Iran

Iran som även är känt under namnet Persien omges av länderna Pakistan, Afghanistan, Turkmenistan, Irak och på andra sidan Persiska viken, Saudiarabien. För många så är uppfattningen om detta land färgat av nutida händelser och politiska frågor omkring landets utveckling av kärnkraft får ofta stå i centrum då man talar om det. Faktum är att vi här talar om en av världens allra äldsta civilisationer och ett land som har gett så mycket i form av kultur. För cirka 2 600 år sedan så var Iran en stormakt under det persiska akemeniderriket. Detta rike följdes av imperier och dynastier men på ett enhetligt sätt. Landet blev muslimskt under 600-talet och har fortfarande Islam som huvudreligion. Landets huvudstad är Teheran och det officiella språket är Persiska.

Mount Damavend

Mount Damavend

Fram till 1930-talet så var landet känt som Persien och det är många som fortfarande använder sig av detta namn. Iran betyder Ariernas land. Landets yta är cirka 1 648 195 kvadratkilometer och har omkring 80 miljoner invånare. Den högsta punkten är Mount Damavend, 5 670 meter, i Elburz som är bergskedjan i norr. Landet har en öken som sträcker sig 1 287 kilometer från nordväst till sydost.

Historia

Irans historia är lång och gedigen. Man brukar säga att den första dynastin i landet tillkom för cirka 5 000 år sedan och kallades för kungadömet Elam. Landet har haft flera glansperioder under olika imperium och härskare. Iranska dynastier som bör nämnas är Tahiriderna, Saffariderna, Samaniderna och Buyiderna. Dagens Iran anses ha grundats av dynastin Safaviderna. Med Safaviderna så blev shiite islam den dominerande religionen. Under senare tid så har både Storbritannien och Ryssland försökt ta ekonomisk kontroll över Iran. Detta ledde bland annat till strider mellan ryska och brittiska trupper på iransk mark. Under shahn Reza Pahlavi så blev det dock stopp för utländska intressen samtidigt som landet kom att moderniseras avsevärt.

Iran har genomgått många revolutioner och i modern tid så gjorde den konstitutionella revolutionen att det här landet fick Mellanösterns första demokratiska konstitution. Den här konstitutionen har man haft kvar men tagit mer eller mindre hänsyn till beroende på vem som har haft makten. Därför så kan man inte säga att Iran har en särskilt demokratiskt bakgrund och man kan inte heller säga att Iran går mot att bli en demokrati så som vi definierar den i västvärlden.

Kuriosa om Iran

Pistagenötter i Iran

Pistagenötter

I Iran kan man ha ett tillfälligt äktenskap, det går att vara gift under en timmes tid. Många kanske tänker på olja och gas då de hör ordet Iran men faktum är att detta är världens centrum för pistagenötter. Efter olja och gas så är det pistagenötterna som står för den största exporten. I Iran så får man inte ha satellit-TV och kvinnor får inte synas vid stora sportevenemang. För att få vara med så händer det att kvinnor klär ut sig till män. Slipsen är ett klädesplagg som man sällan ser i Iran.

Persiska viken

Supertanker

Oljetanker

Iran kallades en gång i tiden för Persien och det är därför som vattenmassan som omges av Saudiarabien, Qatar, Kuwait, Bahrain, Irak och Iran kallas för just Persiska viken eller Gulf of Persia på engelska. Det finns dock en tvist omkring detta namn och en del menar att viken borde heta den Arabiska viken. För att förstå detta så måste man veta lite mer om områdets historia. Persiska viken är ett hav som är sammanbundet med den Indiska oceanen via Hormuzsundet och Omanbukten. Trafiken med oljefartyg når Persiska viken via Musandamhalvön som är en förlängning av den Arabiska halvön.

Persiska viken är inte djup och har 110 meter som djupaste punkt men mäter på de flesta ställen omkring 40 meter mellan yta och botten. Trots detta så räknas viken som ett hav och dessutom som jordens varmaste hav. Faktum är att vattnet håller badkarsvärme med omkring 35 grader Celsius mot slutet av sommaren. Havet är cirka 350 km brett där det är som bredast. Klimatet är sådant att det är vanligt med rejäla stormar längsmed kusterna.

Persiska vikens historia

Låt oss då se lite på det där med Persiska vikens historia för att förstå varför namnet är en så laddad fråga. Det var ursprungligen de gamla Grekerna som gav vattnet namn efter Persien vars kultur de beundrade. Det här namnet använde man fortsatt trots att Persien invaderades av araber. Under historiens gång så respekterade de araber som tog kontroll över området namnet och de ändrade det inte. Tanken om att ändra namnet på viken till den Arabiska viken har kommit i modern tid och har både arabiska och brittiska förespråkare. Vid senare maktkamp om den olja som Iran har och dess transport på havet så har frågan kommit upp och diskuterats av olika intressegrupper och det är just här som nyckeln till frågan om namnet på havet ligger.

Försök har gjorts för att mynta uttrycket Arabian Gulf, och Egypten, under ledning av Nassar, har varit en stark kraft bakom detta. Stora summor pengar har lagts på att försöka ändra den allmänna opinionen men hittills så har man inte lyckats ändra namnet på vattenmassan som förblir den Persiska viken till många arabiska nationalisters stora sorg. I Förenade Arabemiraten så är det inte lagligt att referera till viken annat än som den Arabiska viken vilket kan vara bra att veta för den som ska resa dit och vill tala om det viktiga havet.

Natur och djur

Sköldpadda

Sköldpadda i Persiska Viken

Några som alls inte bryr sig om namnet på havet men som är beroende av dess unika ekosystem är de djur och plantor som finns på plats. Att det finns så många olika arter beror på att viken har gott om korallrev och träsk som ger ett perfekt habitat för många olika livsformer. Precis som på andra platser i Indiska oceanen så har man dock problem med miljöförstöring som skett till följd av oljetransporter och mänsklig aktivitet. Det här har lett till att en del arter numera är utrotningshotade och att viktiga ekosystem inte längre fungerar så som de en gång gjorde.

Arabiska havet

Arabiska havet kallas även för Arabiska sjön och ligger inkilat mellan Arabiska halvön och Indien. Den som har varit på semester i Goa i Indien har badat i detta hav som är otroligt vackert men också ganska tufft med stormar som gör det svårt att ta sig fram under vissa tider på året. Havet täcker en yta på 3 862 000 kvadratkilometer och den bredaste delen av havet spänner över 2 400 km. Havets djupaste punkt ligger på 4 652 meters djup och det har flöden in i Röda havet och är sammankopplat med Persiska viken. Den största floden som mynnar ut i detta hav är Indusfloden.

Länder vid Arabiska havet

Länder som har stränder vid det Arabiska havet är:

Längs med kusterna så finns det många viktiga städer med hamnar som används för handel och transporter av varor till och från regionen.

I havet så finns det även gott om öar som tillhör de närliggande länderna. Här kan Sokotra, Astola och Andrott nämnas.

Viktiga hamnstäder

Karachi är en viktig hamnstad i Arabiska havet

Hamnen i Karachi, Pakistan

En av de viktigaste hamnstäderna vid Arabiska sjöns kust är Karachi i Pakistan. Det här är en mycket aktiv hamn som hanterar hela 60% av landets lasttransporter. Alldeles vid hamnen så finns städerna Saddar och Kiamari och viktiga industriella områden som behövs för arbetet i Karachi.

En annan viktig hamnstad är Salalah i Oman. Den här hamnen är rätt ny och fokuserar på containertransporter. För många som jobbar som sjömän i den här delen av Arabiska havet så är hamnen Salalah en skön syn. Det är inte bara tuff sjö som kan göra det farligt att befinna sig på detta hav, det finns också gott om Somaliska pirater som ibland vågar sig på transportfartyg. Många gånger så får fartyg betala en massa pengar för att slippa undan de somaliska sjörövarna och då kommer de strax därpå till Salalah där de kan vila ut och glädja sig åt att fortfarande ha livet i behåll.

Ekologi och djurliv

Korall

Korall

På grund av de stora temperatursvängningarna i luften och i vattnet så är klimatet i detta hav rätt så extremt. Det här gör att man finner ett spännande djurliv och ett ekosystem som klarar av den här typen av hård natur. I vattnet så finns det korallrev såväl som gräsbäddar och unika undervattenhabitat där mollusker frodas. Här kan man även finna mangroveträsk där det finns träd som är hela 6 meter höga. Längs kusterna kan man finna fiskar som barracuda och frökenfiskar. Djurlivet inkluderar även unika arter av sköldpaddor, valar, delfiner och späckhuggare.

Miljöförstörelse

Det Arabiska havet är ett oljecentrum och det här har fått konsekvenser för miljön. På grund av oljespill och det slitage som hanteringen av olja leder till så finns det arter som har påverkats på ett negativt sätt. Sedan så är det förstås så att Arabiska sjön och dess olika öar och länder är av intresse för turister som inte alltid hanterar korallrev och andra naturliga habitat på rätt sätt. En annan sak som bidrar till miljöförstörelse i området är de krigsaktiviteter som pågår i och mellan de olika länderna.