Saudiarabien

Den större delen av Arabiska halvön är landet Saudiarabien som även refereras till som kungadöme. Det här är den största arabiska staten i västra Asien och den näst största i hela arabvärlden efter Algeriet. Landet gränsar till Jordanien, Irak, Kuwait, Qatar, Bahrain, Förenade Arabemiraten, Oman och Jemen. Landet har kust både mot Röda havet och mot Persiska viken. Faktum är att detta är landet med den största landmassan i Mellanöstern. Nu är det förstås så att det mesta av denna yta täcks av öken. Längsmed kusten mot Röda havet så finns det berg som har sina sluttningar vid Persiska viken.

Riyadh är huvudstad i Saudiarabien

Kingdom Tower i Riyadh

Det saudiska samhället är mycket konservativt och man lever i enlighet med islams regler. Kvinnor bär slöja och blandar sig inte offentligt med män. I Saudiarabien finns städerna Mecca och Medina som är centrala inom Islam och som besöks av trosfränder från världens alla hörn. Man räknar med omkring 24 miljoner människor som bor i Saudiarabien, och huvudstaden är Riyadh med omkring 5 miljoner invånare. Det officiella språket är arabiska och valutan heter Saudi riyal.

Ett av världens rikaste länder

Oljepumpar

Oljepumpar

Trots att landet ser så svårbebott ut med all öken så är det här ett otroligt rikt land och det beror på de naturrikedomar som finns under marken, nämligen olja. På grund av oljan så har man ett skriande behov av arbetskraft och den får man mestadels från omkringliggande länder. Saudiarabien har utbildningar men landets jobbmarknad har ett överskott av jobb samtidigt som kvinnor inte har samma rättigheter som män till jobb. Det här leder alltså till att man har många gästarbetare i landet. Med tanke på detta så kan det verka rätt märkligt att unga saudiska män lider av arbetslöshet då detta borde vara möjligt att lösa med målinriktade kurser och utbildningar för att fylla behovet av utbildad arbetskraft.

Oljeexport från Saudiarabien

Det kommer mer olja från Saudiarabien än från något annat land och de står för omkring 25% av världens kända oljereserv. Man har dock försökt att skapa andra industrier för att inte bara förlita sig på oljeexport. Saudiarabien exporterar även jordbruksprodukter men det här är inte helt lätt då man måste bevattna jordbruket med de begränsade vattenresurser som finns under marken. Man tillverkar även cement och kemikaliska produkter.

Lite historia

Det var Kung Abd al Aziz Saud som 1932 fick krigande beduinstammar att gå samman och bilda landet Saudiarabien. Ledningen av landet gick sedan i arv efter kungen så att hans söner fortsatt ledde landet i samråd med andra medlemmar av den kungliga familjen samt med hjälp av religiösa ledare. Efter terroristdådet i New York 2001 så blev förhållandet mellan USA och Saudiarabien mycket ansträngt eftersom flygattentatet utfördes av flera saudier.

Qatar

Qatar är rikt på olja

Oljepump i Qatar

Det globala fredsindexet har rankat Qatar som ett av de 20 fredligaste länderna i världen. Staten Qatar är en halvö som ligger i den Persiska viken och som gränsar till Saudiarabien. Det här landet benämns även som emirat och sticker ut i Persiska viken där det gränsar mot Bahrain. Dagens Qatar har en vision om ett land med hög standard och man satsar stort på utbildning och den offentliga sektorn för att skapa ett hållbart och sunt samhälle. Landet är rikt från olja och var fram till 1971 under brittisk kontroll.

Man har valt att inte ingå i Förenade Arabemiraten utan istället existera som ett eget land. Hälften av landets yta är ett oljefält som anses vara världens största enskilda oljereservoar. Under 2000-talet så infördes många ändringar som att man lät kvinnor rösta och fungerar som politiska kandidater.

Mer om Qatar

Doha är Quatars huvudstad

Doha by night

Idag så bor det omkring 800 000 människor i Qatar och huvudstaden heter Doha och namnet betyder stort träd. Officiella språk är arabiska och engelska. Den största religionen i landet är islam och valutan heter Qatari rial. Den viktigaste industrin i landet är produktion av råolja och man tillverkar även cement och stål-element. Det finns jordbruk i landet men exporten fokuserar på oljeprodukterna.

Miljö och natur

Qatar är ursprungligen en öken men här finns god variation av flora och en populär plats är Purple ön som ligger cirka 40 km från Doha. Här finns det mangroveskog och en massa vackra fiskar och fåglar. Under vintern så håller man kamelrace i Al Shahaniya och det här är något man inte får missa om man råkar befinna sig i närheten när det blir dags att kora den snabbaste kamelen.

Intressanta fakta om Qatar

Man har funnit spår av mänsklig aktivitet i Qatar sedan flera tusen år tillbaka. Danska, brittiska och franska expeditioner har funnit spår i grottor som tyder på att en tidig civilisation har funnits på plats. År 2022 så är FIFA VM i Qatar och för detta så har 12 ekovänliga arenor byggts och en del av dessa kommer att kunna ta emot upp mot hundratusen åskådare.

I Qatar så firar man självständighetsdag den 18 december. Andra nationella högtider är Qatars nationella sportdag som infaller den andra tisdagen i februari. Dessutom så är muslimska högtider som Eid Al Fitr och Eid Al Adha viktiga tidpunkter på året. De här högtiderna firas alla på ett mycket ståtligt och ibland bombastiskt vis.

The Pearl i Doha

Pearl utanför Doha

Alldeles utanför huvudstaden Doha så finns området som kallas för Pearl. Det här är en konstgjord ö som formats som en tråd med pärlor. Temat kommer sig av att man här tidigare fiskade pärlor. En annan plats för den som är intresserad av kultur och skön intryck är Dohas konstmuseum som fokuserar på islamisk konst. Själva byggnaden är skapad av världsberömde arkitekten IM Pei och den blev klar år 2008.

Oman

Wadi Shab, Oman

Oman bjuder på många magiska platser, här Wadi Shab

Vid den Persiska vikens mynning ligger Oman som är en absolut monarki, sultanat. Här i det östra hörnet av den Arabiska halvön så bor det omkring 2,5 miljoner invånare. Det rör sig dock inte om ett homogent land utan om tre huvudsakliga områden som har lite olika inriktning både vad gäller kultur och religion. Landet gränsar mot länder som Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Jemen. Under flera århundradens tid så har Oman byggt upp ett kommersiellt imperium. Under mitten av 1800-talet så försvagades sultanatet vilket stärkte banden till Storbritannien. 1970 så tog Qaboos bin Said över efter sin far som sultan och en modernisering av Oman tog vid. Det är oljan som sedan slutet på 1960-talet har använts för att finansiera landets skolor, vägar och sjukhus. En stor del av landets befolkning arbetar fortfarande inom fiske och jordbruk och förutom oljan så producerar man produkter som dadlar, limefrukt, bananer. Fisk och alfalfabönor.

Mer om Oman

Muscat

Palats i Muscat

Huvudstaden Muscat ligger i Muscatregionen som har kust mot Persiska vikens mynning. Det här är en mycket modern stad som skiljer sig en hel del mot de andra områdena i landet. På grund av att det finns bergskedjor och tuff terräng så bildas en naturlig barriär mellan landets olika regioner och det påverkar relationerna. Officiella språk i Oman är arabiska, engelska, baluchi, urdu, och olika indiska dialekter. Religioner som praktiseras är shiite, sunni och ibadhi islam samt hinduism. Landets valuta heter Omani rial.

Historia

Tidig befolkning i området som idag är Oman var araber som emigrerade hit. Med sig hade de religionen islam. Området som kallas för Muscat och som även innefattar huvudstaden var under 1500-talet och fram till mitten av 1600-talet koloniserat av portugiserna. Efter detta tillföll området det Ottomanska riket. 1741 så kastade Ahmad ibn Said ut turkarna och det är hans ättlingar som fungerar som ledare av dagens Oman. Ahmad utvidgade riket att innefatta Östafrika och ett tag så var Omans huvudstad i Zanzibar. Oman förlorade dock kontrollen över Zanzibar.

Det krigades en hel del mellan olika sultaner och imamer under 1900-talet tills 1959 då den sista Ibadi-imamen kastades ur landet. Man har en lång konflikt med Jemen om gränsen mellan länderna. Så sent som 1997 så kom man överens om en karta som beskriver gränsen.

Sultan Quabus

Sultan Quabus

I Oman så kan alla som fyllt 21, inklusive kvinnor, rösta. Det här är en förändring som sultanen Qabus har infört. Tidigare så var det bara vissa utvalda som kunde rösta.

Under modern tid så har Omans invånare protesterat och krävt saker som högre löner, fler jobb och en politisk reform. Det här ledde till ett löfte från sultanen Qabus om att skapa 50 000 nya jobb och en högre lönenivå för den som ansöker om jobb i Oman.

Kuwait

Kuwait Towers

Kuwait Towers i Kuwait City

Kuwait är en arabnation som ligger på den nordöstra delen av Arabiska halvön. Landet gränsar till Saudiarabien och till Irak och det ligger vid Persiska vikens nordvästra strand. Landets huvudstad är Kuwait City och det här är också den största staden med omkring 2,4 miljoner invånare. Kuwait City etablerades under 1700-talets av Al Sab klanen. Idag är landet uppdelat i 6 olika distrikt som i sig har delats upp i mindre områden. Förutom huvudstaden så är Jahra en viktig stad. Valutan i landet kallas för Kuwaiti Dinar och den har använts sedan man 1960 slutade med indiska rupier med kuwaitisk stämpel.

Språk och kultur

I Kuwait så talar man arabiska men också engelska så är det är lätt för den som besöker att kommunicera. De flesta i landet är muslimer vilket beror på att många härstammar från muslimer från Saudiarabien som kom att bosätta sig i grannlandet. Landet är rikt tack vare oljan och tillgången till Persiska viken för transporter.

Ekonomi

Det här är ett av världens rikaste länder och den viktigaste industrin i Kuwait är förstås oljan men man sysslar även med avsaltning och tillverkning av mat. Här finns det i stort sett inget jordbruk men man fiskar. Exportvaror från Kuwait är olja och även gödningsmedel.

Den kuwaitiska falken

Kuwait med Falken

Kuwaits landssymbol

Man kan se bilder på falken överallt i Kuwait för det här är landets symbol på frimärken och även på valuta. Detta beror på att falken är nationalfågel. Man har dock ingen falk på sin flagga som istället består av ett grönt, ett svart, ett vitt och ett rött fält. Flaggan symboliserar arabisk enighet och man tänker sig att grönt symboliserar arabnationernas fertilitet, svart att man vinner mot fiender och rött som symbol för fiendernas blod. Den vita färgen står för ära och renhet. Det här är för övrigt färger som återkommer i många av arabländernas flaggor.

Klimat

Klimatet i Kuwait bjuder på en varm vår då det kan förekomma stormar. Under vintern så bidrar vindar från nordväst till kallt väder och under sommaren så leder de istället till hetta. Under juni och juli så förekommer det sandstormar som kan vara nog så dramatiska. Sommartemperaturerna ligger en bra bit över 25 grader och rekordet som uppmätts ligger på 54,4 grader!

Relationer med Väst

I och med att USA gick in och hjälpte Kuwait i kriget mot Irak under slutet av 1970-talet så har man haft rätt så goda relationer med väst. USA och Kuwait har sedermera samarbetat både vad gäller handel och vad gäller kampen mot terrorism. Samarbetet sker på diplomatisk väg såväl som med hjälp av information från gemensam underrättelsetjänst.

 

Iran

Iran som även är känt under namnet Persien omges av länderna Pakistan, Afghanistan, Turkmenistan, Irak och på andra sidan Persiska viken, Saudiarabien. För många så är uppfattningen om detta land färgat av nutida händelser och politiska frågor omkring landets utveckling av kärnkraft får ofta stå i centrum då man talar om det. Faktum är att vi här talar om en av världens allra äldsta civilisationer och ett land som har gett så mycket i form av kultur. För cirka 2 600 år sedan så var Iran en stormakt under det persiska akemeniderriket. Detta rike följdes av imperier och dynastier men på ett enhetligt sätt. Landet blev muslimskt under 600-talet och har fortfarande Islam som huvudreligion. Landets huvudstad är Teheran och det officiella språket är Persiska.

Mount Damavend

Mount Damavend

Fram till 1930-talet så var landet känt som Persien och det är många som fortfarande använder sig av detta namn. Iran betyder Ariernas land. Landets yta är cirka 1 648 195 kvadratkilometer och har omkring 80 miljoner invånare. Den högsta punkten är Mount Damavend, 5 670 meter, i Elburz som är bergskedjan i norr. Landet har en öken som sträcker sig 1 287 kilometer från nordväst till sydost.

Historia

Irans historia är lång och gedigen. Man brukar säga att den första dynastin i landet tillkom för cirka 5 000 år sedan och kallades för kungadömet Elam. Landet har haft flera glansperioder under olika imperium och härskare. Iranska dynastier som bör nämnas är Tahiriderna, Saffariderna, Samaniderna och Buyiderna. Dagens Iran anses ha grundats av dynastin Safaviderna. Med Safaviderna så blev shiite islam den dominerande religionen. Under senare tid så har både Storbritannien och Ryssland försökt ta ekonomisk kontroll över Iran. Detta ledde bland annat till strider mellan ryska och brittiska trupper på iransk mark. Under shahn Reza Pahlavi så blev det dock stopp för utländska intressen samtidigt som landet kom att moderniseras avsevärt.

Iran har genomgått många revolutioner och i modern tid så gjorde den konstitutionella revolutionen att det här landet fick Mellanösterns första demokratiska konstitution. Den här konstitutionen har man haft kvar men tagit mer eller mindre hänsyn till beroende på vem som har haft makten. Därför så kan man inte säga att Iran har en särskilt demokratiskt bakgrund och man kan inte heller säga att Iran går mot att bli en demokrati så som vi definierar den i västvärlden.

Kuriosa om Iran

Pistagenötter i Iran

Pistagenötter

I Iran kan man ha ett tillfälligt äktenskap, det går att vara gift under en timmes tid. Många kanske tänker på olja och gas då de hör ordet Iran men faktum är att detta är världens centrum för pistagenötter. Efter olja och gas så är det pistagenötterna som står för den största exporten. I Iran så får man inte ha satellit-TV och kvinnor får inte synas vid stora sportevenemang. För att få vara med så händer det att kvinnor klär ut sig till män. Slipsen är ett klädesplagg som man sällan ser i Iran.

Irak

Eufrat

Eufrat

Irak ligger i den region som en gång kallades för Mesopotamien vilket kan översättas som landet bland floderna. Än idag så drar man stor nytta av floderna Tigris och Euphrates som ger bördig jord för lyckat jordbruk. Det här behöver man verkligen i ett land som har en av världens största befolkningar. Man räknar med att det bor nära 30 miljoner människor i Irak. Huvudstaden Bagdad har över 5.5 miljoner invånare. Landet omges av länderna Turkiet, Iran, Kuwait, Saudiarabien, Jordanien och Syrien. De främsta språken som talas i landet är arabiska, kurdiska, en form av turkiska, assyriska och armeniska. Religionerna som tillämpas är islam i sunni och shiite form samt kristendom. Av den judiska församlingen som 1941 bestod av omkring 150 000 personer så finns det inte många kvar då de flesta har flytt landet.

Klimatet är varierat och man kan ha iskalla vintrar då temperaturerna går långt under minus samt sommar då det är otroligt hett. Klimatet beror en hel del på var i landet man befinner sig. Temperaturerna i bergen är inte desamma som på låglandet.

Civilisationens vagga

Arbil i Irak

Gamla stan i Arbil

Området som är dagens Irak har fått smeknamnet civilisationens vagga eftersom man här har funnit spår efter en av de tidigaste civilisationerna. Tack vare de två floderna så har området alltid varit bördigt och därmed passat bra för mänskligt liv. Man tror att ett av de första skriftsystemen tillkom i denna region vilket givetvis fick stor påverkan på det som följde och möjligheten att nedteckna historia till kommande generationer.

Modern historia

Irak utsågs som en självständig monarki år 1932 men en militärkupp 1958 följdes av fler kupper och landet kom att ledas av diktatorer. Mest känd är Saddam Hussein som kom till makten 1979. Han låg bakom krig mot Iran och Kuwait som Irak förlorade. Hussein gav sig på kurder och shiiter och de som opponerade sig hans styre med brutala metoder. USA var med och drev Irak ur Kuwait och gjorde även en del för att skydda kurder och shiiter från Iraks flygvapen. USA gick in i Irak år 2003 och tillfångatog Hussein samma år i december. Han hängdes sedan år 2006 som straff för brott mot mänskligheten.

Ekonomi

USA invaderar Irak

Bild från USAs andra Irakinvasion

I Irak så är oljan en av de viktigaste industrierna tillsammans med kemikalier, textiler och byggmaterial. Jordbruket är också viktigt och man odlar bland annat vete, korn, ris, olika grönsaker och så föder man upp boskap för kött. Råoljan är en viktig exportprodukt. Alla dessa naturliga råvaror är viktiga men Irak är ett land med stora inhemska problem både vad gäller sysselsättning och miljön. Detta beror mycket på de konflikter och krig som landet har varit involverat i och idag så pågår det en uppbyggnadsprocess där man försöker förbättra livskvalitén och skapa moderna bostäder runtom i landet.

Förenade Arabemiraten

Öken vid Dubai

Öken utanför Dubai

När Storbritannien drog sig ur regionen i den sydligaste änden av Persiska viken så gick sju schejkdömen samman för att skapa det som idag kallas för Förenade Arabemiraten. Det här är alltså en förbundsstat med flera delstater. De sju schejkdömen är följande:

  • Abu Dhabi
  • Ajman
  • Dubai
  • Fujairah
  • Ras al-Khaimah Sharjah
  • Umm al-Quawayn

Landet gränsar mot Saudiarabien och mot Oman och via viken så har man även gräns mot Qatar och Iran. Abu Dhabi räknas som landets huvudstad och officiella språk är arabiska, persiska, engelska, hindu och urdu. I Förenade Arabemiraten bor det cirka 4.5 miljon människor och de är sunni och shiite muslimer, kristna eller hinduer. Valutan som man använder sig av heter Emirati dirham.

Ekonomi

Det är välkänt att de Förenade Arabemiratens delstater är väldigt rika. Abu Dhabi är världens oljehuvudstad och det förklarar rikedomen. Dubai är den huvudsakliga hamnen från vilken man transporterar oljan. Sedan man fann oljan 1958 så har man tagit in många gästarbetare och man räknar med att en tredjedel av landets invånare har kommit från andra länder för att arbeta. Förutom oljan så drar platser som Dubai till sig en massa turister och då rör det sig ofta om lyxturism. Landet är känt för att ha en avslappnad attityd mot andra kulturer och livsstilar vilket får turister att trivas.

Andra viktiga industrier är fisket, tillverkningen av byggmaterial, samt odling av dadlar och vattenmeloner.

Geografi och historia

Abu Dhabi

Vy i Abu Dhabi

Förenade Arabemiraten ligger på den östra delen av Arabiska halvön och sträcker sig längs Omanviken och Persiska viken. Det här är ett land som till största delen består av sand och lite växtlighet. Landet kom till 1971 då sju olika schejkdömen gick samman. Varje schejkdöme, eller emirat som det också kallas för, har sin egen ledare som ser över lokala frågor. Ursprungligen så beboddes detta område av sjöfarare som under 600-talet konverterades till islam. Sekten Karamiterna kom vid senare tillfälle att etablera ett schejkdöme och deras armé tog över Mecca i nuvarande Saudiarabien. När detta schejkdöme föll samman så var det många av sektens medlemmar som drog igång piratverksamhet och gav sig på britterna som rörde sig i området. Efter terrordåden den 11 september 2001 så visade det sig att terroristerna som var inblandade i dådet hade fått en hel del stöd från Förenade Arabemiraten. De Förenade Arabemiraten frös genast konton som misstänktes tillhöra terrorister och de samarbetade med USA.

Kuriosa om Förenade Arabemiraten

Dubai i Förenade Arabemiraten

Dubai med Burj Khalifa i mitten

2010 så blev Burj Khalifa i Dubai färdig. Det här var då världens högsta byggnad på 828 meter och med 160 våningar. I Burj Khalifa så finns världens snabbaste hissar och en otrolig massa glas. Det här landet kan ses som ett skatteparadis för det finns inga företagsskatter eller personliga skatter. Alla emirat använder sig av religiös såväl som icke-religiös lag för att lösa personliga tvister och brott.

Bahrain

Ståtlig byggnad i Bahrain

Barhain är fyllt av storslagen arkitektur

Den lilla monarkin Bahrain ligger i den Persiska viken mellan Qatar och Saudiarabien. Landet består av två separata ögrupper som tillsammans har 33 öar. Den största ön heter Bahrain och här finns huvudstaden Manama. Man räknar med att landet har en befolkning på strax över en miljon. I Manama så finns det flera stora hotell, skolor, modern shopping och en stor marknad. Mer än en tredjedel av landets befolkning bor antingen i Manama eller i Al Muharraq som är en liten traditionell arabisk stad.

Befolkning och kultur

De små byarna och städerna på öarna är byggda av cement och sten och har platta tak. Det finns till och med byar där man har tillverkat bostäder av grenar från dadelpalmer. I Bahrains huvudstad så kan man förstås se mer moderna byggnader och en livsstil som påminner om den som vi är vana vid i Väst. Kulturen på öarna är uteslutande arabisk då mer än hälften av befolkningen är araber. Det finns även folk med annan bakgrund som indisk, pakistansk, persisk och filippinsk. Många som bor på öarna är gästarbetare från andra länder och även om arabiska är huvudspråket så används engelska flitigt och engelska är ett obligatoriskt språk i Bahrains skolsystem.

Mer än två tredjedelar av Bahrains befolkning är muslimer och de flesta tillhör grenen shiite. Media såsom radio och TV använder sig av arabiska som språk men det finns kanaler som sänder på engelska. Tidningar finns både på engelska och på arabiska och här finns viktiga lärosäten som University of Bahrain, College of Health Sciences och Arabian Gulf University. Till skillnad från många andra länder som finns runtom Persiska viken så är de flesta i Bahrain läskunniga och så även kvinnor.

Lite historia

Bahrain har regerats av Portugal, Persien och Storbritannien. Från 1916 till 1971 så var Bahrain en brittisk stat och det var Storbritannien som skötte utrikespolitik såväl som försvar. Bahrain kom sedan att utropas som självständig stat och numera så är landet ett medlemsland i FN. Det har förekommit slitningar mellan landets olika grupper av muslimer, shiite och sunni. Bråken har gällt den ekonomiska och politiska makten i landet. Sedan 2002 så är Bahrain en konstitutionell monarki och man strävar mot likvärdighet mellan sunnimuslimer och shiiter. Dessutom så kan man numera välja kvinnliga kandidater till politiska poster.

Ekonomi

Det finns ett aktivt jordbruk i Bahrain men inte tillräckligt för att täcka det lokala behovet. Anledningen till att det har gått så bra ekonomiskt för det här landet är att man befinner sig i den Persiska viken. Bahrain används som bankcentrum för många internationella banker och på grund av att man kan erbjuda en fri affärszon så är det många företag som väljer att ha sina huvudkontor i landet. Turismen är också ett område som växer och som stärker ekonomin. Andra viktiga industrier för landet är förstås olja och gas som man exporterar. Man lagar även fartyg, förfinar aluminium och sysslar med enklare produktion.

Persiska viken

Supertanker

Oljetanker

Iran kallades en gång i tiden för Persien och det är därför som vattenmassan som omges av Saudiarabien, Qatar, Kuwait, Bahrain, Irak och Iran kallas för just Persiska viken eller Gulf of Persia på engelska. Det finns dock en tvist omkring detta namn och en del menar att viken borde heta den Arabiska viken. För att förstå detta så måste man veta lite mer om områdets historia. Persiska viken är ett hav som är sammanbundet med den Indiska oceanen via Hormuzsundet och Omanbukten. Trafiken med oljefartyg når Persiska viken via Musandamhalvön som är en förlängning av den Arabiska halvön.

Persiska viken är inte djup och har 110 meter som djupaste punkt men mäter på de flesta ställen omkring 40 meter mellan yta och botten. Trots detta så räknas viken som ett hav och dessutom som jordens varmaste hav. Faktum är att vattnet håller badkarsvärme med omkring 35 grader Celsius mot slutet av sommaren. Havet är cirka 350 km brett där det är som bredast. Klimatet är sådant att det är vanligt med rejäla stormar längsmed kusterna.

Persiska vikens historia

Låt oss då se lite på det där med Persiska vikens historia för att förstå varför namnet är en så laddad fråga. Det var ursprungligen de gamla Grekerna som gav vattnet namn efter Persien vars kultur de beundrade. Det här namnet använde man fortsatt trots att Persien invaderades av araber. Under historiens gång så respekterade de araber som tog kontroll över området namnet och de ändrade det inte. Tanken om att ändra namnet på viken till den Arabiska viken har kommit i modern tid och har både arabiska och brittiska förespråkare. Vid senare maktkamp om den olja som Iran har och dess transport på havet så har frågan kommit upp och diskuterats av olika intressegrupper och det är just här som nyckeln till frågan om namnet på havet ligger.

Försök har gjorts för att mynta uttrycket Arabian Gulf, och Egypten, under ledning av Nassar, har varit en stark kraft bakom detta. Stora summor pengar har lagts på att försöka ändra den allmänna opinionen men hittills så har man inte lyckats ändra namnet på vattenmassan som förblir den Persiska viken till många arabiska nationalisters stora sorg. I Förenade Arabemiraten så är det inte lagligt att referera till viken annat än som den Arabiska viken vilket kan vara bra att veta för den som ska resa dit och vill tala om det viktiga havet.

Natur och djur

Sköldpadda

Sköldpadda i Persiska Viken

Några som alls inte bryr sig om namnet på havet men som är beroende av dess unika ekosystem är de djur och plantor som finns på plats. Att det finns så många olika arter beror på att viken har gott om korallrev och träsk som ger ett perfekt habitat för många olika livsformer. Precis som på andra platser i Indiska oceanen så har man dock problem med miljöförstöring som skett till följd av oljetransporter och mänsklig aktivitet. Det här har lett till att en del arter numera är utrotningshotade och att viktiga ekosystem inte längre fungerar så som de en gång gjorde.

Omanbukten

Omanbukten

Omanbuktens utbredning

Omanbukten kopplar samman Arabiska havet med Persiska viken via Hormuzsundet. Bukten som även kallas för Omanviken har fått sitt namn av landet Oman som ligger längsmed vikens södra sida. Norr om viken så finner vi Iran. Det är dock i Oman som vi finner vikens viktigaste hamnstad nämligen Muscat. Det är viktigt att ta reda på lite mer om landet Oman och dess geografiska utmaning för att förstå hur regionen fungerar rent politiskt som handelsväg. Det här får betydelse för resten av världen då en stor del av oljan som vi alla är så beroende av kommer just härifrån.

Mer om Omanbukten

Placerad mellan Oman och Iran så är Omanbukten, eller Omanviken, en förlängning av Arabiska havet som kopplas samman med Persiska viken via Hormuzsundet. Andra viktiga länder i området är Förenade Arabemiraten och även Saudiarabien och Jemen. Det är via sträckan mellan Omanviken och Persiska viken som man kan skeppa olja från Indiska oceanen. Det här gör att bukten är otroligt viktig för länderna som finns i regionen. Rent fysiskt så är viken cirka 370 km vid och omkring 545 km lång.

Omans geografiska utmaning

Oman är inte ett homogent land på så vis att det är uppdelat i tre olika regioner med olika karaktär. Det är landets olika bergskedjor som på ett naturligt sätt sätter gränser mellan regionerna. Alldeles invid Omanbukten så finner vi den viktiga hamnstaden Muscat som är en modern stad och handelscentrum. Det som utgör ett dilemma i landets interna politik och som påverkar handel med olja är att den region som oljan finns i ligger närmre landets mitt och kontrolleras av en faktion som är en annan än den som regerar i Muscat. Det är i den religiösa Nizwa regionen som oljan finns men oljan måste förstås ta sig vidare i världen via sjöfarten som kontrolleras av Muscat regionen. I söder finns området Salalah som traditionellt sett lockar till sig turism. För Oman så är det av stor vikt att skapa sammanhållning mellan landets olika fraktioner.

Det är dock viktigt att komma ihåg att även om Omanviken ligger inom landet Omans territorium så är det halvön Musandam som kontrollerar sjöfarten via Hormuzsundet.

En farlig sjöväg

Det är inte sällan som man kan läsa internationella nyheter om Omanbukten som på engelska kallas för Gulf of Oman då det då och då händer att skeppen här bli attackerade av sjörövare. Det är pirater som ger sig på de stora oljetankarna och beskjuter dem. Detta sker ibland då fartygen tar sig genom Hormuzsundet och utgör ett problem eftersom man måste använda denna route för att ta sig fram med så stora laster. Det krävs alltså en hel del övervakning och mod för att jobba med transporterna genom vatten som hemsöks av grupper med mindre ädla motiv som inte drar sig för att beskjuta och försöka borda även riktigt stora oljeskepp.