Franska sydterritorierna

Franska Sydterritorierna

Franska Sydterritorierna sett från jordens undersida

Franska syd- och Antarktisterritorierna kallas för det mesta kort och gott för Franska sydterritorierna. Det här är ett territorium som innefattar Antarktis landmassa samt flera ögrupper som ligger i södra Indiska oceanen. Det är just nu bara Frankrike som gör anspråk på Antarktis landmassa och man styr området via Réunion och Kerguelenöarna då man inte kan tala om en fast befolkning i de Franska sydterritorierna. Allt som allt så rör det sig om ett område med hav, öar och landmassa på 1 250 146 km² som förvaltas från Frankrike.

De flesta öar i detta territorium är obebodda men det finns ändå några hundra själar på plats. Några av dessa är forskare som bemannar forskningsstationer. I och med att man inte kan tala om en verklig befolkning så kan man heller inte säga att det finns någon särskild kultur eller ett språk. På ön Réunion så har man en politisk ledare som håller kontakten med representanter som finns på öarna där det faktiskt bor folk.

Kerguelen

Frankrike styr alltså i sydterritorierna från Kerguelenöarna som ligger mitt i Indiska oceanen. Här bor det heller inte så mycket folk och det rör sig om en miljö där man är otroligt isolerad från resten av världen. För att ta sig till och från Kerguelen så måste man använda sig av båt. Ön kan inte producera föda så man är beroende av transporter från resten av världen. De som bor på Kerguelenöarna är ofta där för att forska och observera naturen och klimatet. Här finns det ett unikt djurliv med bland annat pingviner. För att inte störa miljön så är det förbjudet för de som bor och jobbar på plats att ta med sig husdjur. Här har man uppenbarligen lärt sig sin läxa från 1600-talet på Mauritius där man på detta vis utrotade en hel fågelart.

Réunion

Réunions symbol

Réunions symbol

En mycket spännande ö 800 km öster om Madagaskar är ön Réunion som har en lång och gedigen historia. Idag är ön ett franskt departement men lokalt så är man intresserade av att frigöra sig från Frankrike. Ön ingår i ögruppen Maskarenerna och huvudorten heter Saint-Denis. Eftersom man fungerar som ett franskt departement så har man euro som valuta och tillsammans med ett kreolspråk så talar invånarna franska. Det rör sig om en rätt liten landmassa som är 60 km lång och 40 km bred.

Namnet Réunion fick ön 1793 då det franska kungahuset hade fallit och revolutionen var ett faktum. Senare kom man att kalla ön för Île Bonaparte till minne av Napoleon. När britterna år 1801 övertog Réunion så bestämde de sig för att ge den ett namn som den haft tidigare nämligen Bourbon. Detta förblev namnet även då Frankrike återigen fick kontrollen över ön tills år 1848 då kungahuset Bourbon återigen föll och ön fick ta tillbaka namnet Réunion. Stor dramatik och många olika namn på en ö som låg så långt från allt det som påverkades dess öde…

Geografi

Piton Fournaise, utbrott april 2007

Piton Fournaise, utbrott april 2007

På denna ö i Indiska oceanen så finns det två vulkaner. Den ena, Piton de la Fournaise, är fortfarande aktiv och då man vet om att den har haft många utbrott under årets lopp så måste man ständigt övervaka den. Den andra vulkanen, Piton des Neiges, har en höjd på 3 070 meter och utgör öns högsta punkt. Vulkanerna ser ut som berg med skog och ger ön en väldigt vacker miljö.

Réunion som en del av Maskarenerna

Réunion ligger alltså öster om Madagaskar och är en del av den afrikanska ögruppen Maskarenerna. De andra öarna är Mauritius och Rodrigues. Liksom så många andra öar i området så har denna ögrupp fått sitt namn från en portugisiskt upptäcktsresande, nämligen Pedro de Mascarenhas som precis som så många av sina landsmän befann sig i området under början av 1500-talet.

Réunions historia

Lichifrukt

Lichifrukt

Portugiserna var inte de första att besöka Réunion och den hade redan ett namn som arabiska sjöfarare gett den, Dina Morgabin som betyder Västön. Det var dock så att ön under 1500-talet var obebodd och under åren som följdes så kom den att besökas av olika nationaliteter som befann sig på vattnen omkring den. Réunion har varit bas för pirater såväl som fängelse för franska fångar. Man började odla kaffe på ön under 1700-talet med hjälp av kaffeträd som man fick från Jemen. För att odla och skörda så tog fransmännen slavar från Afrika till Réunion. Dessa slavar kom senare att göra uppror och skapa egna byar med valda ledare. Andra grödor som man odlat på ön är socker, litchi frukt och vanilj. Efterfrågan på de olika råvarorna har gått upp och ned och kaffeodlingen totalförstördes av cykloner under 1800-talet. Den rika historien med inslag av många olika folkgrupper och kulturer har lett till ön så som vi ser den idag där socker fortfarande är en viktig exportvara. Idag är dock turismen viktigare än sockerodlingarna och ett sätt att motverka den höga arbetslöshet som råder på ön.

Juan de Nova

Juan de Nova i sin helhet

Juan de Nova

Den som har haft turen att få åka med ett privatflyg till Juan de Nova har upplevt en av världens vackraste platser. Det här är en ö som kontrolleras av Frankrike och som ligger mellan Madagaskar och Afrika i Moçambiquekanalen. Det finns faktiskt ett litet flygfält på ön så man kan flyga hit med mindre plan, men annars så är detta en obebodd ö där naturen har fått vara precis som den är. Detta betyder tät vegetation och sandstränder som är kritvita och där djurlivet är helt ostört av människor. Ön är rätt liten så man kan i stort sett se från den ena sidan till den andra. Kommer man hit med båt så måste man lägga ankare vid dess kust, för att sedan ro in då det inte finns någon hamnplats.

Juan de Novas historia

João da Nova namngav Juan de Nova

João da Nova

Juan de Novas moderna historia börjar år 1501 då ön upptäcks av João da Nova som ledde en portugisisk expedition i området. Det var från denne João som ön fick sitt namn men den kom att bli en del av Frankrikes koloni på Madagaskar. Ingen bodde på ön så administrationen fick skötas från ön Réunion (800 km öster om ön Madagaskar) fram till 2005 då de södra franska territorierna tog över driften. Madagaskar har uppvisat intresse för att ta över denna ö.

Naturresurser

Anledningen till att ön fortfarande är av så stort intresse är inte för att den är så underskön och full av orört naturliv. Det finns nämligen guano och fosfor på ön och detta vill man gärna utvinna. Ön omges av ett korallrev vilket ger ett rikt fisk- och undervattensliv. Öns terräng är låg och består av skog och buskar.

Vem får komma hit?

Juan de Nova flygfoto

Juan de Nova från luften

Man kan ju minst sagt bli sugen på att få besöka den här ön då man ser bilder och film från den. Här kan man ju få uppleva hur det känns att befinna sig i den Indiska oceanen helt utan mänsklig påverkan på djur och natur. De sköldpaddor och andra vattendjur som simmar längs stranden är inte rädda för människor då de inte har erfarenhet av turism och jakt. Nu kan man inte räkna med att få komma till denna ö som turist. Här finns en mindre fransk militärbas samt en väderstation som då och då besöks av forskare. Så om man inte har ett ärende till militärbasen eller väderstationen så får man nöja sig med att se bilder och film från vackra Juan de Nova.