Moçambique

Utanför Moçambique rinner Moçambiquekanalen

Fiskebåt på Moçambiquekanalen

Mittemot Madagaskar så ligger det afrikanska landet Moçambique och de två länderna skiljs åt av Moçambiquekanalen som är en del av den Indiska oceanen. Landet sträcker sig omkring 2 470 km längsmed Afrikas sydöstra kust och gränsar till Tanzania i norr, Malawi, Zambia och Zimbabwe i väst och Sydafrika och Swaziland i söder. Från landet så strömmar 25 olika floder till den Indiska oceanen och den största av dessa heter Zambezi via vilken man kan ta sig till centrala Afrika.

Moçambiques huvudstad heter Maputo men är även känd som Lourenco Marques och som City of Acacias. Det här är en hamnstad vid havet. I huvudstaden så bor det över en miljon och totalt sett så har Moçambique en befolkning på omkring 20 miljoner människor.

Mer om Moçambique

Maputopanorama

Panorama över Maputo

Maputo är landets allra viktigaste stad och den är även Moçambiques största. Landets ekonomi kretsar omkring Maputo där man talar landets officiella språk som är portugisiska. Andra viktiga språk som talas är Swahili, Makonde och XiTswa. Trots att portugisiska anges som landets huvudspråk så är det bara hälften av dess invånare som talar språket och av dessa så har de flesta ett annat språk som huvudspråk. Att det har blivit portugisiska beror förstås på att Portugal koloniserade landet under 1500-talet.

Idag är över hälften av moçambiquerna kristna, en mindre del är muslimer och sedan så finns det en rad olika religioner som tillämpas lokalt. Då man mätte skriv- och läskunnighet år 2005 så kunde man konstatera att den då var mycket låg och att enbart omkring 54% av landets vuxna kunde läsa och skriva.

Ekonomi

Cashewnötter

Cashewnötter

Moçambique är ett av världens fattigaste länder och man har ett stort behov av hjälp från andra länder då flera årtionden av krig, torka och naturkatastrofer har gjort situationen ännu värre. Produktionen av mat och övrig industri är dock på frammarsch och sedan 2000 så har landet fokuserat på nedsmältning av aluminium i stor skala. Aluminium står för en mycket stor del av exporten och man exporterar även cashewnötter, bomull och socker. Länder som handlar med Moçambique är Holland, Sydafrika, Indien och Kina.

Landets nutidshistoria består av många inbördes konflikter där inbördeskrig har lett till många civilas död. 1994 innebar en ny regering som har lagt mer fokus på att utveckla landets ekonomi och gå ifrån det småskaliga jordbruket och röra sig mot en mer hållbar produktion och industri. Det här bådar gott för landets framtid då det innebär en stabilitet för de många invånarna och kanske en möjlighet att ta sig ifrån positionen som ett av världens fattigaste länder.

Moçambiquekanalen

Moçambiquekanalen

Moçambiquekanalen mellan Afrika och Madagaskar

Mellan Madagaskar och Mocambique i Afrika så ligger Moçambiquekanalen. Det här är egentligen ett sund vars vatten tillhör Indiska oceanen. Sundet är omkring 1 500 km långt och den bredaste punkten mellan Madagaskar och Afrika mäter tusen kilometer. Det smalaste stället mäter ca. 400 km mellan fastland och Madagaskars kust. Den djupaste punkten i kanalen ligger på 3 292 meters djup. Rent historiskt så är detta sund känt för det slag som utspelades på plats under andra världskriget och som fick namnet Slaget om Madagaskar.

Vackert men tufft väder

Cyklonen Boloetse

Cyklonen Boloetse härjade i kanalen 2006

Den här delen av världen har historiskt sett varit viktig som en transportled runt Afrikas södra tipp och vidare in till Indiska oceanen. I sydlig riktning så rös sig havsströmmen med namnet Mocambique strömmen som sedan öster om Sydafrika går samman med Agulhasströmmen. Området är otroligt vackert men det är ofta omöjligt att ge sig ut i kanalen då den ofta drabbas av stormar och hårt väder.

Öar i Moçambiquekanalen

Det finns gott om öar i Moçambiquekanalen och dessa lyder under Komorerna, Frankrike eller Mocambique. Uppdelningen är enligt följande:

  • Komorerna – Grande Comori med Komorernas huvudstad Moroni, Mohéli och Anjouan.
  • Frankrike – Mayotte, Banc du Geyser, Glorieusesöarna, Juan de Nova ön, Europa Island och Bassas da India.
  • Mocambique – Primeiras och Segundas skärgården med ett tiotal öar.

Samtliga öar har varit mer eller mindre viktiga för de skepp som har kommit genom kanalen och som har haft behov av hjälp med reparationer och bra platser att vila på inför den fortsatta handelsfärden in i den Indiska oceanen.

En marin miljö i fara

Fiske Moçambiquekanalen

Fiske på Moçambiquekanalen

Som på så många andra platser i Indiska oceanen så har Moçambiquekanalen utsatts för alltför hårt fiske och av illegal turism. För att motverka skadorna så har flera projekt för att skydda naturen i och omkring vattnet dragits igång. I samarbete med Mocambiques regering så driver WWF projekt som är till för att bevara korallrev och att återskapa den miljö som arter som till exempel havssköldpaddor behöver för att överleva. Dessutom så är dessa projekt till för att skapa en bättre miljö för de människor som bor i och omkring kanalen. Genom att utbilda i metoder för ett fiske som inte utarmar så hjälper man samhällen att kunna dra nytta av det rika djurlivet på ett sätt som är hållbart både på kort och på lång sikt.

Mayotte

Mayotte är den ö av ögruppen Komorerna som ännu inte tillhör Unionen Komorerna vilket beror på att befolkningen på ön röstar för att förbli ett franskt departement utanför Europa. Huvudspråket på ön är franska men de flesta talar shimaore som är en slags komorisk dialekt. De som tycker att den här ön ska förenas med övriga Komorerna kallar den för Mahoré.

I och med att den här ön anses vara ett franskt departement så arbetar man med att integrera den med Frankrike. Det är till exempel så att man använder sig av euro som valuta och det planeras även att göra Mayotte till en del av EU med allt vad det innebär. Det här får intressanta konsekvenser i regionen som annars ligger så långt från Europa både vad gäller kultur och politik.

Mayottes geografi och klimat

Mayottes natur

Mayottes natur

Mayotte består av en större ö samt en mindre ö som kallas för Petite Terre. Dessutom så omges ön av flera skär och kobbar. Ön ligger i norra Moçambiquekanalen i Indiska oceanen. På ena sidan av kanalen så finns Mocambique och på den andra Madagaskar. Idag bor det omkring 160 000 människor på Mayotte och klimatet är tropiskt och mycket behagligt. Förutom några stormiga vårmånader så har man för det mesta milt väder. Ön är 22 km bred och 39 km lång och den högsta punkten ligger på 660 meters höjd över havet. Det här är en vulkanisk ö vilket innebär att man har bra och näringsrik jordmån. Det finns också gott om fisk omkring ön vilket beror på det korallrev som skapar lä och gör det möjligt för olika fiskarter att frodas. Idag så är Mamoudzou huvudstaden på ön.

Vägar och transporter

Man kan flyga till Mayotte för det finns en landningsbana för större flygplan på ön. I övrigt så tar man sig fram med bil, buss eller andra motordrivna fordon på landets asfalterade vägar. I staden Dzaoudzi som var huvudstad fram till 1986 och som ligger på den mindre ön så finns det en hamn såväl som i staden Longoni. Därmed så är kommunikationerna enkla men ändå så pass goda att man kan syssla med export via sjön eller luften.

Mayotte som turistdestination

Mayottes flygplats

Mayotte uppifrån

Mayotte är av intresse för turister som vill uppleva tropisk havsmiljö i en del av Indiska oceanen som erbjuder ett rikt djurliv både i vattnet och på själva ön. Ön har flera hotell och gästrum som ligger med vacker utsikt mot havet och som erbjuder den komfort som dagens resenärer efterfrågar. Det rika kulturlivet är intressant och inspirerande, och till skillnad från andra öar i ögruppen Komorerna så finns det här en viss stabilitet rent ekonomiskt vilket givetvis har med Frankrikes inflytande att göra.

Komorerna

Komorerna

Karta över Komorerna

Det har satsats en hel del på att framställa Komorerna som ett pittoreskt paradis som turister ännu inte upptäckt. Det stämmer att denna ögrupp i Indiska oceanen belägen mellan Madagaskar och Afrika har en mycket vacker natur, men det är också viktigt att inse att detta är ett av världens fattigaste länder med hög korruption och annat som bidrar till att man knappast kan tala om ett givet turistparadis. Komorernas historia är intressant och på grund av inflytandet av olika kulturer och civilisationer så är denna ögrupp än idag en plats med spår av många kulturer och traditioner.

Komorernas position utanför Madagaskars nordvästra kust och med närhet till Mocambique och Seychellerna är onekligen en viktig plats vad gäller sjöfart i området. Huvudstaden för öarna heter Moroni och den ligger på ön Grande Comore. På de fyra öarna som utgör denna ögrupp så talar man komoriska, arabiska och franska. Det är bara en ö som inte har velat bryta sig loss från Frankrike och det är ön Mayotte där man själva valt att förbli ett franskt departement utanför Europa. De andra tre öarna, Grande Comore, Mohéli och Anjouan utgör ett självständigt afrikanskt land.

Komorernas historia

Båtar i Mayotte

Bild från Franskstyrda Mayotte

Komorerna har bebotts av många olika folk och då främst folkgrupper som tagit sig över till öarna från Afrikas östkust, från Madagaskar, via den Persiska viken och så från Indonesien. Från Europa så kom portugiserna till området under 1500-talet. Det skulle dröja till mitten på 1800-talet tills fransmännen koloniserade öarna och lät Madagaskars generalguvernör ta hand om deras administration. Vid den här tiden så flyttade folk från Frankrike hit och det dök upp arabiska handelsmän som var intresserade av exportera från öns stora odlingar.

Ahmed Abdullah

Ahmed Abdullah

1975 så blev det officiellt så att Komorerna lämnade Frankrike och man valde Ahmed Abdallah som Komorernas första president. Detta har följts av många kupper där öar i gruppen har utropat egen självständighet och där utomstående har gått in för att försöka styra upp öarna och skapa någon form av enhetlighet. Oroligheterna fortsätter i regionen och om man fortsatt kommer att ha en president för varje ö som ingår i unionen Komorerna eller om man kommer att fungera som ett enhetligt land kan bara framtiden förtälja. Det finns ju ett aktivt intresse från de närliggande länderna för ögruppen och det påverkar läget. På ön Anjouan så tog man så sent som 2008 kontrollen över ön med hjälp av den Afrikanska unionen och därefter så avsattes president Mohamed Bacar och ersattes med Mohamed Djaanfari. Komorerna vill ta över Mayotte från Frankrike och det här är anledning till oro i regionen då befolkningen på Mayotte inte är intresserade av att vara en del av resten av Komorerna.

Klimat och väder

Komorerna har ett tropiskt havsklimat. Det regnar som mest mellan november och maj och det är också då som vädret kan bli tufft med stormar och cykloner. I och med att det är väldigt behagligt under våra vintermånader så försöker man locka till sig turister men det här är inte helt enkelt då öarna ligger så pass avsides och folk drar sig för att åka till ett så pass fattigt land.

Ett mycket fattigt land

Idag så måste man importera den större delen av maten till Komorerna och detta trots att man faktiskt har jordbruk på plats. Man har stora problem med fattigdom och en låg utbildningsnivå. Samtidigt så växer befolkningen snabbt. Komorerna har en rik natur men den hanteras inte på rätt sätt och jordbruket har motsatt effekt då man utarmar jorden istället för att få långsiktig nytta av den. För att Komorernas ekonomi ska förbättras så kommer det att krävas hjälp utifrån med utbildning och bättre förståelse om hur naturliga resurser ska hanteras och utvecklas.

Juan de Nova

Juan de Nova i sin helhet

Juan de Nova

Den som har haft turen att få åka med ett privatflyg till Juan de Nova har upplevt en av världens vackraste platser. Det här är en ö som kontrolleras av Frankrike och som ligger mellan Madagaskar och Afrika i Moçambiquekanalen. Det finns faktiskt ett litet flygfält på ön så man kan flyga hit med mindre plan, men annars så är detta en obebodd ö där naturen har fått vara precis som den är. Detta betyder tät vegetation och sandstränder som är kritvita och där djurlivet är helt ostört av människor. Ön är rätt liten så man kan i stort sett se från den ena sidan till den andra. Kommer man hit med båt så måste man lägga ankare vid dess kust, för att sedan ro in då det inte finns någon hamnplats.

Juan de Novas historia

João da Nova namngav Juan de Nova

João da Nova

Juan de Novas moderna historia börjar år 1501 då ön upptäcks av João da Nova som ledde en portugisisk expedition i området. Det var från denne João som ön fick sitt namn men den kom att bli en del av Frankrikes koloni på Madagaskar. Ingen bodde på ön så administrationen fick skötas från ön Réunion (800 km öster om ön Madagaskar) fram till 2005 då de södra franska territorierna tog över driften. Madagaskar har uppvisat intresse för att ta över denna ö.

Naturresurser

Anledningen till att ön fortfarande är av så stort intresse är inte för att den är så underskön och full av orört naturliv. Det finns nämligen guano och fosfor på ön och detta vill man gärna utvinna. Ön omges av ett korallrev vilket ger ett rikt fisk- och undervattensliv. Öns terräng är låg och består av skog och buskar.

Vem får komma hit?

Juan de Nova flygfoto

Juan de Nova från luften

Man kan ju minst sagt bli sugen på att få besöka den här ön då man ser bilder och film från den. Här kan man ju få uppleva hur det känns att befinna sig i den Indiska oceanen helt utan mänsklig påverkan på djur och natur. De sköldpaddor och andra vattendjur som simmar längs stranden är inte rädda för människor då de inte har erfarenhet av turism och jakt. Nu kan man inte räkna med att få komma till denna ö som turist. Här finns en mindre fransk militärbas samt en väderstation som då och då besöks av forskare. Så om man inte har ett ärende till militärbasen eller väderstationen så får man nöja sig med att se bilder och film från vackra Juan de Nova.

Glorieusesöarna

Gloriesusöarna

Gloriesusöarna

Alldeles norr om Madagaskar ligger Glorieusesöarna som idag är en obebodd ögrupp som tillhör och förvaltas av Frankrike. Här i den västra indiska oceanen så finns det en ögrupp som består av två huvudöar, Grande Glorieuse (Stora Glorieuse) och Île du Lys samt av åtta sten-öar. Öarna är delar av ett korallrev och en lagun. Den största ön har en cirkulär form och är cirka 3 km bred. Här är det svårt att ta sig fram då ingen bor på ön och vegetationen är tät. Faktum är att det som växer på ön till stor del kommer sig av den mänskliga aktivitet som en gång var ett faktum här då Seychellerna fick anlägga kokosnötsplantering.

Mer om Île du Lys

En Sottärna på Gloriesusöarna

Sottärna

Den näst största ön i ögruppen Glorieusesöarna kallas för Île du Lys eller Le Lys. Här finns det en sandkulle samt en saltvattenslagun. Träden som växer på ön kan vara upp till 10 meter höga och är en imponerande syn. Île du Lys är en viktig fågelstation och här finns det hundratusentals par av arten sottärna såväl som hundratals par av arten brun noddy.

Glorieusesöarnas historia

Det kan mycket väl vara så att man har känt till de här öarna långt innan de koloniserades av Frankrike. Arabiska sjöfarare som rört sig genom Moçambiquekanalen bör ha varit medvetna om Glorieusesöarna. Det var dock först 1880 som öarna fick sitt nuvarande namn då franske Hippolyte Caltaux anlade en kokosnötplantage på den största ön. Frankrike lade beslag på omgivande skärgård då kapten Richard 1892 kom förbi på skeppet Primauget och formellt lade anspråk på ögruppen.

Under tidigt 1900-tal så gav man rätten till företag från Seychellerna att använda sig av resurserna på öarna. Idag så pågår det ingen mänsklig aktivitet eller produktion på Glorieusesöarna mer än att man har en väderstation på plats som drivs av Franska främlingslegionen.

I nuläget så anser sig Madagaskar, Seychellerna och Komorerna ha rätt till den obebodda ögruppen, och kanske kan det i framtiden bli så att Frankrike släpper taget och låter något av de länder som faktiskt finns i närheten ta över driften av väderstation och hanteringen av den unika naturen som finns på plats.