Indien

Indien demonstrerar

Demonstration i Indien

Världens sjunde största land är Indien och det räknas som världens näst största då man ser på befolkning för här bor det mer än 1,2 miljarder människor. Landet ligger i södra Asien och har kust till Indiska oceanen, Arabiska sjön och Bengaliska viken. Det gränsar till Pakistan, Kina, Nepal, Bhutan, Burma (Myanmar), och Bangladesh. Dessutom så ligger önationerna Sri Lanka och Maldiverna nära Indiens södra spets. Öarna Andaman och Nicobar tillhör Indien och via dessa så har man även vattengräns till Indonesien och Thailand.

Stater i Indien

Karta över Indiens stater

Indien är ett enormt land som består av 29 stater och 7 territorier. Alla stater, och Puducherry och National Capital Territory of Dehli, har demokratiska legislativa system som bygger på Westminster modellen. De fem återstående territorierna leds direkt från landets centrum av utvalda administratörer. Man har haft samma struktur på staterna sedan 1956 och den är byggd på de språk som talas i de olika områdena. Varje stat eller territorium är också uppdelat i mindre distrikt för att underlätta administration och styre. Indien räknas faktiskt som världens största demokrati.

Mer om Indien

Indiens huvudstad är New Dehli men det bor flest människor i staden Mumbai. Andra stora städer är Bangalore, Chennai och Calcutta. Officiella språk i landet är hindi och engelska men det finns förstås många fler lokala språk då detta land är så pass stort. Exempel på de språk som talas är bengali, telugu, marathi, urdu och tamil. Landskapet är varierat med berg, slätter och kustlandskap. Det högsta berget i Indien är Kanchenjunga som har en högsta topp på 8 598 meter. Det här är världens tredje högsta berg och Indien delar det med Nepal. Klimatet bjuder på tropisk värme i syd och kyligare områden i bergen. Man drabbas ofta av kraftiga regnskurar, så kallade monsunregn.

Lite historia

Indiens historia sträcker sig långt tillbaka och man brukar dela in den i antik-, medeltida- och modern period. Namnet på landet kommer från ordet Indus som i sin tur kommer från persiskans Hindus. Hindus togs från Sanskritordet Sindhu som var det historiska namnet för Indusfloden. Perserna kallade Indien för Hindustan vilket betyder hinduernas land och som mest refererar till norra Indien. Det händer fortfarande att detta ord används för att beskriva hela Indien.

Lord Dalhousie styrde Indien

Lord Dalhousie

När man talar om modern indisk historia så menar man tiden som började på mitten av 1800-talet. Det var nämligen då som Lord Dalhousie blev guvernör för Ostindiska kompaniet och detta kom att leda till många förändringar, bland annat utbildning för den dåvarande brittiska kolonins invånare. Man byggde även kanaler och järnvägar vilket förändrade landets kommunikationer. Vid den här tiden så började indierna bli trötta på det Ostindiska kompaniet och det ledde till motstånd mot den brittiska ledningen. Som resultat så upplöstes det Ostindiska kompaniet medan Storbritannien fortsatte att administrera Indien. Det är också därför som man än idag har ett parlamentariskt system som påminner om det som finns i England.

Mahatma Gandhi i Indien

Mahatma Gandhi

I 1947 så blev Indien en självständig nation fri från Storbritanniens styre. Landets första premiärminister blev Jawaharlal Nehru och Mahatma Gandhi blev världsberömd som den som ledde motståndsrörelsen. När britterna inte längre styrde så delades landet i två delar, nämligen den Indiska republiken och den Islamiska republiken Pakistan. Senare så kom en del mellan Indien och Pakistan, med Indiens stöd, att bli till landet Bangladesh.

Ekonomi

I Indien så finns det flera olika industrier som är på frammarsch. Indiens telekommunikationsindustri är en av världens snabbast växande. Under 2013 så stod det klart att Indien hade passerat Japan som den tredje största smartphone-marknaden i världen. Bilindustrin är också en viktig del av Indiens ekonomi både nationellt och som exportindustri. Den farmaceutiska industrin är också viktig och förväntas att fortsätta växa. Även om man har så många olika industrier som växer och fungerar väl så har Indien interna socialekonomiska utmaningar. Det här landet har en enormt stor befolkningsandel som lever i fattigdom. Man räknar med att omkring 30% av landets barn under fem år är underviktiga och på vissa håll så ser siffrorna ännu värre ut. Det finns politiska kampanjer som är till för att motverka dessa problem genom att till exempel erbjuda måltider i fattiga områden. Det finns en obalans mellan olika stater då vissa kan vara otroligt rika och andra extremt fattiga. Ett exempel på en välmående stat är Kerala i södra Indien. Kerala lockar både utländska och indiska turister med vackra stränder och en unik miljö.

Intressanta fakta om Indien

Kossor bland indier

Heliga kor

Det finns mycket intressant att säga om Indien men för att nämna några saker:

  • Det är olagligt att föra valutan rupies ur landet
  • Precis som i Bangladesh så anses den vänstra handen vara oren vilket i Indien förklaras med att man inte använder sig av toalettpapper utan istället stänker vatten med den vänstra handen för att göra rent efter toalettbesök. Man använder därmed inte den vänstra handen för att äta.
  • Mer än en miljon indier är miljonärer men de allra flesta får klara sig på mindre än 10 kronor per dag.
  • Kor ses som heliga och får ströva omkring fritt i trafiken. Man ger korna den heliga statusen på grund av att de precis som människan är gravida under nio månaders tid.

Bangladesh

Moské i Bangladesh

Bayt Al Mukarram i Bangladesh, nationalmoskén

På flodsystemet Ganges-Brahmaputras uppslammade slätt så finns det ett land som kallas för Bangladesh vilket betyder den bengaliska nationen. Tack vare floddeltat som är världens största så har man ständigt ett bördigt jordbruksland att tillgå. Slammet som kommer via floderna leder ofta till nya öar som kan användas för jordbruk. Det mesta av Bangladesh ligger mycket lågt, knappt över havsnivån, och trots bördigheten så är detta ett av världens allra fattigaste länder.

Bangladesh ligger mellan Burma och Indien och i söder finns den Bengaliska viken. Landet är en del av den indiska provinsen Bengalen och fram tills 1971 då landet fortfarande var en pakistansk provins så hade det namnet Östpakistan.

Mer om Bangladesh

1971 så blev Östpakistan ett eget land efter det att man vunnit ett krig mot Pakistan där man fått stöd av Indien. I Bangladesh så finns den största muslimska befolkningen efter Indonesien och Pakistan. Dessutom så är det jordens mest överbefolkade land där de flesta är mycket fattiga. Man har räknat ut att nästan hälften av bangladesharna lever på mindre än 5 kronor per dag. Samtidigt så leder den bördiga jorden till flera skördar per år. På grund av att man ofta drabbas av oväder och cykloner som kan dra med sig allt, boskap, jord och människor, så är det ändå svårt att bedriva ett stabilt jordbruk då infrastrukturen hela tiden riskerar att falla samman.

Bangladesh lågland drabbas även ofta av översvämningar och det är inte ovanligt med jordbävningar, torka och jordskred. Sundarbans mangroveskog är en av världens allra största och här finns den Bengaliska tigern. Landets regering jobbar aktivt med att skydda detta område för att se till att de ovanliga arterna ska få bestå.

Ekonomi

Det här är som nämnt ett mycket fattigt land och lokala industrier tar fram bomullstyg, tillverkar kläder och framställer te. Man odlar ris, te, vete, och håller även boskap för köttproduktion. Landets export består av kläder, läder, frusen fisk och skaldjur.

Intressanta fakta om Bangladesh

Bengalisk Tiger

Bengalisk Tiger

Den Bengaliska tigern är Bangladesh nationaldjur. När denna tiger ryter så kan det höras på 3 kilometers avstånd. Idag är denna tiger fridlyst då den är utrotningshotad. Det här landet har ett rätt märkligt klimat med 6 årstider. De här årstiderna kallas för Grismo (sommar), Barsha (regntid), Sharat (höst), Hemanto (kall tid), Sheet (vinter) och Bashonto (vår).

När man ska äta eller ge något till en annan person i Bangladesh så ska man göra detta med sin högra hand för den vänstra anses vara oren. Det lär inte hjälpa mycket att försöka skoja om saken eller småle bort det hela, för i det här landet så ler man inte ofta. Nu beror detta inte på att folk inte är glada eller otrevliga, det är helt enkelt så att man ser leenden som ett tecken på att man är omogen och barnslig.

Chagosöarna

Chagosöarnas huvudstad Digeo Garcia

Diego Garcia från luften

Chagosöarna är ett brittiskt territorium i Indiska oceanen och dessa öar har minst sagt en spännande historia. Att man i modern tid har flyttat en hel befolkning till Mauritius för att sedan neka dem att återvända till Chagos är i sig anmärkningsvärt och något som borde få mer uppmärksamhet. Chagosöarnas läge cirka 1 600 km sydväst om Indien bjuder på storslagen natur och ett tropiskt klimat. Allt som allt så består ögruppen av nära 1 000 öar i sju atoller men fokus ligger på huvudstaden Diego Garcia där det finns en militärbas som Storbritannien och USA delar på.

Chagosöarnas historia

Chagosöarna ligger inte långt från Maldiverna och ögruppen har länge varit välkänd för ursprungsbefolkningen på Maldiverna som har egna berättelser om handelsfarande och fiskare som räddades till livet tack vare öarna. Det var dock inte tillräckligt nära för att man från Maldivernas sida skulle se någon mening med att överta öarna så det var länge så att Chagos ögrupp helt ignorerades av sina grannar i norr. Under 1700-talet så tog fransmännen som hade koloniserat Mauritius slavar från Afrika till Chagos. Slavarna skulle vara med och dra igång och sköta kokosnötsplantage.

I början av 1800-talet så tog Storbritannien över Mauritius, och Chagosöarna har fortsatt att vara styrda av britterna. Något som kan få en att häpna är det som hände 1966 då britterna köpte privatägda kopraföretag och sedan stängde dessa. Under åren som följde så tvångsflyttade britterna den lokala befolkningen på omkring 2 000 personer från Diego Garcia, Peros Banhos och Salomonöarna till Mauritius. 1971 så kom Storbritannien och USA överens om att USA skulle hyra Diego Garcia för militärt bruk. De ursprungliga invånarna som nu finns på Mauritius och på Seychellerna har vid upprepade tillfällen försökt få rätten att återvända. Deras rättsliga kamp har lett till monetär kompensation men deras begäran om att få återvända har avslagits av Englands högsta domstol.

Miljö och klimat

Chagos Archipelago fåglar

Fåglar på Chagos

Chagosöarna är en skärgård med låg terräng. På de flesta platser så reser sig öarna inte mer än 2 meter över havsytan. Klimatet är tropiskt, varmt och fuktigt. Numera så är ett stort område omkring öarna utsett till naturreservat då man försöker bevara den unika miljön och naturen. De flesta öarna har inga moderna kommunikationer eller ens asfalterade vägar. På Diego Garcia finns det en militär flygplats och även ett vägnät. Transporter sker huvudsakligen med flyg eller med båt via Diego Garcias hamn. Stränderna är vita med blågrönt vatten precis så som det ser ut på många andra håll i den Indiska oceanen. Ögruppen är naturskön och relativt orörd trots den militära aktiviteten på huvudön.

Lakshadweep

Lakshadweep karta

Karta över ögruppen Lakshadweep

Det är fortfarande många som kallar Lakshadweep för Lackadiverna men faktum är att detta territorium inkluderar mer än ögruppen Lackadiverna. Här finns nämligen också Amindiverna och ön Minicoy. Det här är ett indiskt unionsterritorium beläget i Indiska oceanen. De flesta som lever på öarna kommer ursprungligen får Malabarkusten i sydvästra Indien och man har sett en länk etniskt mellan öborna och Malayalifolket som finns i indiska delstaten Kerala. Man beräknar att omkring 93% av befolkningen, som ligger på omkring 60 500 personer, är sunnimuslimer.

Lakshadweep historia

Man tror att Lakshadweep kom att koloniseras under 800-talet då man intog öarna från Malabarkusten i Indien. Då var befolkningen som fanns på plats redan muslimer. De konverterades från lokala religioner under 600-talet. Efter det att Vasco da Gama i slutet av 1400-talet upptäckte öarna så övertogs de av Portugal. Efter detta så kom öarna att styras av rajan i Cannanores innan de till sist togs över av Storbritannien som gav öarna rätten att själva ta hand om sitt styre.

Sedan 1947 så har Lakshadweep räknas till delstaten Madras men sedan 1956 så är dessa öar ett så kallat unionsterritorium.

Lakshadweeps geografi

Paradisö

Ö i Lakshadweep

Man kan gott säga att Lackadiverna är en skärgård som består av tolv atoller, tre korallrev och totalt sett 39 olika öar. Reven är i sig atoller men det mesta ligger under vattenytan med mycket små sandpartier som sticker upp över vattenytan. I atollerna så är det för det mesta så att öarna ligger österut med ett korallrev som ligger under vattenytan på den västra sidan av atollen. Det här ger en lagun med flera bebodda öar och ett antal obebodda.

De viktigaste öarna i Lakshadweep är Kavaratti, Minicoy, Amini och Agatti. Det är på sistnämnda ön Agatti som det finns en flygplats med flyg som går till Kochi i Indien.

Ett rikt djurliv

Tonfisk

Tonfisk

Lakshadweep är en av fyra korallrevsregioner i Indien. Området bjuder på en stor variation av arter. Här finns mer än 600 olika slags fiskar, mer än 100 fågelarter och många variationer av växter och plantor. Ön Pitti har utsetts som ett reservat för fåglar och här trivs även havssköldpaddor. Vad gäller plantlivet ovan land så finns det inte så mycket att tala om på dessa öar. Här finns ingen skog men däremot så finns flera hundra blomsterarter dokumenterade. Öarna bjuder förstås på kokospalmer och det finns flera olika typer av sjögräs samt alger i de grunda vattnen.

Fiske och turism

I vattnen omkring Lakshadweep så fiskar man främst tonfisk och haj. Fisket är öbornas främsta livnäring men turismen är också otroligt viktig. Indier har njutit av området som turistmål sedan 1970-talet och resten av världen har också upptäckt dessa sagolikt vackra öar. Man har jobbat med att skapa attraktiva turistmål genom att erbjuda sporter som dykning, snorkling, paddling, vattenskidor och fiske för turister. Turister från hela världen kommer året om utom under monsunmånaderna då vädret är alldeles för hårt för att man ska kunna njuta av den storslagna naturen.

Bengaliska viken

Bengaliska viken heter Bay of Bengal på engelska och den ligger i Indiska oceanen omgiven av Indien, Bangladesh, Myanmar och Thailand. Även om namnet låter som en mindre vattenmassa så handlar det här inte om en liten vik, Bengaliska viken är nämligen ett hav, om än ett litet hav, som är en del av världens tredje största hav, nämligen den Indiska oceanen. Faktum är att denna vik räknas som världens största vik och på kartan så ser den ut som en triangel och flera stora floder mynnar ut i den. Det finns också många viktiga indiska hamnstäder längsmed vikens stränder och här har Balasore historiskt sett varit mycket viktig. Det var nämligen via denna hamnstad som européerna började sin kolonisering av Indien.

Floder och det Bengaliska deltat

Ganges rinner ut i Bengaliska viken

Ganges på väg ut i Bengaliska viken

Flera av Indiens största floder mynnar ut i Bengaliska viken. Här kan floden Ganges nämnas. Ganges flyter genom Bangladesh där man kallar floden för Padmafloden. Padma går sedan samman med Meghnafloden som rinner ut i viken. Tillsammans med floden Brahmaputra så tillför Ganges den Bengaliska viken tusen miljoner ton sediment per år. Det är detta slam som ger upphov till det Bengaliska deltat som sträcker sig från Bangladesh till strax söder om Ekvatorn. Man tror att det är denna ständiga tillförsel av sediment som under årens lopp har lett till att sjöbotten i området är rik på naturliga tillgångar som olja och gas.

Öar

Andaman i Bengaliska viken

Paradisön Andaman

Det finns gott om öar i den Bengaliska viken. En del av dessa är bebodda och inkluderar Andamanöarna, Mergui och Nicobar. Längsmed Burmas kust så finns de berömda Cheduba öarna med vulkaner som fortfarande är aktiva. Av över 500 öar så är det bara 37 som är bebodda så Bengaliska viken bjuder på många ställen med natur som är fullkomligt orörd av människan.

Djurliv

Bengaliska viken räknas som världens 64:e största marina ekosystem. Här finns det ett mycket rikt djurliv och fantastiska korallrev. Längsmed stränderna som man finner i Indien och i Bangladesh och på Sri Lanka så kan man finna vackra snäckor som spolar iland. Här finns ormar, fiskar, delfiner och sköldpaddor. Man har skapat naturreservat för att skydda de unika arterna men vissa är redan utrotningshotade. Bland dessa så finner vi den Bengaliska tigern samt den unika saltvattenskrokodilen (Crocodylus Pororsus).

Ekonomi

Ostindiefarare i Bengaliska Viken

Ostindiefarare

Idag är fisket en viktig del av livet omkring den Bengaliska viken. Här finns det många fiskarter som till exempel tonfisk som är eftertraktad världen över. Nära 30% av världens kustfiskare finns i denna vik. Historiskt sätt så bör Ostindiska kompaniet nämnas då denna vik var en av deras viktigaste handelscentrum. De var dock inte det enda europeiska kompani som tog sig hit för att handla och ta med sig Asiens unika varor och produkter till Europa.

Arabiska havet

Arabiska havet kallas även för Arabiska sjön och ligger inkilat mellan Arabiska halvön och Indien. Den som har varit på semester i Goa i Indien har badat i detta hav som är otroligt vackert men också ganska tufft med stormar som gör det svårt att ta sig fram under vissa tider på året. Havet täcker en yta på 3 862 000 kvadratkilometer och den bredaste delen av havet spänner över 2 400 km. Havets djupaste punkt ligger på 4 652 meters djup och det har flöden in i Röda havet och är sammankopplat med Persiska viken. Den största floden som mynnar ut i detta hav är Indusfloden.

Länder vid Arabiska havet

Länder som har stränder vid det Arabiska havet är:

Längs med kusterna så finns det många viktiga städer med hamnar som används för handel och transporter av varor till och från regionen.

I havet så finns det även gott om öar som tillhör de närliggande länderna. Här kan Sokotra, Astola och Andrott nämnas.

Viktiga hamnstäder

Karachi är en viktig hamnstad i Arabiska havet

Hamnen i Karachi, Pakistan

En av de viktigaste hamnstäderna vid Arabiska sjöns kust är Karachi i Pakistan. Det här är en mycket aktiv hamn som hanterar hela 60% av landets lasttransporter. Alldeles vid hamnen så finns städerna Saddar och Kiamari och viktiga industriella områden som behövs för arbetet i Karachi.

En annan viktig hamnstad är Salalah i Oman. Den här hamnen är rätt ny och fokuserar på containertransporter. För många som jobbar som sjömän i den här delen av Arabiska havet så är hamnen Salalah en skön syn. Det är inte bara tuff sjö som kan göra det farligt att befinna sig på detta hav, det finns också gott om Somaliska pirater som ibland vågar sig på transportfartyg. Många gånger så får fartyg betala en massa pengar för att slippa undan de somaliska sjörövarna och då kommer de strax därpå till Salalah där de kan vila ut och glädja sig åt att fortfarande ha livet i behåll.

Ekologi och djurliv

Korall

Korall

På grund av de stora temperatursvängningarna i luften och i vattnet så är klimatet i detta hav rätt så extremt. Det här gör att man finner ett spännande djurliv och ett ekosystem som klarar av den här typen av hård natur. I vattnet så finns det korallrev såväl som gräsbäddar och unika undervattenhabitat där mollusker frodas. Här kan man även finna mangroveträsk där det finns träd som är hela 6 meter höga. Längs kusterna kan man finna fiskar som barracuda och frökenfiskar. Djurlivet inkluderar även unika arter av sköldpaddor, valar, delfiner och späckhuggare.

Miljöförstörelse

Det Arabiska havet är ett oljecentrum och det här har fått konsekvenser för miljön. På grund av oljespill och det slitage som hanteringen av olja leder till så finns det arter som har påverkats på ett negativt sätt. Sedan så är det förstås så att Arabiska sjön och dess olika öar och länder är av intresse för turister som inte alltid hanterar korallrev och andra naturliga habitat på rätt sätt. En annan sak som bidrar till miljöförstörelse i området är de krigsaktiviteter som pågår i och mellan de olika länderna.