Moçambique

Utanför Moçambique rinner Moçambiquekanalen

Fiskebåt på Moçambiquekanalen

Mittemot Madagaskar så ligger det afrikanska landet Moçambique och de två länderna skiljs åt av Moçambiquekanalen som är en del av den Indiska oceanen. Landet sträcker sig omkring 2 470 km längsmed Afrikas sydöstra kust och gränsar till Tanzania i norr, Malawi, Zambia och Zimbabwe i väst och Sydafrika och Swaziland i söder. Från landet så strömmar 25 olika floder till den Indiska oceanen och den största av dessa heter Zambezi via vilken man kan ta sig till centrala Afrika.

Moçambiques huvudstad heter Maputo men är även känd som Lourenco Marques och som City of Acacias. Det här är en hamnstad vid havet. I huvudstaden så bor det över en miljon och totalt sett så har Moçambique en befolkning på omkring 20 miljoner människor.

Mer om Moçambique

Maputopanorama

Panorama över Maputo

Maputo är landets allra viktigaste stad och den är även Moçambiques största. Landets ekonomi kretsar omkring Maputo där man talar landets officiella språk som är portugisiska. Andra viktiga språk som talas är Swahili, Makonde och XiTswa. Trots att portugisiska anges som landets huvudspråk så är det bara hälften av dess invånare som talar språket och av dessa så har de flesta ett annat språk som huvudspråk. Att det har blivit portugisiska beror förstås på att Portugal koloniserade landet under 1500-talet.

Idag är över hälften av moçambiquerna kristna, en mindre del är muslimer och sedan så finns det en rad olika religioner som tillämpas lokalt. Då man mätte skriv- och läskunnighet år 2005 så kunde man konstatera att den då var mycket låg och att enbart omkring 54% av landets vuxna kunde läsa och skriva.

Ekonomi

Cashewnötter

Cashewnötter

Moçambique är ett av världens fattigaste länder och man har ett stort behov av hjälp från andra länder då flera årtionden av krig, torka och naturkatastrofer har gjort situationen ännu värre. Produktionen av mat och övrig industri är dock på frammarsch och sedan 2000 så har landet fokuserat på nedsmältning av aluminium i stor skala. Aluminium står för en mycket stor del av exporten och man exporterar även cashewnötter, bomull och socker. Länder som handlar med Moçambique är Holland, Sydafrika, Indien och Kina.

Landets nutidshistoria består av många inbördes konflikter där inbördeskrig har lett till många civilas död. 1994 innebar en ny regering som har lagt mer fokus på att utveckla landets ekonomi och gå ifrån det småskaliga jordbruket och röra sig mot en mer hållbar produktion och industri. Det här bådar gott för landets framtid då det innebär en stabilitet för de många invånarna och kanske en möjlighet att ta sig ifrån positionen som ett av världens fattigaste länder.

Oman

Wadi Shab, Oman

Oman bjuder på många magiska platser, här Wadi Shab

Vid den Persiska vikens mynning ligger Oman som är en absolut monarki, sultanat. Här i det östra hörnet av den Arabiska halvön så bor det omkring 2,5 miljoner invånare. Det rör sig dock inte om ett homogent land utan om tre huvudsakliga områden som har lite olika inriktning både vad gäller kultur och religion. Landet gränsar mot länder som Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Jemen. Under flera århundradens tid så har Oman byggt upp ett kommersiellt imperium. Under mitten av 1800-talet så försvagades sultanatet vilket stärkte banden till Storbritannien. 1970 så tog Qaboos bin Said över efter sin far som sultan och en modernisering av Oman tog vid. Det är oljan som sedan slutet på 1960-talet har använts för att finansiera landets skolor, vägar och sjukhus. En stor del av landets befolkning arbetar fortfarande inom fiske och jordbruk och förutom oljan så producerar man produkter som dadlar, limefrukt, bananer. Fisk och alfalfabönor.

Mer om Oman

Muscat

Palats i Muscat

Huvudstaden Muscat ligger i Muscatregionen som har kust mot Persiska vikens mynning. Det här är en mycket modern stad som skiljer sig en hel del mot de andra områdena i landet. På grund av att det finns bergskedjor och tuff terräng så bildas en naturlig barriär mellan landets olika regioner och det påverkar relationerna. Officiella språk i Oman är arabiska, engelska, baluchi, urdu, och olika indiska dialekter. Religioner som praktiseras är shiite, sunni och ibadhi islam samt hinduism. Landets valuta heter Omani rial.

Historia

Tidig befolkning i området som idag är Oman var araber som emigrerade hit. Med sig hade de religionen islam. Området som kallas för Muscat och som även innefattar huvudstaden var under 1500-talet och fram till mitten av 1600-talet koloniserat av portugiserna. Efter detta tillföll området det Ottomanska riket. 1741 så kastade Ahmad ibn Said ut turkarna och det är hans ättlingar som fungerar som ledare av dagens Oman. Ahmad utvidgade riket att innefatta Östafrika och ett tag så var Omans huvudstad i Zanzibar. Oman förlorade dock kontrollen över Zanzibar.

Det krigades en hel del mellan olika sultaner och imamer under 1900-talet tills 1959 då den sista Ibadi-imamen kastades ur landet. Man har en lång konflikt med Jemen om gränsen mellan länderna. Så sent som 1997 så kom man överens om en karta som beskriver gränsen.

Sultan Quabus

Sultan Quabus

I Oman så kan alla som fyllt 21, inklusive kvinnor, rösta. Det här är en förändring som sultanen Qabus har infört. Tidigare så var det bara vissa utvalda som kunde rösta.

Under modern tid så har Omans invånare protesterat och krävt saker som högre löner, fler jobb och en politisk reform. Det här ledde till ett löfte från sultanen Qabus om att skapa 50 000 nya jobb och en högre lönenivå för den som ansöker om jobb i Oman.

Mauritius

Mauritius statsvapen

Mauritius statsvapen

Cirka 2 000 km sydost om Afrika så ligger ön Mauritius som idag är känd som ett semesterparadis men som har en lång och gedigen historia. Officiellt så kallas denna ö-stat för Republiken Mauritius och den inkluderar både skärgård och öar. Tillsammans med öarna Rodrigues och Réunion så utgör Mauritius Maskarenerna. Landets huvudstad som även är den största heter Port Louis. Man vet inte exakt när denna ögrupp först upptäcktes men 1400-talet brukar anges som den tid då den först dök upp i officiella dokument från europeiska sjöfarare som tagit sig igenom området. Innan Suezkanalens konstruktion så var Mauritius en viktig plats för handeln mellan Europa och Asien, och ön har varit koloniserad av Frankrike och England såväl som av Holland.

Mauritius historia

Port Louis

Port Louis

Historiskt sett så har ön Mauritius varit obebodd men välkänd av arabiska sjöfarare som under medeltiden gav den namnet Dina Arobi. Det kan dock vara så att ön har haft besök långt tidigare för då holländska sjömän steg iland så hittade de lämningar som skulle kunna ha ett antikt grekiskt ursprung. Under 1500-talet så var det portugiserna som etablerade en bas på ön och det sägs att portugisen Diogo Fernandes Pereira var den första från Europa att stiga iland på ön. Nu var portugiserna inte så intresserade av Mauritius så de gav sig ganska snart av och ersattes av holländare som under slutet av 1500-talet kom till ön och gav den namnet Mauritius efter prinsen Maurice van Nassau. Den holländska kolonin var ett faktum fram till början av 1700-talet då även de beslutade sig för att lämna då verksamheten på ön aldrig blev tillräckligt lönsam.

Efter holländarna kom fransmännen som såg möjligheten att tjäna stort på sockerproduktion på ön. Det var fransmännen som etablerade nuvarande huvudstaden Port Louis. En del av de byggnader som kom till under denna period står kvar än idag som historiska reliker från kolonialtiden.

Fransmännen kom att ersättas av britter som tog över ön under 1800-talet och under deras tid så avskaffades slaveriet. Slavar fanns det gott om på ön. De hade tagits från Indien för att fungera som arbetskraft på sockerfält, i fabriker och på byggen. 1900-talet var en ganska turbulent tid på ön och 1965 så blev det känt att Storbritannien inte längre ville ha Mauritius som koloni. Därmed kunde man säga att vägen till landets frihet var öppen och öns självständighet utropades i mars 1968. Det skulle dock dröja till 1992 innan Mauritius utropades till en republik. Idag är landet en demokrati med val vart femte år.

Drontfågeln

Drontfåglar fanns på Mauritius

En Dront

En intressant historia från Mauritius är den som handlar om drontfågeln. Det fanns fram till mitten på 1600-talet en population på ön med dessa fåglar som inte flyger. Man tog med sig exemplar till England vars skelett fortfarande finns kvar. Detta och målningar gör att vi vet hur den såg ut för idag så finns det inte längre några levande exemplar. Det här beror på att den mänskliga aktiviteten på Mauritius ledde till att arten dog ut. Drontfågeln hade ett mycket speciellt utseende. Man tror att det först och främst var på grund av husdjuren som kom med de nya invånarna på ön som dronten dog ut då dessa åt upp fågelns ägg och förstörde bon.

Klimat och miljö

La Preneuse i Mauritius

La Preneuse i Mauritien

Klimatet på Mauritius är tropiskt och ön har både skog och berg. Området drabbas ibland av cykloner men även om stormarna ofta är tuffa så repar sig naturen snabbt igen. Temperaturen under året är rätt stadig och de varmaste månaderna är januari och februari då man kommer upp mot 30 grader mitt på dagen. Under sommaren så kan det regna men man har inte en specifik regnsäsong som i andra delar av Indiska oceanen. Miljön är otroligt vacker med kritvita stränder, kristallblått vatten och natur som man inte kan se någon annanstans.

Bahrain

Ståtlig byggnad i Bahrain

Barhain är fyllt av storslagen arkitektur

Den lilla monarkin Bahrain ligger i den Persiska viken mellan Qatar och Saudiarabien. Landet består av två separata ögrupper som tillsammans har 33 öar. Den största ön heter Bahrain och här finns huvudstaden Manama. Man räknar med att landet har en befolkning på strax över en miljon. I Manama så finns det flera stora hotell, skolor, modern shopping och en stor marknad. Mer än en tredjedel av landets befolkning bor antingen i Manama eller i Al Muharraq som är en liten traditionell arabisk stad.

Befolkning och kultur

De små byarna och städerna på öarna är byggda av cement och sten och har platta tak. Det finns till och med byar där man har tillverkat bostäder av grenar från dadelpalmer. I Bahrains huvudstad så kan man förstås se mer moderna byggnader och en livsstil som påminner om den som vi är vana vid i Väst. Kulturen på öarna är uteslutande arabisk då mer än hälften av befolkningen är araber. Det finns även folk med annan bakgrund som indisk, pakistansk, persisk och filippinsk. Många som bor på öarna är gästarbetare från andra länder och även om arabiska är huvudspråket så används engelska flitigt och engelska är ett obligatoriskt språk i Bahrains skolsystem.

Mer än två tredjedelar av Bahrains befolkning är muslimer och de flesta tillhör grenen shiite. Media såsom radio och TV använder sig av arabiska som språk men det finns kanaler som sänder på engelska. Tidningar finns både på engelska och på arabiska och här finns viktiga lärosäten som University of Bahrain, College of Health Sciences och Arabian Gulf University. Till skillnad från många andra länder som finns runtom Persiska viken så är de flesta i Bahrain läskunniga och så även kvinnor.

Lite historia

Bahrain har regerats av Portugal, Persien och Storbritannien. Från 1916 till 1971 så var Bahrain en brittisk stat och det var Storbritannien som skötte utrikespolitik såväl som försvar. Bahrain kom sedan att utropas som självständig stat och numera så är landet ett medlemsland i FN. Det har förekommit slitningar mellan landets olika grupper av muslimer, shiite och sunni. Bråken har gällt den ekonomiska och politiska makten i landet. Sedan 2002 så är Bahrain en konstitutionell monarki och man strävar mot likvärdighet mellan sunnimuslimer och shiiter. Dessutom så kan man numera välja kvinnliga kandidater till politiska poster.

Ekonomi

Det finns ett aktivt jordbruk i Bahrain men inte tillräckligt för att täcka det lokala behovet. Anledningen till att det har gått så bra ekonomiskt för det här landet är att man befinner sig i den Persiska viken. Bahrain används som bankcentrum för många internationella banker och på grund av att man kan erbjuda en fri affärszon så är det många företag som väljer att ha sina huvudkontor i landet. Turismen är också ett område som växer och som stärker ekonomin. Andra viktiga industrier för landet är förstås olja och gas som man exporterar. Man lagar även fartyg, förfinar aluminium och sysslar med enklare produktion.

Sokotra

Sokortakarta

Karta över Sokotra och dess öar

Sokotra som också kan stavas Socotra är en mindre skärgård med fyra öar som ligger i Indiska oceanen och som idag tillhör Jemen i Asien. Den här ön har en gång tillhört Somalia och faktum är att den ligger närmre Somalia så man kan förstå att det finns de som upplever att det här fortfarande är en somalisk ö. Ön är 132 km lång och 50 km bred. Den är otroligt isolerad och har flera växtarter som inte finns någon annanstans. De röda stenarna som finns längs vissa stränder och öns mystiska natur har gett den smeknamn som “drakblods-ön” och ”världens mest utomjordiska plats”. De andra öarna som ingår i samma ögrupp är Darsa, Samha och Abd Al Kuri.

Sokotras historia

Det är inte bara Somalia som kan hävda att det här är deras ö. Under forntiden så tror man att ön var en grekisk koloni och under medeltiden så ska den ha bebotts av sjörövare som gjorde livet svårt för den som kom förbi på väg in och ut ur Adenviken. Sokotra har även erövrats av Portugal och till sist av Storbritannien innan den i modern tid överläts till Jemen. De som idag bor på ön är muslimer och man räknar med att huvudstaden Hadibu har omkring 9 000 invånare. Idag anses dessa öar vara ett världsarv på grund av den unika naturen som finns på plats.

Geografi

Socotras klimat

Klimat på Socotra

Förutom de fyra öarna så har denna skärgård flera obebodda klippöar som är av stor vikt för sjöfåglar. Sokotraöarna är inte av vulkansort utan kontinentala vilket är unikt i regionen. Här råder ett tropiskt men torrt klimat och på huvudön så finner man fantastiska tropiska sandstränder, berg och sandslätter som för tankarna till Sahara. Ön har också enorma kalkstensgrottor.

Klimat och kultur

Drakblodsträd

”Drakblodsträd” på Sokotra

I och med att klimatet är torrt tropiskt så får man en årlig medeltemperatur som ligger över 25°C. Öns inland får mer regn än kusterna och under monsunperioden så drabbas den av starka vindar och hård sjö. Många platser på ön bjuder på syner som är som ur en bok om en annan tid och plats. Det finns fortfarande gott om små stenhus och hyddor där folk bor, och även om man har en flygplats och kan erbjuda moderna faciliteter i huvudstaden så är många platser i stort sett orörda och man lever så som man alltid har gjort. Män går klädda i arabiska sjalar om huvudet som skydd mot solen samt med tygstycken om höften och man lever förstås av den rikedom som Indiska oceanen bjuder på i form av fisk.

Réunion

Réunions symbol

Réunions symbol

En mycket spännande ö 800 km öster om Madagaskar är ön Réunion som har en lång och gedigen historia. Idag är ön ett franskt departement men lokalt så är man intresserade av att frigöra sig från Frankrike. Ön ingår i ögruppen Maskarenerna och huvudorten heter Saint-Denis. Eftersom man fungerar som ett franskt departement så har man euro som valuta och tillsammans med ett kreolspråk så talar invånarna franska. Det rör sig om en rätt liten landmassa som är 60 km lång och 40 km bred.

Namnet Réunion fick ön 1793 då det franska kungahuset hade fallit och revolutionen var ett faktum. Senare kom man att kalla ön för Île Bonaparte till minne av Napoleon. När britterna år 1801 övertog Réunion så bestämde de sig för att ge den ett namn som den haft tidigare nämligen Bourbon. Detta förblev namnet även då Frankrike återigen fick kontrollen över ön tills år 1848 då kungahuset Bourbon återigen föll och ön fick ta tillbaka namnet Réunion. Stor dramatik och många olika namn på en ö som låg så långt från allt det som påverkades dess öde…

Geografi

Piton Fournaise, utbrott april 2007

Piton Fournaise, utbrott april 2007

På denna ö i Indiska oceanen så finns det två vulkaner. Den ena, Piton de la Fournaise, är fortfarande aktiv och då man vet om att den har haft många utbrott under årets lopp så måste man ständigt övervaka den. Den andra vulkanen, Piton des Neiges, har en höjd på 3 070 meter och utgör öns högsta punkt. Vulkanerna ser ut som berg med skog och ger ön en väldigt vacker miljö.

Réunion som en del av Maskarenerna

Réunion ligger alltså öster om Madagaskar och är en del av den afrikanska ögruppen Maskarenerna. De andra öarna är Mauritius och Rodrigues. Liksom så många andra öar i området så har denna ögrupp fått sitt namn från en portugisiskt upptäcktsresande, nämligen Pedro de Mascarenhas som precis som så många av sina landsmän befann sig i området under början av 1500-talet.

Réunions historia

Lichifrukt

Lichifrukt

Portugiserna var inte de första att besöka Réunion och den hade redan ett namn som arabiska sjöfarare gett den, Dina Morgabin som betyder Västön. Det var dock så att ön under 1500-talet var obebodd och under åren som följdes så kom den att besökas av olika nationaliteter som befann sig på vattnen omkring den. Réunion har varit bas för pirater såväl som fängelse för franska fångar. Man började odla kaffe på ön under 1700-talet med hjälp av kaffeträd som man fick från Jemen. För att odla och skörda så tog fransmännen slavar från Afrika till Réunion. Dessa slavar kom senare att göra uppror och skapa egna byar med valda ledare. Andra grödor som man odlat på ön är socker, litchi frukt och vanilj. Efterfrågan på de olika råvarorna har gått upp och ned och kaffeodlingen totalförstördes av cykloner under 1800-talet. Den rika historien med inslag av många olika folkgrupper och kulturer har lett till ön så som vi ser den idag där socker fortfarande är en viktig exportvara. Idag är dock turismen viktigare än sockerodlingarna och ett sätt att motverka den höga arbetslöshet som råder på ön.

Maldiverna

Maldivernas flagga

Maldivernas flagga

Det är många svenskar som kan en hel del om Maldiverna för även om man ännu inte har tagit sig till denna ö-stat som ligger i norra Indiska oceanen så är det med största sannolikhet något som man drömmer om. Precis som många andra platser i Indiska oceanen så är dessa öar ett slags paradis på jorden och kanske mycket mer så än det man kan finna i Thailand, på Sri Lanka och Seychellerna. Huvudön Malé är huvudstad och det är hit man flyger för att sedan ta sig vidare i klassiska bananbåtar till den ö som man ska bo på. Det har sagts att Maldiverna håller på att ätas upp av havet, och därför så kan det vara så att det här ö-landet kommer att upphöra att existera och det får många att skynda sig på för att se något som är så annorlunda och unikt.

Maldiverna kan tyckas vara en liten plats på jorden men faktum är att det rör sig om hela 26 atoller och 1 192 öar. Nu är bara 200 av dessa öar bebodda och totalt sett så har landet omkring 30 000 invånare. En tredjedel av dessa finns i huvudstaden Malé.

Maldivernas historia

Kaurisnäckor

Kaurisnäckor har använts som valuta

Man tror att de första som kom att bebo denna ögrupp var folk från Indien och man vet att Maldiverna vid något tillfälle togs över av folk som kom från Ceylon. Det var under 1100-talet som Maldivernas befolkning konverterades till Islam och än idag så är detta ett muslimskt land där den sunnitiska inriktningen anses vara statsreligion. Under 1500-talet så tog Portugal över Maldiverna och 1887 så blev ögruppen ett Brittiskt protektorat vilket det förblev tills 1965 då man utropade sin självständighet. Under årets lopp så har öarna styrts av sultaner men den här ordningen avskaffades i slutet av 1960-talet. Intressant kuriosa är kaurisnäckorna som finns i regionen och som en gång i tiden har använts som valuta längsmed Östafrikas kust. I och med att Maldiverna ligger alldeles vid Sri Lanka och med närhet till Indien så har det skett en hel del utbyte både ekonomiskt och kulturellt mellan dessa tre länder.

Fiske och turism

Huvudinkomsterna för Maldivernas befolkning är fiske och turismen. Många av öarna har utvecklats till resorts som erbjuder en mer eller mindre lyxig tillvaro. För västerlänningar så är det spännande att testa livet på en ö som man kan runda till fots på en halvtimme eller mindre, och där man kan upptäcka unika fiskar, hajar, sjögurkor och annat genom att helt enkelt ta en simtur med ett cyklop och en snorkel.

Sjunker Maldiverna?

Maldivernas emblem

Maldivernas emblem

Om Maldiverna kommer att försvinna eller inte tvistar de lärda om. Fram till 2000-talet så var man säkra på att så var fallet men sedan så kunde man se att öarna slutade sjunka i den takt som man tidigare uppmätt. En sak är säker, det här är öar som ligger väldigt nära vattennivå och därför krävs det så otroligt lite för att de ska dränkas. Detta gör att livet i ögruppen är mycket sårbart då man i stort sett inte har något att sätta emot naturkatastrofer som tsunamis.

Lakshadweep

Lakshadweep karta

Karta över ögruppen Lakshadweep

Det är fortfarande många som kallar Lakshadweep för Lackadiverna men faktum är att detta territorium inkluderar mer än ögruppen Lackadiverna. Här finns nämligen också Amindiverna och ön Minicoy. Det här är ett indiskt unionsterritorium beläget i Indiska oceanen. De flesta som lever på öarna kommer ursprungligen får Malabarkusten i sydvästra Indien och man har sett en länk etniskt mellan öborna och Malayalifolket som finns i indiska delstaten Kerala. Man beräknar att omkring 93% av befolkningen, som ligger på omkring 60 500 personer, är sunnimuslimer.

Lakshadweep historia

Man tror att Lakshadweep kom att koloniseras under 800-talet då man intog öarna från Malabarkusten i Indien. Då var befolkningen som fanns på plats redan muslimer. De konverterades från lokala religioner under 600-talet. Efter det att Vasco da Gama i slutet av 1400-talet upptäckte öarna så övertogs de av Portugal. Efter detta så kom öarna att styras av rajan i Cannanores innan de till sist togs över av Storbritannien som gav öarna rätten att själva ta hand om sitt styre.

Sedan 1947 så har Lakshadweep räknas till delstaten Madras men sedan 1956 så är dessa öar ett så kallat unionsterritorium.

Lakshadweeps geografi

Paradisö

Ö i Lakshadweep

Man kan gott säga att Lackadiverna är en skärgård som består av tolv atoller, tre korallrev och totalt sett 39 olika öar. Reven är i sig atoller men det mesta ligger under vattenytan med mycket små sandpartier som sticker upp över vattenytan. I atollerna så är det för det mesta så att öarna ligger österut med ett korallrev som ligger under vattenytan på den västra sidan av atollen. Det här ger en lagun med flera bebodda öar och ett antal obebodda.

De viktigaste öarna i Lakshadweep är Kavaratti, Minicoy, Amini och Agatti. Det är på sistnämnda ön Agatti som det finns en flygplats med flyg som går till Kochi i Indien.

Ett rikt djurliv

Tonfisk

Tonfisk

Lakshadweep är en av fyra korallrevsregioner i Indien. Området bjuder på en stor variation av arter. Här finns mer än 600 olika slags fiskar, mer än 100 fågelarter och många variationer av växter och plantor. Ön Pitti har utsetts som ett reservat för fåglar och här trivs även havssköldpaddor. Vad gäller plantlivet ovan land så finns det inte så mycket att tala om på dessa öar. Här finns ingen skog men däremot så finns flera hundra blomsterarter dokumenterade. Öarna bjuder förstås på kokospalmer och det finns flera olika typer av sjögräs samt alger i de grunda vattnen.

Fiske och turism

I vattnen omkring Lakshadweep så fiskar man främst tonfisk och haj. Fisket är öbornas främsta livnäring men turismen är också otroligt viktig. Indier har njutit av området som turistmål sedan 1970-talet och resten av världen har också upptäckt dessa sagolikt vackra öar. Man har jobbat med att skapa attraktiva turistmål genom att erbjuda sporter som dykning, snorkling, paddling, vattenskidor och fiske för turister. Turister från hela världen kommer året om utom under monsunmånaderna då vädret är alldeles för hårt för att man ska kunna njuta av den storslagna naturen.

Komorerna

Komorerna

Karta över Komorerna

Det har satsats en hel del på att framställa Komorerna som ett pittoreskt paradis som turister ännu inte upptäckt. Det stämmer att denna ögrupp i Indiska oceanen belägen mellan Madagaskar och Afrika har en mycket vacker natur, men det är också viktigt att inse att detta är ett av världens fattigaste länder med hög korruption och annat som bidrar till att man knappast kan tala om ett givet turistparadis. Komorernas historia är intressant och på grund av inflytandet av olika kulturer och civilisationer så är denna ögrupp än idag en plats med spår av många kulturer och traditioner.

Komorernas position utanför Madagaskars nordvästra kust och med närhet till Mocambique och Seychellerna är onekligen en viktig plats vad gäller sjöfart i området. Huvudstaden för öarna heter Moroni och den ligger på ön Grande Comore. På de fyra öarna som utgör denna ögrupp så talar man komoriska, arabiska och franska. Det är bara en ö som inte har velat bryta sig loss från Frankrike och det är ön Mayotte där man själva valt att förbli ett franskt departement utanför Europa. De andra tre öarna, Grande Comore, Mohéli och Anjouan utgör ett självständigt afrikanskt land.

Komorernas historia

Båtar i Mayotte

Bild från Franskstyrda Mayotte

Komorerna har bebotts av många olika folk och då främst folkgrupper som tagit sig över till öarna från Afrikas östkust, från Madagaskar, via den Persiska viken och så från Indonesien. Från Europa så kom portugiserna till området under 1500-talet. Det skulle dröja till mitten på 1800-talet tills fransmännen koloniserade öarna och lät Madagaskars generalguvernör ta hand om deras administration. Vid den här tiden så flyttade folk från Frankrike hit och det dök upp arabiska handelsmän som var intresserade av exportera från öns stora odlingar.

Ahmed Abdullah

Ahmed Abdullah

1975 så blev det officiellt så att Komorerna lämnade Frankrike och man valde Ahmed Abdallah som Komorernas första president. Detta har följts av många kupper där öar i gruppen har utropat egen självständighet och där utomstående har gått in för att försöka styra upp öarna och skapa någon form av enhetlighet. Oroligheterna fortsätter i regionen och om man fortsatt kommer att ha en president för varje ö som ingår i unionen Komorerna eller om man kommer att fungera som ett enhetligt land kan bara framtiden förtälja. Det finns ju ett aktivt intresse från de närliggande länderna för ögruppen och det påverkar läget. På ön Anjouan så tog man så sent som 2008 kontrollen över ön med hjälp av den Afrikanska unionen och därefter så avsattes president Mohamed Bacar och ersattes med Mohamed Djaanfari. Komorerna vill ta över Mayotte från Frankrike och det här är anledning till oro i regionen då befolkningen på Mayotte inte är intresserade av att vara en del av resten av Komorerna.

Klimat och väder

Komorerna har ett tropiskt havsklimat. Det regnar som mest mellan november och maj och det är också då som vädret kan bli tufft med stormar och cykloner. I och med att det är väldigt behagligt under våra vintermånader så försöker man locka till sig turister men det här är inte helt enkelt då öarna ligger så pass avsides och folk drar sig för att åka till ett så pass fattigt land.

Ett mycket fattigt land

Idag så måste man importera den större delen av maten till Komorerna och detta trots att man faktiskt har jordbruk på plats. Man har stora problem med fattigdom och en låg utbildningsnivå. Samtidigt så växer befolkningen snabbt. Komorerna har en rik natur men den hanteras inte på rätt sätt och jordbruket har motsatt effekt då man utarmar jorden istället för att få långsiktig nytta av den. För att Komorernas ekonomi ska förbättras så kommer det att krävas hjälp utifrån med utbildning och bättre förståelse om hur naturliga resurser ska hanteras och utvecklas.