Lackadivsjön
Den som har smycken med äkta pärlor kanske har pärlor som fiskats från Lackadivsjön som är en del av Indiska oceanen. Det här mindre havet ligger väst om Kerala i södra Indien och omger ögrupperna Lackadiverna såväl som Maldiverna och Sri Lanka. Det här är vatten som har ett otroligt djurliv och som håller en mycket behaglig temperatur året om. Det gör att många från Norden väljer att resa hit på semester under vintermånaderna. Bara i Mannarviken som är en del av detta hav så finns det mer än 3 500 olika arter. Här finns det gott om atoller och korallrev som är spännande att se närmre på genom att snorkla eller dyka.
Var ligger egentligen Lackadivsjön?
Man kan undra var Lackadivasjön egentligen finns för det är inte alltid så tydligt då man ser på en vanlig karta där området helt enkelt kallas för Indiska oceanen. För att förenkla det hela så kan man säga att det här havet, eller sjön som det också kallas, inkluderar delar av Indiens västkust, västra sidan av Lackadiverna och så Maldivernas skärgård. Dessutom så ingår Sri Lanka samt Ceylons västkust och Adamsbron som ligger mellan Indien och Ceylon. Många svenskar som åker på semester till Maldiverna, Lackadiverna, Kerala eller Sri Lanka kommer alltså att bada i Lackadivsjön.
Ett badparadis
Bada måste man nästan tala om då det handlar om detta vatten för det är behagligt varmt året om. Lackadivsjön håller en konstant temperatur på 26 till 28 grader Celsius. Kusterna är fulla av sand och har därmed många fantastiska stränder omkring vilka turistnäring har vuxit upp. Maldiverna är ett gott exempel på öar som ligger omgivna av vackra korallrev som ger ett skydd mot havets starka strömmar och skapar badparadis för turister från världens alla hörn.
Näring och ekonomi
Förutom turistnäring så är Lackadivsjön känd för pärlfiske och vanligt fiske. Det är i Mannarviken som man under flera tusen år har fiskat efter pärlor. Det här är något som man fortfarande sysslar med. När det gäller fiske så är det framförallt tonfisk som man fiskar och dessutom hajar. Här finns det nämligen väldigt gott om flera olika haj-arter. För att skydda det unika och varierade djurlivet så har man skapat nationalparker där man aktivt jobbar med att bevara den ursprungliga miljön. Hit är det inte lätt att ta sig då man begränsar det antal båtar som får röra sig i parkerna. Sedan man införde naturreservat så har man sett effekter som är positiva men som kanske inte alltid välkomnas av de som bor i området då de är så pass beroende av att kunna utnyttja havets resurser för att överleva.