mocambique och Seychellerna är onekligen en viktig plats vad gäller sjöfart i området. Huvudstaden för öarna heter Moroni och den ligger på ön Grande Comore. På de fyra öarna som utgör denna ögrupp så talar man komoriska, arabiska och franska. Det är bara en ö som inte har velat bryta sig loss från Frankrike och det är ön Mayotte där man själva valt att förbli ett franskt departement utanför Europa. De andra tre öarna, Grande Comore, Mohéli och Anjouan utgör ett självständigt afrikanskt land.

Komorernas historia

Båtar i Mayotte

Bild från Franskstyrda Mayotte

Komorerna har bebotts av många olika folk och då främst folkgrupper som tagit sig över till öarna från Afrikas östkust, från Madagaskar, via den Persiska viken och så från Indonesien. Från Europa så kom portugiserna till området under 1500-talet. Det skulle dröja till mitten på 1800-talet tills fransmännen koloniserade öarna och lät Madagaskars generalguvernör ta hand om deras administration. Vid den här tiden så flyttade folk från Frankrike hit och det dök upp arabiska handelsmän som var intresserade av exportera från öns stora odlingar.

Ahmed Abdullah

Ahmed Abdullah

1975 så blev det officiellt så att Komorerna lämnade Frankrike och man valde Ahmed Abdallah som Komorernas första president. Detta har följts av många kupper där öar i gruppen har utropat egen självständighet och där utomstående har gått in för att försöka styra upp öarna och skapa någon form av enhetlighet. Oroligheterna fortsätter i regionen och om man fortsatt kommer att ha en president för varje ö som ingår i unionen Komorerna eller om man kommer att fungera som ett enhetligt land kan bara framtiden förtälja. Det finns ju ett aktivt intresse från de närliggande länderna för ögruppen och det påverkar läget. På ön Anjouan så tog man så sent som 2008 kontrollen över ön med hjälp av den Afrikanska unionen och därefter så avsattes president Mohamed Bacar och ersattes med Mohamed Djaanfari. Komorerna vill ta över Mayotte från Frankrike och det här är anledning till oro i regionen då befolkningen på Mayotte inte är intresserade av att vara en del av resten av Komorerna.

Klimat och väder

Komorerna har ett tropiskt havsklimat. Det regnar som mest mellan november och maj och det är också då som vädret kan bli tufft med stormar och cykloner. I och med att det är väldigt behagligt under våra vintermånader så försöker man locka till sig turister men det här är inte helt enkelt då öarna ligger så pass avsides och folk drar sig för att åka till ett så pass fattigt land.

Ett mycket fattigt land

Idag så måste man importera den större delen av maten till Komorerna och detta trots att man faktiskt har jordbruk på plats. Man har stora problem med fattigdom och en låg utbildningsnivå. Samtidigt så växer befolkningen snabbt. Komorerna har en rik natur men den hanteras inte på rätt sätt och jordbruket har motsatt effekt då man utarmar jorden istället för att få långsiktig nytta av den. För att Komorernas ekonomi ska förbättras så kommer det att krävas hjälp utifrån med utbildning och bättre förståelse om hur naturliga resurser ska hanteras och utvecklas.