Seychellerna

Först till Maldiverna och sedan till Seychellerna, under en och samma resa, ja så kan det se ut för svenska resenärer som beger sig till den Indiska oceanen för att fly Sveriges vinterkyla och för att få se en helt fantastisk tropisk värld under och ovan vattenytan. Republiken Seychellerna är ett land som ligger i västra Indiska oceanen och för många så är denna ögrupp helt och hållet förknippad med lyxturism. Allt som allt så består Seychellerna av cirka 100 olika öar och landets språk är seychellisk kreol samtidigt som befolkningen behärskar både franska och engelska. Det här är ett välmående land vilket beror en hel del på turismen som sysselsätter en stor del av befolkningen.

Albert René

Albert René

Seychellerna har varit en brittisk koloni men det skulle krävas en rätt så lång kamp mellan Frankrike och Storbritannien för att så skulle bli fallet. 1977 så bröt man sig loss från Storbritannien då the Seychelles People’s Progressive Front (SPPF) under ledning av Albert René tog över. René förblev en viktig figur inom Seychellisk politik även då man gick över till ett demokratiskt system då hans parti valdes om och han fortsatte att leda landet.

Seychellerna – en annan värld

Strand i Seychellerna

Klimatet i Seychellerna

Det är verkligen inte märkligt att Seychellernas övärld omnämns som en annan värld. Av de cirka 100 öarna så är nära hälften så kallade korallöar. De flesta bor på ön Mahé som också är den största. Stränderna är otroligt vackra och ofta vita till färgen. Det gör att man får en magisk känsla då man bor på en av öarna med utsikt över havet. Klimatet är även detta väldigt fint med temperaturer som för det mesta är riktigt behagliga, och man kan här dra nytta av frånvaron av värre oväder som annars är så vanligt i Indiska oceanens vatten.

Fiske och lyxturism

Tonfisk

Tonfisk från Seychellerna

På Seychellerna så lever man på turismen samt på fiske. Tonfisken har en stor betydelse eftersom man både fiskar den och sedan rensar och förpackar. Det finns fler naturtillgångar än fisk och här kan kanelträd nämnas. I och med att vädret nästan alltid är behagligt så kommer det turister året om. Man försöker dock utveckla andra industrier för att vara mindre beroende av lyxturismen och numera så tillverkas det båtar och skepp som exporteras till världens alla hörn.

Seychellerna får sitt färskvatten via regnfall men det regnar inte så ofta och kraftigt som man skulle behöva för att täcka hela behovet av sötvatten. Det här betyder att färskvatten är ett problem som man måste lösa för att på sikt kunna erbjuda en dräglig livsmiljö för landets alla invånare. Elektriciteten får man via fossila bränslen vilket inte heller är hållbart i längden. Precis som på andra håll i Indiska oceanen så påverkar den mänskliga närvaron naturen på ett sätt som inte alltid är så positivt och detta försöker man motverka genom att skapa reservat och genom att göra folk uppmärksamma om hur viktigt naturarvet är.

Maldiverna

Maldivernas flagga

Maldivernas flagga

Det är många svenskar som kan en hel del om Maldiverna för även om man ännu inte har tagit sig till denna ö-stat som ligger i norra Indiska oceanen så är det med största sannolikhet något som man drömmer om. Precis som många andra platser i Indiska oceanen så är dessa öar ett slags paradis på jorden och kanske mycket mer så än det man kan finna i Thailand, på Sri Lanka och Seychellerna. Huvudön Malé är huvudstad och det är hit man flyger för att sedan ta sig vidare i klassiska bananbåtar till den ö som man ska bo på. Det har sagts att Maldiverna håller på att ätas upp av havet, och därför så kan det vara så att det här ö-landet kommer att upphöra att existera och det får många att skynda sig på för att se något som är så annorlunda och unikt.

Maldiverna kan tyckas vara en liten plats på jorden men faktum är att det rör sig om hela 26 atoller och 1 192 öar. Nu är bara 200 av dessa öar bebodda och totalt sett så har landet omkring 30 000 invånare. En tredjedel av dessa finns i huvudstaden Malé.

Maldivernas historia

Kaurisnäckor

Kaurisnäckor har använts som valuta

Man tror att de första som kom att bebo denna ögrupp var folk från Indien och man vet att Maldiverna vid något tillfälle togs över av folk som kom från Ceylon. Det var under 1100-talet som Maldivernas befolkning konverterades till Islam och än idag så är detta ett muslimskt land där den sunnitiska inriktningen anses vara statsreligion. Under 1500-talet så tog Portugal över Maldiverna och 1887 så blev ögruppen ett Brittiskt protektorat vilket det förblev tills 1965 då man utropade sin självständighet. Under årets lopp så har öarna styrts av sultaner men den här ordningen avskaffades i slutet av 1960-talet. Intressant kuriosa är kaurisnäckorna som finns i regionen och som en gång i tiden har använts som valuta längsmed Östafrikas kust. I och med att Maldiverna ligger alldeles vid Sri Lanka och med närhet till Indien så har det skett en hel del utbyte både ekonomiskt och kulturellt mellan dessa tre länder.

Fiske och turism

Huvudinkomsterna för Maldivernas befolkning är fiske och turismen. Många av öarna har utvecklats till resorts som erbjuder en mer eller mindre lyxig tillvaro. För västerlänningar så är det spännande att testa livet på en ö som man kan runda till fots på en halvtimme eller mindre, och där man kan upptäcka unika fiskar, hajar, sjögurkor och annat genom att helt enkelt ta en simtur med ett cyklop och en snorkel.

Sjunker Maldiverna?

Maldivernas emblem

Maldivernas emblem

Om Maldiverna kommer att försvinna eller inte tvistar de lärda om. Fram till 2000-talet så var man säkra på att så var fallet men sedan så kunde man se att öarna slutade sjunka i den takt som man tidigare uppmätt. En sak är säker, det här är öar som ligger väldigt nära vattennivå och därför krävs det så otroligt lite för att de ska dränkas. Detta gör att livet i ögruppen är mycket sårbart då man i stort sett inte har något att sätta emot naturkatastrofer som tsunamis.

Lackadivsjön

Pärlmussla i Lackadivsjön

Mussla i vilken pärlor kan hittas

Den som har smycken med äkta pärlor kanske har pärlor som fiskats från Lackadivsjön som är en del av Indiska oceanen. Det här mindre havet ligger väst om Kerala i södra Indien och omger ögrupperna Lackadiverna såväl som Maldiverna och Sri Lanka. Det här är vatten som har ett otroligt djurliv och som håller en mycket behaglig temperatur året om. Det gör att många från Norden väljer att resa hit på semester under vintermånaderna. Bara i Mannarviken som är en del av detta hav så finns det mer än 3 500 olika arter. Här finns det gott om atoller och korallrev som är spännande att se närmre på genom att snorkla eller dyka.

Var ligger egentligen Lackadivsjön?

Man kan undra var Lackadivasjön egentligen finns för det är inte alltid så tydligt då man ser på en vanlig karta där området helt enkelt kallas för Indiska oceanen. För att förenkla det hela så kan man säga att det här havet, eller sjön som det också kallas, inkluderar delar av Indiens västkust, västra sidan av Lackadiverna och så Maldivernas skärgård. Dessutom så ingår Sri Lanka samt Ceylons västkust och Adamsbron som ligger mellan Indien och Ceylon. Många svenskar som åker på semester till Maldiverna, Lackadiverna, Kerala eller Sri Lanka kommer alltså att bada i Lackadivsjön.

Ett badparadis

Bada måste man nästan tala om då det handlar om detta vatten för det är behagligt varmt året om. Lackadivsjön håller en konstant temperatur på 26 till 28 grader Celsius. Kusterna är fulla av sand och har därmed många fantastiska stränder omkring vilka turistnäring har vuxit upp. Maldiverna är ett gott exempel på öar som ligger omgivna av vackra korallrev som ger ett skydd mot havets starka strömmar och skapar badparadis för turister från världens alla hörn.

Näring och ekonomi

Mannarviken

Del i Mannarviken

Förutom turistnäring så är Lackadivsjön känd för pärlfiske och vanligt fiske. Det är i Mannarviken som man under flera tusen år har fiskat efter pärlor. Det här är något som man fortfarande sysslar med. När det gäller fiske så är det framförallt tonfisk som man fiskar och dessutom hajar. Här finns det nämligen väldigt gott om flera olika haj-arter. För att skydda det unika och varierade djurlivet så har man skapat nationalparker där man aktivt jobbar med att bevara den ursprungliga miljön. Hit är det inte lätt att ta sig då man begränsar det antal båtar som får röra sig i parkerna. Sedan man införde naturreservat så har man sett effekter som är positiva men som kanske inte alltid välkomnas av de som bor i området då de är så pass beroende av att kunna utnyttja havets resurser för att överleva.

Arabiska havet

Arabiska havet kallas även för Arabiska sjön och ligger inkilat mellan Arabiska halvön och Indien. Den som har varit på semester i Goa i Indien har badat i detta hav som är otroligt vackert men också ganska tufft med stormar som gör det svårt att ta sig fram under vissa tider på året. Havet täcker en yta på 3 862 000 kvadratkilometer och den bredaste delen av havet spänner över 2 400 km. Havets djupaste punkt ligger på 4 652 meters djup och det har flöden in i Röda havet och är sammankopplat med Persiska viken. Den största floden som mynnar ut i detta hav är Indusfloden.

Länder vid Arabiska havet

Länder som har stränder vid det Arabiska havet är:

Längs med kusterna så finns det många viktiga städer med hamnar som används för handel och transporter av varor till och från regionen.

I havet så finns det även gott om öar som tillhör de närliggande länderna. Här kan Sokotra, Astola och Andrott nämnas.

Viktiga hamnstäder

Karachi är en viktig hamnstad i Arabiska havet

Hamnen i Karachi, Pakistan

En av de viktigaste hamnstäderna vid Arabiska sjöns kust är Karachi i Pakistan. Det här är en mycket aktiv hamn som hanterar hela 60% av landets lasttransporter. Alldeles vid hamnen så finns städerna Saddar och Kiamari och viktiga industriella områden som behövs för arbetet i Karachi.

En annan viktig hamnstad är Salalah i Oman. Den här hamnen är rätt ny och fokuserar på containertransporter. För många som jobbar som sjömän i den här delen av Arabiska havet så är hamnen Salalah en skön syn. Det är inte bara tuff sjö som kan göra det farligt att befinna sig på detta hav, det finns också gott om Somaliska pirater som ibland vågar sig på transportfartyg. Många gånger så får fartyg betala en massa pengar för att slippa undan de somaliska sjörövarna och då kommer de strax därpå till Salalah där de kan vila ut och glädja sig åt att fortfarande ha livet i behåll.

Ekologi och djurliv

Korall

Korall

På grund av de stora temperatursvängningarna i luften och i vattnet så är klimatet i detta hav rätt så extremt. Det här gör att man finner ett spännande djurliv och ett ekosystem som klarar av den här typen av hård natur. I vattnet så finns det korallrev såväl som gräsbäddar och unika undervattenhabitat där mollusker frodas. Här kan man även finna mangroveträsk där det finns träd som är hela 6 meter höga. Längs kusterna kan man finna fiskar som barracuda och frökenfiskar. Djurlivet inkluderar även unika arter av sköldpaddor, valar, delfiner och späckhuggare.

Miljöförstörelse

Det Arabiska havet är ett oljecentrum och det här har fått konsekvenser för miljön. På grund av oljespill och det slitage som hanteringen av olja leder till så finns det arter som har påverkats på ett negativt sätt. Sedan så är det förstås så att Arabiska sjön och dess olika öar och länder är av intresse för turister som inte alltid hanterar korallrev och andra naturliga habitat på rätt sätt. En annan sak som bidrar till miljöförstörelse i området är de krigsaktiviteter som pågår i och mellan de olika länderna.