Mauritius
Cirka 2 000 km sydost om Afrika så ligger ön Mauritius som idag är känd som ett semesterparadis men som har en lång och gedigen historia. Officiellt så kallas denna ö-stat för Republiken Mauritius och den inkluderar både skärgård och öar. Tillsammans med öarna Rodrigues och Réunion så utgör Mauritius Maskarenerna. Landets huvudstad som även är den största heter Port Louis. Man vet inte exakt när denna ögrupp först upptäcktes men 1400-talet brukar anges som den tid då den först dök upp i officiella dokument från europeiska sjöfarare som tagit sig igenom området. Innan Suezkanalens konstruktion så var Mauritius en viktig plats för handeln mellan Europa och Asien, och ön har varit koloniserad av Frankrike och England såväl som av Holland.
Mauritius historia
Historiskt sett så har ön Mauritius varit obebodd men välkänd av arabiska sjöfarare som under medeltiden gav den namnet Dina Arobi. Det kan dock vara så att ön har haft besök långt tidigare för då holländska sjömän steg iland så hittade de lämningar som skulle kunna ha ett antikt grekiskt ursprung. Under 1500-talet så var det portugiserna som etablerade en bas på ön och det sägs att portugisen Diogo Fernandes Pereira var den första från Europa att stiga iland på ön. Nu var portugiserna inte så intresserade av Mauritius så de gav sig ganska snart av och ersattes av holländare som under slutet av 1500-talet kom till ön och gav den namnet Mauritius efter prinsen Maurice van Nassau. Den holländska kolonin var ett faktum fram till början av 1700-talet då även de beslutade sig för att lämna då verksamheten på ön aldrig blev tillräckligt lönsam.
Efter holländarna kom fransmännen som såg möjligheten att tjäna stort på sockerproduktion på ön. Det var fransmännen som etablerade nuvarande huvudstaden Port Louis. En del av de byggnader som kom till under denna period står kvar än idag som historiska reliker från kolonialtiden.
Fransmännen kom att ersättas av britter som tog över ön under 1800-talet och under deras tid så avskaffades slaveriet. Slavar fanns det gott om på ön. De hade tagits från Indien för att fungera som arbetskraft på sockerfält, i fabriker och på byggen. 1900-talet var en ganska turbulent tid på ön och 1965 så blev det känt att Storbritannien inte längre ville ha Mauritius som koloni. Därmed kunde man säga att vägen till landets frihet var öppen och öns självständighet utropades i mars 1968. Det skulle dock dröja till 1992 innan Mauritius utropades till en republik. Idag är landet en demokrati med val vart femte år.
Drontfågeln
En intressant historia från Mauritius är den som handlar om drontfågeln. Det fanns fram till mitten på 1600-talet en population på ön med dessa fåglar som inte flyger. Man tog med sig exemplar till England vars skelett fortfarande finns kvar. Detta och målningar gör att vi vet hur den såg ut för idag så finns det inte längre några levande exemplar. Det här beror på att den mänskliga aktiviteten på Mauritius ledde till att arten dog ut. Drontfågeln hade ett mycket speciellt utseende. Man tror att det först och främst var på grund av husdjuren som kom med de nya invånarna på ön som dronten dog ut då dessa åt upp fågelns ägg och förstörde bon.
Klimat och miljö
Klimatet på Mauritius är tropiskt och ön har både skog och berg. Området drabbas ibland av cykloner men även om stormarna ofta är tuffa så repar sig naturen snabbt igen. Temperaturen under året är rätt stadig och de varmaste månaderna är januari och februari då man kommer upp mot 30 grader mitt på dagen. Under sommaren så kan det regna men man har inte en specifik regnsäsong som i andra delar av Indiska oceanen. Miljön är otroligt vacker med kritvita stränder, kristallblått vatten och natur som man inte kan se någon annanstans.