Oman

Wadi Shab, Oman

Oman bjuder på många magiska platser, här Wadi Shab

Vid den Persiska vikens mynning ligger Oman som är en absolut monarki, sultanat. Här i det östra hörnet av den Arabiska halvön så bor det omkring 2,5 miljoner invånare. Det rör sig dock inte om ett homogent land utan om tre huvudsakliga områden som har lite olika inriktning både vad gäller kultur och religion. Landet gränsar mot länder som Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Jemen. Under flera århundradens tid så har Oman byggt upp ett kommersiellt imperium. Under mitten av 1800-talet så försvagades sultanatet vilket stärkte banden till Storbritannien. 1970 så tog Qaboos bin Said över efter sin far som sultan och en modernisering av Oman tog vid. Det är oljan som sedan slutet på 1960-talet har använts för att finansiera landets skolor, vägar och sjukhus. En stor del av landets befolkning arbetar fortfarande inom fiske och jordbruk och förutom oljan så producerar man produkter som dadlar, limefrukt, bananer. Fisk och alfalfabönor.

Mer om Oman

Muscat

Palats i Muscat

Huvudstaden Muscat ligger i Muscatregionen som har kust mot Persiska vikens mynning. Det här är en mycket modern stad som skiljer sig en hel del mot de andra områdena i landet. På grund av att det finns bergskedjor och tuff terräng så bildas en naturlig barriär mellan landets olika regioner och det påverkar relationerna. Officiella språk i Oman är arabiska, engelska, baluchi, urdu, och olika indiska dialekter. Religioner som praktiseras är shiite, sunni och ibadhi islam samt hinduism. Landets valuta heter Omani rial.

Historia

Tidig befolkning i området som idag är Oman var araber som emigrerade hit. Med sig hade de religionen islam. Området som kallas för Muscat och som även innefattar huvudstaden var under 1500-talet och fram till mitten av 1600-talet koloniserat av portugiserna. Efter detta tillföll området det Ottomanska riket. 1741 så kastade Ahmad ibn Said ut turkarna och det är hans ättlingar som fungerar som ledare av dagens Oman. Ahmad utvidgade riket att innefatta Östafrika och ett tag så var Omans huvudstad i Zanzibar. Oman förlorade dock kontrollen över Zanzibar.

Det krigades en hel del mellan olika sultaner och imamer under 1900-talet tills 1959 då den sista Ibadi-imamen kastades ur landet. Man har en lång konflikt med Jemen om gränsen mellan länderna. Så sent som 1997 så kom man överens om en karta som beskriver gränsen.

Sultan Quabus

Sultan Quabus

I Oman så kan alla som fyllt 21, inklusive kvinnor, rösta. Det här är en förändring som sultanen Qabus har infört. Tidigare så var det bara vissa utvalda som kunde rösta.

Under modern tid så har Omans invånare protesterat och krävt saker som högre löner, fler jobb och en politisk reform. Det här ledde till ett löfte från sultanen Qabus om att skapa 50 000 nya jobb och en högre lönenivå för den som ansöker om jobb i Oman.

Omanbukten

Omanbukten

Omanbuktens utbredning

Omanbukten kopplar samman Arabiska havet med Persiska viken via Hormuzsundet. Bukten som även kallas för Omanviken har fått sitt namn av landet Oman som ligger längsmed vikens södra sida. Norr om viken så finner vi Iran. Det är dock i Oman som vi finner vikens viktigaste hamnstad nämligen Muscat. Det är viktigt att ta reda på lite mer om landet Oman och dess geografiska utmaning för att förstå hur regionen fungerar rent politiskt som handelsväg. Det här får betydelse för resten av världen då en stor del av oljan som vi alla är så beroende av kommer just härifrån.

Mer om Omanbukten

Placerad mellan Oman och Iran så är Omanbukten, eller Omanviken, en förlängning av Arabiska havet som kopplas samman med Persiska viken via Hormuzsundet. Andra viktiga länder i området är Förenade Arabemiraten och även Saudiarabien och Jemen. Det är via sträckan mellan Omanviken och Persiska viken som man kan skeppa olja från Indiska oceanen. Det här gör att bukten är otroligt viktig för länderna som finns i regionen. Rent fysiskt så är viken cirka 370 km vid och omkring 545 km lång.

Omans geografiska utmaning

Oman är inte ett homogent land på så vis att det är uppdelat i tre olika regioner med olika karaktär. Det är landets olika bergskedjor som på ett naturligt sätt sätter gränser mellan regionerna. Alldeles invid Omanbukten så finner vi den viktiga hamnstaden Muscat som är en modern stad och handelscentrum. Det som utgör ett dilemma i landets interna politik och som påverkar handel med olja är att den region som oljan finns i ligger närmre landets mitt och kontrolleras av en faktion som är en annan än den som regerar i Muscat. Det är i den religiösa Nizwa regionen som oljan finns men oljan måste förstås ta sig vidare i världen via sjöfarten som kontrolleras av Muscat regionen. I söder finns området Salalah som traditionellt sett lockar till sig turism. För Oman så är det av stor vikt att skapa sammanhållning mellan landets olika fraktioner.

Det är dock viktigt att komma ihåg att även om Omanviken ligger inom landet Omans territorium så är det halvön Musandam som kontrollerar sjöfarten via Hormuzsundet.

En farlig sjöväg

Det är inte sällan som man kan läsa internationella nyheter om Omanbukten som på engelska kallas för Gulf of Oman då det då och då händer att skeppen här bli attackerade av sjörövare. Det är pirater som ger sig på de stora oljetankarna och beskjuter dem. Detta sker ibland då fartygen tar sig genom Hormuzsundet och utgör ett problem eftersom man måste använda denna route för att ta sig fram med så stora laster. Det krävs alltså en hel del övervakning och mod för att jobba med transporterna genom vatten som hemsöks av grupper med mindre ädla motiv som inte drar sig för att beskjuta och försöka borda även riktigt stora oljeskepp.