Sydafrika

Sydafrika blev befriat från apartheid

Nelson Mandela och Frederik Willem de Klerk

Idag är Sydafrika ett demokratiskt land men det är inte längesedan som namnet på landet fick många att bekymrat rynka på pannan, och Nelson Mandelas insatser för landets mörkhyade befolkning gjorde honom inte bara till en nationell hjälte utan också internationellt erkänd och belönad med Nobelpriset. Sydafrika kallas ofta för regnbågsnationen på grund av att landet har så många olika kulturer och etniciteter. Man har hela 11 olika officiella språk. Dagens Sydafrika kämpar för att utbilda och motverka så många årtionden av sociala problem. Problem med arbetslöshet och AIDS epidemi gör det dock svårt att ta sig framåt så snabbt som man hade önskat.

Landets främsta industri är gruvnäringen. Landet har guld, platina, krom och även diamanter. Man arbetar med att förfina metall och dessutom så finns det ett utvecklat jordbruk där man odlar vete, majs, sockerrör, frukt och även håller boskap för köttproduktion. Exporten består av guld, diamanter, platina och andra metaller och mineraler.

På grund av att landet har så många olika språk och kulturer så talar de flesta åtminstone två språk vilket brukar vara engelska och afrikaans. Sydafrika räknas som ett engelsktalande land men det engelska språk som används är väldigt influerat av de afrikanska språken vilket leder till en dialekt som skiljer sig starkt från den som man hör i länder som Australien, England och USA.

Mer om Sydafrika

Det här landet har tre huvudstäder, nämligen Pretoria, Cape Town och Bloem fontein. Regeringen möts under sex månaders tid i Pretoria och den andra delen av året spenderar man i Cape Town. Klimatet är varierat och man har öknar, våtmarker, grässlätter, subtropiska skogar och även berg. Landet har kust till Atlanten i väst och till Indiska oceanen i söder och öster. Grannländerna är Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mocambique och Swaziland.

Lite historia

De första att bebo Sydafrika var Sanfolket och därefter kom Khoikhoi och Bantustammar. Det Nederländska Ostindiska kompaniet kom under 1600-talet och de upprättade en koloni under 1700-talet. Den här kolonins befolkning blev känd som Boer eller Afrikaner och de talade en slags holländsk dialekt som kallas för afrikaans. 1815 så tog britterna över Cape kolonin och de kom med flera tusen nya invånare. Då man frigav slavar år 1833 och etablerade en engelsktalande regering så var det många afrikaners som tog sig norrut där de etablerade republiken Transvaal samt staten med namnet Orange Free State.

1867 så upptäckte man diamanter vilket fick många att ta sig till Cape kolonin. Ett krig med Boerna bröt ut 1899 och då man besegrat Boerna så skapades Unionen Sydafrika som bestod av fyra provinser. Det blev dock en Boer, Louis Botha, som valdes till den första premiärministern. Under Andra Världskriget så stred Sydafrika på den allierade sidan och landet blev medlemsnation i FN år 1945. Man vägrade dock att skriva under deklarationen för mänskliga rättigheter. Det var nämligen så att apartheid var en del av den inhemska politiken. Bantus, asiater, och de med färgad hy levde inte under samma regler som andra och var till exempel inte tillåtna att rösta. Man tvingade bort färgade från områden som man designerade för vita. Det här ledde till att omkring 1,5 miljoner människor tvingades bort från städer och till absolut fattigdom i små byar.

Soweto demonstration

Demonstration i Soweto

1991 så ledde Nelson Mandela tillsammans med Frederik Willem de Klerk ett forum där man propagerade för ett demokratiskt Sydafrika och man började jobba på en ny grundlag för landet. 1993 kom en ny lag som var emot apartheid och som gjorde det möjligt med en multikulturell demokrati. Man lyckades transformera landet till en verklig demokrati på ett fredligt sätt och för detta så fick Mandela och Frederik Willem de Klerk Nobels fredspris år 1993.

Mandela dog den 5 december 2013 då han var 95 år gammal. Hans död uppmärksammades världen över av människor som insett hans storhet. Samtidigt som man sörjde hans död så hyllade man vid begravningen den stora gärning han stod bakom som kom att förändra Sydafrikas samhälle och kultur.

Unikt djurliv

Vithaj och säl

Vithaj jagar säl utanför Sydafrika

Sydafrika har ett fantastiskt djurliv med arter som antilop, impala, lejon, giraffer, apor och elefanter. Här finns det även afrikanska pingviner och i vattnen så kan man finna den stora vithajen. Det händer att man stänger stränder för att det finns så många hajar i vattnet att det blir farligt för folk att bada. Man kan även ge sig ut på valsafari i Sydafrika för att se de enorma djuren som lever längsmed landets kuster.

Indonesien

Småöar i Indonesien

Typisk natur i Indonesien

Man skulle kunna kalla Indonesien för en gigantisk ekvatorsskärgård med omkring 17 000 öar som breder ut sig över mer än 5 000 km från öst till väst. Indonesiens öar ligger mellan Stilla havet och Indiska oceanen i sydöstra Asien. De största öarna heter Sumatra, Java, Kalimantan, Sulawesi, och så bör den indonesiska delen av Nya Guinea som är känd under namnet Papua nämnas. På öarna så finns det berg och regnskogar och det är också mycket vanligt med aktiva vulkaner. Många av öarna ingår i större grupper av öar såsom Muluccas som även kallas för Kryddöarna.

Jakarta ligger på Java

Jakarta

Jakarta är Indonesiens huvudstad och det är också i denna stad som det är som folktätast. Jakarta ligger på ön Java och har varit en viktig stad sedan 300-talet. Staden har förstås haft flera olika namn och under den holländska koloniseringen så kallades den för Batavia och var en del av Nederländska Östindien. Det var under det Andra Världskriget som man bytte namn till Jakarta. När Holland hade makten över Indonesien så kallades området för Nederländska Östindien. Det Nederländska ostindiska kompaniet hade monopol över kryddhandeln i området och det tjänade man stort på fram till 1800-talet då verksamheten gick i botten. Under Andra Världskriget så var det Japan som tog över och de var särskilt intresserade av landets stora oljetillgångar.

Mer om Indonesien

Indonesiens öar är hem till omkring 240 miljoner människor. Det betyder att det här är ett av världens folktätaste länder. De största städerna är Jakarta, Surabaya, Bandung, Medan och Semarang. Av de 17 000 öarna så är bara omkring 6 000 bebodda så det finns gott om orörd natur med fantastisk flora och fauna.

Vulkaner

Krakatoa, 2008

Utbrott från Krakatoa 2008

Man kan inte prata om Indonesien utan att tala om vulkaner. Det är nämligen så att det här landet ligger på kanten av tre olika tektoniska plattor, nämligen Stillahavsplattan den Eurasiska plattan och så Australien. När de här plattorna rör på sig så leder det till jordbävningar och även vulkanutbrott. Det är just denna vulkaniska aktivitet som har lett till så många öar. Den ökända tsunamin 2004 orsakades av en jordbävning på havsbotten alldeles i närheten av Sumatra. Denna jordbävning kom att påverka ett enormt stor område i den Indiska oceanen. Man räknar med att det finns omkring 150 aktiva vulkaner i området. De som är kändast är Krakatoa, Tambora och Toba.

Ekonomi

Efter det att Indonesien blev självständigt från Holland 1945 så har Indonesien haft problem med överbefolkning och en låg andel skriv- och läskunniga. Det här är något som man har jobbat med och idag så ser det bättre ut. Den vulkaniska aktiviteten i området ger bördig mark och goda naturresurser så här fungerar verkligen jordbruket väl. Många känner igen namn som Java eftersom Indonesien är världens fjärde största kaffeproducent. Turism är också en mycket viktig del av landets ekonomi och många kommer hit för att uppleva den storslagna naturen. Indonesiens främsta exportvaror är olja och gas, elektriska apparater, plywood, tyger och gummi.

Mauritius

Mauritius statsvapen

Mauritius statsvapen

Cirka 2 000 km sydost om Afrika så ligger ön Mauritius som idag är känd som ett semesterparadis men som har en lång och gedigen historia. Officiellt så kallas denna ö-stat för Republiken Mauritius och den inkluderar både skärgård och öar. Tillsammans med öarna Rodrigues och Réunion så utgör Mauritius Maskarenerna. Landets huvudstad som även är den största heter Port Louis. Man vet inte exakt när denna ögrupp först upptäcktes men 1400-talet brukar anges som den tid då den först dök upp i officiella dokument från europeiska sjöfarare som tagit sig igenom området. Innan Suezkanalens konstruktion så var Mauritius en viktig plats för handeln mellan Europa och Asien, och ön har varit koloniserad av Frankrike och England såväl som av Holland.

Mauritius historia

Port Louis

Port Louis

Historiskt sett så har ön Mauritius varit obebodd men välkänd av arabiska sjöfarare som under medeltiden gav den namnet Dina Arobi. Det kan dock vara så att ön har haft besök långt tidigare för då holländska sjömän steg iland så hittade de lämningar som skulle kunna ha ett antikt grekiskt ursprung. Under 1500-talet så var det portugiserna som etablerade en bas på ön och det sägs att portugisen Diogo Fernandes Pereira var den första från Europa att stiga iland på ön. Nu var portugiserna inte så intresserade av Mauritius så de gav sig ganska snart av och ersattes av holländare som under slutet av 1500-talet kom till ön och gav den namnet Mauritius efter prinsen Maurice van Nassau. Den holländska kolonin var ett faktum fram till början av 1700-talet då även de beslutade sig för att lämna då verksamheten på ön aldrig blev tillräckligt lönsam.

Efter holländarna kom fransmännen som såg möjligheten att tjäna stort på sockerproduktion på ön. Det var fransmännen som etablerade nuvarande huvudstaden Port Louis. En del av de byggnader som kom till under denna period står kvar än idag som historiska reliker från kolonialtiden.

Fransmännen kom att ersättas av britter som tog över ön under 1800-talet och under deras tid så avskaffades slaveriet. Slavar fanns det gott om på ön. De hade tagits från Indien för att fungera som arbetskraft på sockerfält, i fabriker och på byggen. 1900-talet var en ganska turbulent tid på ön och 1965 så blev det känt att Storbritannien inte längre ville ha Mauritius som koloni. Därmed kunde man säga att vägen till landets frihet var öppen och öns självständighet utropades i mars 1968. Det skulle dock dröja till 1992 innan Mauritius utropades till en republik. Idag är landet en demokrati med val vart femte år.

Drontfågeln

Drontfåglar fanns på Mauritius

En Dront

En intressant historia från Mauritius är den som handlar om drontfågeln. Det fanns fram till mitten på 1600-talet en population på ön med dessa fåglar som inte flyger. Man tog med sig exemplar till England vars skelett fortfarande finns kvar. Detta och målningar gör att vi vet hur den såg ut för idag så finns det inte längre några levande exemplar. Det här beror på att den mänskliga aktiviteten på Mauritius ledde till att arten dog ut. Drontfågeln hade ett mycket speciellt utseende. Man tror att det först och främst var på grund av husdjuren som kom med de nya invånarna på ön som dronten dog ut då dessa åt upp fågelns ägg och förstörde bon.

Klimat och miljö

La Preneuse i Mauritius

La Preneuse i Mauritien

Klimatet på Mauritius är tropiskt och ön har både skog och berg. Området drabbas ibland av cykloner men även om stormarna ofta är tuffa så repar sig naturen snabbt igen. Temperaturen under året är rätt stadig och de varmaste månaderna är januari och februari då man kommer upp mot 30 grader mitt på dagen. Under sommaren så kan det regna men man har inte en specifik regnsäsong som i andra delar av Indiska oceanen. Miljön är otroligt vacker med kritvita stränder, kristallblått vatten och natur som man inte kan se någon annanstans.