Jemen

Huvustad i Jemen, Sanaa

Huvudstaden Sanaa

Jemen är känt som ett av de fattigaste arabländerna i världen och det beror på att landets oljeresurser håller på att sina. Tidigare så var landet uppdelat i två olika nationer, The People’s Democratic Republic of Yemen och The Yemen Arab Republic. Det här landet ligger på Arabiska halvöns sydvästra tipp vid Röda havet och mittemot Eritrea. Jemen sträcker sig längsmed den södra delen av Arabiska halvön, längsmed Adenviken och den Indiska oceanen. I norr så gränsar landet till Saudiarabien och i öst så har man gräns mot Oman. Jemens storlek är likvärdig med Frankrikes men klimatet ser förstås rätt annorlunda ut.

Qat tuggas

Qat som tuggas

I Jemen så odlar man den narkotiska plantan Qat, och i detta syfte så använder man en mycket stor del av landets vattenresurser. FN har varnat om att man i landets huvudstad, Sanaa, kan stå helt utan vatten år 2017. Jemens ekonomi är beroende av bistånd och även av de pengar som jemeniter som jobbar utomlands bidrar med. Lokalt så arbetar folk inom jordbruket eller med boskap.

Lite historia

Precis som så många andra länder vid Indiska oceanens stränder så har Jemen en lång och händelserik historia. Man brukar säga att landet grundades av kungadömena Minaean och Sabean som fanns i regionen för cirka 3 000 år sedan. Sjöfarten i Adenviken har alltid varit viktig och det var också denna väg som landet kunde invaderas av romare såväl som av etiopier och perser. Under 600-talet så konverterades befolkningen till Islam vilket fortfarande är den religion som dominerar. Från 1530-talet till tidigt 1900-tal så var Jemen en del av det Ottomanska Riket och styrdes därmed av turkarna.

Norra Jemen var fram till mitten på 1900-talet ett religiöst område styrt av imamer som kom att tas över av egyptier som gav området namnet The Yemen Arab Republic. Britterna kom att kolonisera den södra delen av Jemen alldeles vid öppningen till Röda havet. Under 1960-talet så stred man inbördes mot britternas kontroll och ur denna kamp kom den södra nationen, People’s Republic of Southern Yemen, att skapas.

Jemen såsom vi känner till landet idag grundades den 22 maj, 1990, då de två olika nationerna slogs ihop till en. Då enades man om presidenten Ali Abdullah Saleh som ledare för det nya enhetliga Jemen.

Klimat

Strand i Jemen

Strand

Klimatet i regionen är subtropiskt och torrt. Här finns det öken och det regnar inte mycket. Under sommaren är det hett och man kan se att särskilt inlandet har stora fluktuationer i temperatur. Under sommaren så kan man nå 40°C eller mer och under vintern så kan temperaturen ligga på behagliga 25°C. Under natten så kan temperaturerna sjunka ytterligare till omkring 15-20°C. Det är under vintermånaderna som det kan regna men då handlar det om korta och intensiva regnfall.

Intressanta fakta om Jemen

I Jemen så vet man hur man håller bröllop då ett helt vanligt bröllopsfirande kan pågå under 21 dagars tid. I det här landet så får man inte ta några bilder av kvinnor och om det skulle framkomma att någon är homosexuell så kan det bli dödsstraff för detta. Den som kommer som turist förväntas ta med sig pennor som present till lokala skolor. Har man inga pennor med sig så kan godis vara ett bra substitut.

Sokotra

Sokortakarta

Karta över Sokotra och dess öar

Sokotra som också kan stavas Socotra är en mindre skärgård med fyra öar som ligger i Indiska oceanen och som idag tillhör Jemen i Asien. Den här ön har en gång tillhört Somalia och faktum är att den ligger närmre Somalia så man kan förstå att det finns de som upplever att det här fortfarande är en somalisk ö. Ön är 132 km lång och 50 km bred. Den är otroligt isolerad och har flera växtarter som inte finns någon annanstans. De röda stenarna som finns längs vissa stränder och öns mystiska natur har gett den smeknamn som “drakblods-ön” och ”världens mest utomjordiska plats”. De andra öarna som ingår i samma ögrupp är Darsa, Samha och Abd Al Kuri.

Sokotras historia

Det är inte bara Somalia som kan hävda att det här är deras ö. Under forntiden så tror man att ön var en grekisk koloni och under medeltiden så ska den ha bebotts av sjörövare som gjorde livet svårt för den som kom förbi på väg in och ut ur Adenviken. Sokotra har även erövrats av Portugal och till sist av Storbritannien innan den i modern tid överläts till Jemen. De som idag bor på ön är muslimer och man räknar med att huvudstaden Hadibu har omkring 9 000 invånare. Idag anses dessa öar vara ett världsarv på grund av den unika naturen som finns på plats.

Geografi

Socotras klimat

Klimat på Socotra

Förutom de fyra öarna så har denna skärgård flera obebodda klippöar som är av stor vikt för sjöfåglar. Sokotraöarna är inte av vulkansort utan kontinentala vilket är unikt i regionen. Här råder ett tropiskt men torrt klimat och på huvudön så finner man fantastiska tropiska sandstränder, berg och sandslätter som för tankarna till Sahara. Ön har också enorma kalkstensgrottor.

Klimat och kultur

Drakblodsträd

”Drakblodsträd” på Sokotra

I och med att klimatet är torrt tropiskt så får man en årlig medeltemperatur som ligger över 25°C. Öns inland får mer regn än kusterna och under monsunperioden så drabbas den av starka vindar och hård sjö. Många platser på ön bjuder på syner som är som ur en bok om en annan tid och plats. Det finns fortfarande gott om små stenhus och hyddor där folk bor, och även om man har en flygplats och kan erbjuda moderna faciliteter i huvudstaden så är många platser i stort sett orörda och man lever så som man alltid har gjort. Män går klädda i arabiska sjalar om huvudet som skydd mot solen samt med tygstycken om höften och man lever förstås av den rikedom som Indiska oceanen bjuder på i form av fisk.

Röda havet

Berättelsen från Bibeln om uttåget ur Egypten och hur Röda havet delades i två är världsberömd. Det sägs till och med att alla vattenansamlingar vid detta tillfälle delades i två som en manifestation om det mirakel som skedde i samma stund. Nu är det inte säkert att Bibelns Yam Suf är samma hav som det hav som vi idag kallar för Röda havet, men man tror att det kan vara så då det ligger i samma region mellan Afrika och Asien. Röda havet är sammanlänkat med Indiska oceanen via Bab el Mandeb sundet och Adenviken. Havet har en längd på 1 900 km och är som djupast 2 635 meter medan medeldjupet ligger på 500 meter.

Röda havet är inte rött

Röda havet

Röda havet

Att man kallar detta hav för rött beror inte på att vattnet faktiskt är rött utan på att man med jämna mellanrum ser algblomningar med röd klorofyll i dess vatten. Det finns också berg i närheten som är rödaktiga i karaktären och som på hebreiska heter de röda bergen. Här finns också en koppling till Bibeln och Esau som på många sätt sammankopplas med den röda färgen. De olika kulturerna som har funnits omkring detta hav har gett vattnet lite olika namn. I Persien så fick det under Akemeniderna heta det Södra havet och det här kan också vara en anledning till att man idag kallar det för Röda havet då norr inom asiatisk kultur traditionellt sett har symboliserat av färgen rött.

En länk mellan Medelhavet och Asien

Det skulle dröja rätt länge innan det här havet blev intressant för Européer men när Suezkanalen invigdes år 1869 så var handelsleden mellan Indiska oceanen och Medelhavet ett faktum och Röda havet fick en helt ny signifikans som en del av denna sjöfartssträcka. I modern tid så har denna handelssträcka haft särskild betydelse för oljehandeln och transporten av olja från Persiska viken och vidare ut i världen. Under konflikter så har Suezkanalen kunnat stängas som en politisk handling av makt och än idag så är den här kanalen viktig även om man inte längre på samma sätt behöver den för handel mellan olika världsdelar.

Flora och djurliv

Korallrev i röda havet

Korall

I Röda havet så finns det ett fantastiskt ekosystem med tusentals fiskar och plantor. Här finns det arter som är fullständigt unika och som man inte finner någon annanstans. Havet har ett långt korallrev som anses vara flera tusen år gammalt. Revet ger upphov till laguner som ger perfekt livsmiljö för unika arter. Många reser hit för att få simma med delfiner då dessa finns naturligt på plats. Som människa får man dock vara försiktig för här finns det giftiga arter som är livsfarliga för oss och det gäller att man rör sig i och omkring vattnet tillsammans med en guide som vet hur detta kan göras på ett säkert sätt.

Avsaltning av vatten

Vattnet i Röda havet är väldigt salt och på grund av detta så jobbar man effektivt med avsaltning för att möta det behov som finns i regionen av sötvatten. Det här är inte helt utan påverkan på havet. Processen leder nämligen till att man släpper ut de kemikalier som används för att avsalta. Man tror att det kan vara så att denna verksamhet är skadlig för korallrev och fiskar, och att det här kan komma att få effekt i framtiden då man kanske inte längre kommer att kunna fiska som man gör idag i havet på grund av att fisken blir sjuk av allt smuts som släpps ut.

Réunion

Réunions symbol

Réunions symbol

En mycket spännande ö 800 km öster om Madagaskar är ön Réunion som har en lång och gedigen historia. Idag är ön ett franskt departement men lokalt så är man intresserade av att frigöra sig från Frankrike. Ön ingår i ögruppen Maskarenerna och huvudorten heter Saint-Denis. Eftersom man fungerar som ett franskt departement så har man euro som valuta och tillsammans med ett kreolspråk så talar invånarna franska. Det rör sig om en rätt liten landmassa som är 60 km lång och 40 km bred.

Namnet Réunion fick ön 1793 då det franska kungahuset hade fallit och revolutionen var ett faktum. Senare kom man att kalla ön för Île Bonaparte till minne av Napoleon. När britterna år 1801 övertog Réunion så bestämde de sig för att ge den ett namn som den haft tidigare nämligen Bourbon. Detta förblev namnet även då Frankrike återigen fick kontrollen över ön tills år 1848 då kungahuset Bourbon återigen föll och ön fick ta tillbaka namnet Réunion. Stor dramatik och många olika namn på en ö som låg så långt från allt det som påverkades dess öde…

Geografi

Piton Fournaise, utbrott april 2007

Piton Fournaise, utbrott april 2007

På denna ö i Indiska oceanen så finns det två vulkaner. Den ena, Piton de la Fournaise, är fortfarande aktiv och då man vet om att den har haft många utbrott under årets lopp så måste man ständigt övervaka den. Den andra vulkanen, Piton des Neiges, har en höjd på 3 070 meter och utgör öns högsta punkt. Vulkanerna ser ut som berg med skog och ger ön en väldigt vacker miljö.

Réunion som en del av Maskarenerna

Réunion ligger alltså öster om Madagaskar och är en del av den afrikanska ögruppen Maskarenerna. De andra öarna är Mauritius och Rodrigues. Liksom så många andra öar i området så har denna ögrupp fått sitt namn från en portugisiskt upptäcktsresande, nämligen Pedro de Mascarenhas som precis som så många av sina landsmän befann sig i området under början av 1500-talet.

Réunions historia

Lichifrukt

Lichifrukt

Portugiserna var inte de första att besöka Réunion och den hade redan ett namn som arabiska sjöfarare gett den, Dina Morgabin som betyder Västön. Det var dock så att ön under 1500-talet var obebodd och under åren som följdes så kom den att besökas av olika nationaliteter som befann sig på vattnen omkring den. Réunion har varit bas för pirater såväl som fängelse för franska fångar. Man började odla kaffe på ön under 1700-talet med hjälp av kaffeträd som man fick från Jemen. För att odla och skörda så tog fransmännen slavar från Afrika till Réunion. Dessa slavar kom senare att göra uppror och skapa egna byar med valda ledare. Andra grödor som man odlat på ön är socker, litchi frukt och vanilj. Efterfrågan på de olika råvarorna har gått upp och ned och kaffeodlingen totalförstördes av cykloner under 1800-talet. Den rika historien med inslag av många olika folkgrupper och kulturer har lett till ön så som vi ser den idag där socker fortfarande är en viktig exportvara. Idag är dock turismen viktigare än sockerodlingarna och ett sätt att motverka den höga arbetslöshet som råder på ön.

Arabiska havet

Arabiska havet kallas även för Arabiska sjön och ligger inkilat mellan Arabiska halvön och Indien. Den som har varit på semester i Goa i Indien har badat i detta hav som är otroligt vackert men också ganska tufft med stormar som gör det svårt att ta sig fram under vissa tider på året. Havet täcker en yta på 3 862 000 kvadratkilometer och den bredaste delen av havet spänner över 2 400 km. Havets djupaste punkt ligger på 4 652 meters djup och det har flöden in i Röda havet och är sammankopplat med Persiska viken. Den största floden som mynnar ut i detta hav är Indusfloden.

Länder vid Arabiska havet

Länder som har stränder vid det Arabiska havet är:

Längs med kusterna så finns det många viktiga städer med hamnar som används för handel och transporter av varor till och från regionen.

I havet så finns det även gott om öar som tillhör de närliggande länderna. Här kan Sokotra, Astola och Andrott nämnas.

Viktiga hamnstäder

Karachi är en viktig hamnstad i Arabiska havet

Hamnen i Karachi, Pakistan

En av de viktigaste hamnstäderna vid Arabiska sjöns kust är Karachi i Pakistan. Det här är en mycket aktiv hamn som hanterar hela 60% av landets lasttransporter. Alldeles vid hamnen så finns städerna Saddar och Kiamari och viktiga industriella områden som behövs för arbetet i Karachi.

En annan viktig hamnstad är Salalah i Oman. Den här hamnen är rätt ny och fokuserar på containertransporter. För många som jobbar som sjömän i den här delen av Arabiska havet så är hamnen Salalah en skön syn. Det är inte bara tuff sjö som kan göra det farligt att befinna sig på detta hav, det finns också gott om Somaliska pirater som ibland vågar sig på transportfartyg. Många gånger så får fartyg betala en massa pengar för att slippa undan de somaliska sjörövarna och då kommer de strax därpå till Salalah där de kan vila ut och glädja sig åt att fortfarande ha livet i behåll.

Ekologi och djurliv

Korall

Korall

På grund av de stora temperatursvängningarna i luften och i vattnet så är klimatet i detta hav rätt så extremt. Det här gör att man finner ett spännande djurliv och ett ekosystem som klarar av den här typen av hård natur. I vattnet så finns det korallrev såväl som gräsbäddar och unika undervattenhabitat där mollusker frodas. Här kan man även finna mangroveträsk där det finns träd som är hela 6 meter höga. Längs kusterna kan man finna fiskar som barracuda och frökenfiskar. Djurlivet inkluderar även unika arter av sköldpaddor, valar, delfiner och späckhuggare.

Miljöförstörelse

Det Arabiska havet är ett oljecentrum och det här har fått konsekvenser för miljön. På grund av oljespill och det slitage som hanteringen av olja leder till så finns det arter som har påverkats på ett negativt sätt. Sedan så är det förstås så att Arabiska sjön och dess olika öar och länder är av intresse för turister som inte alltid hanterar korallrev och andra naturliga habitat på rätt sätt. En annan sak som bidrar till miljöförstörelse i området är de krigsaktiviteter som pågår i och mellan de olika länderna.

Adenviken

Adenviken sammanlänkar den Indiska oceanen med Röda havet via Bab el Mandeb sundet. Det här är en vik som på ett naturligt sätt utgör en gräns mellan Somalia och Yemen. Viken ligger alltså mellan Afrika och Asien och den har ett klimat som liknar det som man finner lite längre ut i Arabiska havet. Adenviken heter Gulf of Aden på engelska och här är trafiken tät eftersom viken används som transportsträcka för att skeppa olja från Persiska viken västerut. Med tanke på detta så är det inte så konstigt att detta även är ett centrum för somaliska pirater som sätter skräck i luttrade sjömän med utpressning och sjöröveri.

En havsvik i Indiska oceanen

Oljeraffinaderi i Adenviken

Oljeraffinaderi i Adenviken

Adenviken förbinder alltså Indiska oceanen med Medelhavet via Röda havet och Suezkanalen. Viken har flera viktiga hamnar såsom Berbera i Somalia, Aden i Jemen och Djibouti i Djibouti. Viken hette en gång Berbera viken efter hamnstaden Berbera som ligger i vikens södra del. Med tiden så kom dock staden Aden att få mer betydelse och då bytte man namn på viken. Varje år så passerar cirka 20 000 skepp för att ta olika slags laster mellan Indiska oceanen, Arabiska havet och Medelhavet.

Handel via viken

Tankfartyg i Adenviken

Tankfartyg i Adenviken

Viken används som handelsväg för olja som kommer från Persiska viken och därmed kan man se den som livsviktig för världsekonomin. Man räknar med att en tiondel av världens sjö-olja transporteras denna väg. Indien tar emot import i miljardformat via viken och skickar även en hel del export samma väg.

Djurliv och ekologi

Sköldpadda

Sköldpadda

Adenviken har ett rikt djurliv och intressant ekologi där många olika arter lever i symbios med varandra. Här finns det fisk, koraller och unika fågelarter. Tidigare så har djurlivet frodats då människor inte har påverkat deras miljö nämnvärt men detta har förändrats i och med alla transporter som tar sig genom sträckan. Idag så är man rädd för att alla handelstransporter och den mänskliga aktiviteten i området kan komma att rubba ekologin med följd att arter inte längre kan leva i och omkring vattnet.

Varning för att färdas i viken

Piratflagga, pirater i Adenviken

Pirater härjar i Adenviken

Sedan början av 2000-talet så har Adenviken fått ett dåligt rykte på grund av de somaliska piraterna. Det har till och med utfärdats varningar om att alls inte färdas på dessa vatten i mindre båtar som segelbåtar och yachter. Även större fartyg har bordats och hållits gisslan så det här är ett problem. Man har försökt att motverka pirataktiviteterna genom att skicka ut patruller för bevakning och det här har gett resultat. Förutom sjörövare så är området också utsatt för terrorism med bombattacker som den som drabbade det amerikanska skeppet USS Cole år 2000 i hamnen Aden.