Oman

Wadi Shab, Oman

Oman bjuder på många magiska platser, här Wadi Shab

Vid den Persiska vikens mynning ligger Oman som är en absolut monarki, sultanat. Här i det östra hörnet av den Arabiska halvön så bor det omkring 2,5 miljoner invånare. Det rör sig dock inte om ett homogent land utan om tre huvudsakliga områden som har lite olika inriktning både vad gäller kultur och religion. Landet gränsar mot länder som Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Jemen. Under flera århundradens tid så har Oman byggt upp ett kommersiellt imperium. Under mitten av 1800-talet så försvagades sultanatet vilket stärkte banden till Storbritannien. 1970 så tog Qaboos bin Said över efter sin far som sultan och en modernisering av Oman tog vid. Det är oljan som sedan slutet på 1960-talet har använts för att finansiera landets skolor, vägar och sjukhus. En stor del av landets befolkning arbetar fortfarande inom fiske och jordbruk och förutom oljan så producerar man produkter som dadlar, limefrukt, bananer. Fisk och alfalfabönor.

Mer om Oman

Muscat

Palats i Muscat

Huvudstaden Muscat ligger i Muscatregionen som har kust mot Persiska vikens mynning. Det här är en mycket modern stad som skiljer sig en hel del mot de andra områdena i landet. På grund av att det finns bergskedjor och tuff terräng så bildas en naturlig barriär mellan landets olika regioner och det påverkar relationerna. Officiella språk i Oman är arabiska, engelska, baluchi, urdu, och olika indiska dialekter. Religioner som praktiseras är shiite, sunni och ibadhi islam samt hinduism. Landets valuta heter Omani rial.

Historia

Tidig befolkning i området som idag är Oman var araber som emigrerade hit. Med sig hade de religionen islam. Området som kallas för Muscat och som även innefattar huvudstaden var under 1500-talet och fram till mitten av 1600-talet koloniserat av portugiserna. Efter detta tillföll området det Ottomanska riket. 1741 så kastade Ahmad ibn Said ut turkarna och det är hans ättlingar som fungerar som ledare av dagens Oman. Ahmad utvidgade riket att innefatta Östafrika och ett tag så var Omans huvudstad i Zanzibar. Oman förlorade dock kontrollen över Zanzibar.

Det krigades en hel del mellan olika sultaner och imamer under 1900-talet tills 1959 då den sista Ibadi-imamen kastades ur landet. Man har en lång konflikt med Jemen om gränsen mellan länderna. Så sent som 1997 så kom man överens om en karta som beskriver gränsen.

Sultan Quabus

Sultan Quabus

I Oman så kan alla som fyllt 21, inklusive kvinnor, rösta. Det här är en förändring som sultanen Qabus har infört. Tidigare så var det bara vissa utvalda som kunde rösta.

Under modern tid så har Omans invånare protesterat och krävt saker som högre löner, fler jobb och en politisk reform. Det här ledde till ett löfte från sultanen Qabus om att skapa 50 000 nya jobb och en högre lönenivå för den som ansöker om jobb i Oman.

Omanbukten

Omanbukten

Omanbuktens utbredning

Omanbukten kopplar samman Arabiska havet med Persiska viken via Hormuzsundet. Bukten som även kallas för Omanviken har fått sitt namn av landet Oman som ligger längsmed vikens södra sida. Norr om viken så finner vi Iran. Det är dock i Oman som vi finner vikens viktigaste hamnstad nämligen Muscat. Det är viktigt att ta reda på lite mer om landet Oman och dess geografiska utmaning för att förstå hur regionen fungerar rent politiskt som handelsväg. Det här får betydelse för resten av världen då en stor del av oljan som vi alla är så beroende av kommer just härifrån.

Mer om Omanbukten

Placerad mellan Oman och Iran så är Omanbukten, eller Omanviken, en förlängning av Arabiska havet som kopplas samman med Persiska viken via Hormuzsundet. Andra viktiga länder i området är Förenade Arabemiraten och även Saudiarabien och Jemen. Det är via sträckan mellan Omanviken och Persiska viken som man kan skeppa olja från Indiska oceanen. Det här gör att bukten är otroligt viktig för länderna som finns i regionen. Rent fysiskt så är viken cirka 370 km vid och omkring 545 km lång.

Omans geografiska utmaning

Oman är inte ett homogent land på så vis att det är uppdelat i tre olika regioner med olika karaktär. Det är landets olika bergskedjor som på ett naturligt sätt sätter gränser mellan regionerna. Alldeles invid Omanbukten så finner vi den viktiga hamnstaden Muscat som är en modern stad och handelscentrum. Det som utgör ett dilemma i landets interna politik och som påverkar handel med olja är att den region som oljan finns i ligger närmre landets mitt och kontrolleras av en faktion som är en annan än den som regerar i Muscat. Det är i den religiösa Nizwa regionen som oljan finns men oljan måste förstås ta sig vidare i världen via sjöfarten som kontrolleras av Muscat regionen. I söder finns området Salalah som traditionellt sett lockar till sig turism. För Oman så är det av stor vikt att skapa sammanhållning mellan landets olika fraktioner.

Det är dock viktigt att komma ihåg att även om Omanviken ligger inom landet Omans territorium så är det halvön Musandam som kontrollerar sjöfarten via Hormuzsundet.

En farlig sjöväg

Det är inte sällan som man kan läsa internationella nyheter om Omanbukten som på engelska kallas för Gulf of Oman då det då och då händer att skeppen här bli attackerade av sjörövare. Det är pirater som ger sig på de stora oljetankarna och beskjuter dem. Detta sker ibland då fartygen tar sig genom Hormuzsundet och utgör ett problem eftersom man måste använda denna route för att ta sig fram med så stora laster. Det krävs alltså en hel del övervakning och mod för att jobba med transporterna genom vatten som hemsöks av grupper med mindre ädla motiv som inte drar sig för att beskjuta och försöka borda även riktigt stora oljeskepp.

Arabiska havet

Arabiska havet kallas även för Arabiska sjön och ligger inkilat mellan Arabiska halvön och Indien. Den som har varit på semester i Goa i Indien har badat i detta hav som är otroligt vackert men också ganska tufft med stormar som gör det svårt att ta sig fram under vissa tider på året. Havet täcker en yta på 3 862 000 kvadratkilometer och den bredaste delen av havet spänner över 2 400 km. Havets djupaste punkt ligger på 4 652 meters djup och det har flöden in i Röda havet och är sammankopplat med Persiska viken. Den största floden som mynnar ut i detta hav är Indusfloden.

Länder vid Arabiska havet

Länder som har stränder vid det Arabiska havet är:

Längs med kusterna så finns det många viktiga städer med hamnar som används för handel och transporter av varor till och från regionen.

I havet så finns det även gott om öar som tillhör de närliggande länderna. Här kan Sokotra, Astola och Andrott nämnas.

Viktiga hamnstäder

Karachi är en viktig hamnstad i Arabiska havet

Hamnen i Karachi, Pakistan

En av de viktigaste hamnstäderna vid Arabiska sjöns kust är Karachi i Pakistan. Det här är en mycket aktiv hamn som hanterar hela 60% av landets lasttransporter. Alldeles vid hamnen så finns städerna Saddar och Kiamari och viktiga industriella områden som behövs för arbetet i Karachi.

En annan viktig hamnstad är Salalah i Oman. Den här hamnen är rätt ny och fokuserar på containertransporter. För många som jobbar som sjömän i den här delen av Arabiska havet så är hamnen Salalah en skön syn. Det är inte bara tuff sjö som kan göra det farligt att befinna sig på detta hav, det finns också gott om Somaliska pirater som ibland vågar sig på transportfartyg. Många gånger så får fartyg betala en massa pengar för att slippa undan de somaliska sjörövarna och då kommer de strax därpå till Salalah där de kan vila ut och glädja sig åt att fortfarande ha livet i behåll.

Ekologi och djurliv

Korall

Korall

På grund av de stora temperatursvängningarna i luften och i vattnet så är klimatet i detta hav rätt så extremt. Det här gör att man finner ett spännande djurliv och ett ekosystem som klarar av den här typen av hård natur. I vattnet så finns det korallrev såväl som gräsbäddar och unika undervattenhabitat där mollusker frodas. Här kan man även finna mangroveträsk där det finns träd som är hela 6 meter höga. Längs kusterna kan man finna fiskar som barracuda och frökenfiskar. Djurlivet inkluderar även unika arter av sköldpaddor, valar, delfiner och späckhuggare.

Miljöförstörelse

Det Arabiska havet är ett oljecentrum och det här har fått konsekvenser för miljön. På grund av oljespill och det slitage som hanteringen av olja leder till så finns det arter som har påverkats på ett negativt sätt. Sedan så är det förstås så att Arabiska sjön och dess olika öar och länder är av intresse för turister som inte alltid hanterar korallrev och andra naturliga habitat på rätt sätt. En annan sak som bidrar till miljöförstörelse i området är de krigsaktiviteter som pågår i och mellan de olika länderna.

Adenviken

Adenviken sammanlänkar den Indiska oceanen med Röda havet via Bab el Mandeb sundet. Det här är en vik som på ett naturligt sätt utgör en gräns mellan Somalia och Yemen. Viken ligger alltså mellan Afrika och Asien och den har ett klimat som liknar det som man finner lite längre ut i Arabiska havet. Adenviken heter Gulf of Aden på engelska och här är trafiken tät eftersom viken används som transportsträcka för att skeppa olja från Persiska viken västerut. Med tanke på detta så är det inte så konstigt att detta även är ett centrum för somaliska pirater som sätter skräck i luttrade sjömän med utpressning och sjöröveri.

En havsvik i Indiska oceanen

Oljeraffinaderi i Adenviken

Oljeraffinaderi i Adenviken

Adenviken förbinder alltså Indiska oceanen med Medelhavet via Röda havet och Suezkanalen. Viken har flera viktiga hamnar såsom Berbera i Somalia, Aden i Jemen och Djibouti i Djibouti. Viken hette en gång Berbera viken efter hamnstaden Berbera som ligger i vikens södra del. Med tiden så kom dock staden Aden att få mer betydelse och då bytte man namn på viken. Varje år så passerar cirka 20 000 skepp för att ta olika slags laster mellan Indiska oceanen, Arabiska havet och Medelhavet.

Handel via viken

Tankfartyg i Adenviken

Tankfartyg i Adenviken

Viken används som handelsväg för olja som kommer från Persiska viken och därmed kan man se den som livsviktig för världsekonomin. Man räknar med att en tiondel av världens sjö-olja transporteras denna väg. Indien tar emot import i miljardformat via viken och skickar även en hel del export samma väg.

Djurliv och ekologi

Sköldpadda

Sköldpadda

Adenviken har ett rikt djurliv och intressant ekologi där många olika arter lever i symbios med varandra. Här finns det fisk, koraller och unika fågelarter. Tidigare så har djurlivet frodats då människor inte har påverkat deras miljö nämnvärt men detta har förändrats i och med alla transporter som tar sig genom sträckan. Idag så är man rädd för att alla handelstransporter och den mänskliga aktiviteten i området kan komma att rubba ekologin med följd att arter inte längre kan leva i och omkring vattnet.

Varning för att färdas i viken

Piratflagga, pirater i Adenviken

Pirater härjar i Adenviken

Sedan början av 2000-talet så har Adenviken fått ett dåligt rykte på grund av de somaliska piraterna. Det har till och med utfärdats varningar om att alls inte färdas på dessa vatten i mindre båtar som segelbåtar och yachter. Även större fartyg har bordats och hållits gisslan så det här är ett problem. Man har försökt att motverka pirataktiviteterna genom att skicka ut patruller för bevakning och det här har gett resultat. Förutom sjörövare så är området också utsatt för terrorism med bombattacker som den som drabbade det amerikanska skeppet USS Cole år 2000 i hamnen Aden.