Lakshadweep

Lakshadweep karta

Karta över ögruppen Lakshadweep

Det är fortfarande många som kallar Lakshadweep för Lackadiverna men faktum är att detta territorium inkluderar mer än ögruppen Lackadiverna. Här finns nämligen också Amindiverna och ön Minicoy. Det här är ett indiskt unionsterritorium beläget i Indiska oceanen. De flesta som lever på öarna kommer ursprungligen får Malabarkusten i sydvästra Indien och man har sett en länk etniskt mellan öborna och Malayalifolket som finns i indiska delstaten Kerala. Man beräknar att omkring 93% av befolkningen, som ligger på omkring 60 500 personer, är sunnimuslimer.

Lakshadweep historia

Man tror att Lakshadweep kom att koloniseras under 800-talet då man intog öarna från Malabarkusten i Indien. Då var befolkningen som fanns på plats redan muslimer. De konverterades från lokala religioner under 600-talet. Efter det att Vasco da Gama i slutet av 1400-talet upptäckte öarna så övertogs de av Portugal. Efter detta så kom öarna att styras av rajan i Cannanores innan de till sist togs över av Storbritannien som gav öarna rätten att själva ta hand om sitt styre.

Sedan 1947 så har Lakshadweep räknas till delstaten Madras men sedan 1956 så är dessa öar ett så kallat unionsterritorium.

Lakshadweeps geografi

Paradisö

Ö i Lakshadweep

Man kan gott säga att Lackadiverna är en skärgård som består av tolv atoller, tre korallrev och totalt sett 39 olika öar. Reven är i sig atoller men det mesta ligger under vattenytan med mycket små sandpartier som sticker upp över vattenytan. I atollerna så är det för det mesta så att öarna ligger österut med ett korallrev som ligger under vattenytan på den västra sidan av atollen. Det här ger en lagun med flera bebodda öar och ett antal obebodda.

De viktigaste öarna i Lakshadweep är Kavaratti, Minicoy, Amini och Agatti. Det är på sistnämnda ön Agatti som det finns en flygplats med flyg som går till Kochi i Indien.

Ett rikt djurliv

Tonfisk

Tonfisk

Lakshadweep är en av fyra korallrevsregioner i Indien. Området bjuder på en stor variation av arter. Här finns mer än 600 olika slags fiskar, mer än 100 fågelarter och många variationer av växter och plantor. Ön Pitti har utsetts som ett reservat för fåglar och här trivs även havssköldpaddor. Vad gäller plantlivet ovan land så finns det inte så mycket att tala om på dessa öar. Här finns ingen skog men däremot så finns flera hundra blomsterarter dokumenterade. Öarna bjuder förstås på kokospalmer och det finns flera olika typer av sjögräs samt alger i de grunda vattnen.

Fiske och turism

I vattnen omkring Lakshadweep så fiskar man främst tonfisk och haj. Fisket är öbornas främsta livnäring men turismen är också otroligt viktig. Indier har njutit av området som turistmål sedan 1970-talet och resten av världen har också upptäckt dessa sagolikt vackra öar. Man har jobbat med att skapa attraktiva turistmål genom att erbjuda sporter som dykning, snorkling, paddling, vattenskidor och fiske för turister. Turister från hela världen kommer året om utom under monsunmånaderna då vädret är alldeles för hårt för att man ska kunna njuta av den storslagna naturen.

Lackadivsjön

Pärlmussla i Lackadivsjön

Mussla i vilken pärlor kan hittas

Den som har smycken med äkta pärlor kanske har pärlor som fiskats från Lackadivsjön som är en del av Indiska oceanen. Det här mindre havet ligger väst om Kerala i södra Indien och omger ögrupperna Lackadiverna såväl som Maldiverna och Sri Lanka. Det här är vatten som har ett otroligt djurliv och som håller en mycket behaglig temperatur året om. Det gör att många från Norden väljer att resa hit på semester under vintermånaderna. Bara i Mannarviken som är en del av detta hav så finns det mer än 3 500 olika arter. Här finns det gott om atoller och korallrev som är spännande att se närmre på genom att snorkla eller dyka.

Var ligger egentligen Lackadivsjön?

Man kan undra var Lackadivasjön egentligen finns för det är inte alltid så tydligt då man ser på en vanlig karta där området helt enkelt kallas för Indiska oceanen. För att förenkla det hela så kan man säga att det här havet, eller sjön som det också kallas, inkluderar delar av Indiens västkust, västra sidan av Lackadiverna och så Maldivernas skärgård. Dessutom så ingår Sri Lanka samt Ceylons västkust och Adamsbron som ligger mellan Indien och Ceylon. Många svenskar som åker på semester till Maldiverna, Lackadiverna, Kerala eller Sri Lanka kommer alltså att bada i Lackadivsjön.

Ett badparadis

Bada måste man nästan tala om då det handlar om detta vatten för det är behagligt varmt året om. Lackadivsjön håller en konstant temperatur på 26 till 28 grader Celsius. Kusterna är fulla av sand och har därmed många fantastiska stränder omkring vilka turistnäring har vuxit upp. Maldiverna är ett gott exempel på öar som ligger omgivna av vackra korallrev som ger ett skydd mot havets starka strömmar och skapar badparadis för turister från världens alla hörn.

Näring och ekonomi

Mannarviken

Del i Mannarviken

Förutom turistnäring så är Lackadivsjön känd för pärlfiske och vanligt fiske. Det är i Mannarviken som man under flera tusen år har fiskat efter pärlor. Det här är något som man fortfarande sysslar med. När det gäller fiske så är det framförallt tonfisk som man fiskar och dessutom hajar. Här finns det nämligen väldigt gott om flera olika haj-arter. För att skydda det unika och varierade djurlivet så har man skapat nationalparker där man aktivt jobbar med att bevara den ursprungliga miljön. Hit är det inte lätt att ta sig då man begränsar det antal båtar som får röra sig i parkerna. Sedan man införde naturreservat så har man sett effekter som är positiva men som kanske inte alltid välkomnas av de som bor i området då de är så pass beroende av att kunna utnyttja havets resurser för att överleva.