Jemen

Huvustad i Jemen, Sanaa

Huvudstaden Sanaa

Jemen är känt som ett av de fattigaste arabländerna i världen och det beror på att landets oljeresurser håller på att sina. Tidigare så var landet uppdelat i två olika nationer, The People’s Democratic Republic of Yemen och The Yemen Arab Republic. Det här landet ligger på Arabiska halvöns sydvästra tipp vid Röda havet och mittemot Eritrea. Jemen sträcker sig längsmed den södra delen av Arabiska halvön, längsmed Adenviken och den Indiska oceanen. I norr så gränsar landet till Saudiarabien och i öst så har man gräns mot Oman. Jemens storlek är likvärdig med Frankrikes men klimatet ser förstås rätt annorlunda ut.

Qat tuggas

Qat som tuggas

I Jemen så odlar man den narkotiska plantan Qat, och i detta syfte så använder man en mycket stor del av landets vattenresurser. FN har varnat om att man i landets huvudstad, Sanaa, kan stå helt utan vatten år 2017. Jemens ekonomi är beroende av bistånd och även av de pengar som jemeniter som jobbar utomlands bidrar med. Lokalt så arbetar folk inom jordbruket eller med boskap.

Lite historia

Precis som så många andra länder vid Indiska oceanens stränder så har Jemen en lång och händelserik historia. Man brukar säga att landet grundades av kungadömena Minaean och Sabean som fanns i regionen för cirka 3 000 år sedan. Sjöfarten i Adenviken har alltid varit viktig och det var också denna väg som landet kunde invaderas av romare såväl som av etiopier och perser. Under 600-talet så konverterades befolkningen till Islam vilket fortfarande är den religion som dominerar. Från 1530-talet till tidigt 1900-tal så var Jemen en del av det Ottomanska Riket och styrdes därmed av turkarna.

Norra Jemen var fram till mitten på 1900-talet ett religiöst område styrt av imamer som kom att tas över av egyptier som gav området namnet The Yemen Arab Republic. Britterna kom att kolonisera den södra delen av Jemen alldeles vid öppningen till Röda havet. Under 1960-talet så stred man inbördes mot britternas kontroll och ur denna kamp kom den södra nationen, People’s Republic of Southern Yemen, att skapas.

Jemen såsom vi känner till landet idag grundades den 22 maj, 1990, då de två olika nationerna slogs ihop till en. Då enades man om presidenten Ali Abdullah Saleh som ledare för det nya enhetliga Jemen.

Klimat

Strand i Jemen

Strand

Klimatet i regionen är subtropiskt och torrt. Här finns det öken och det regnar inte mycket. Under sommaren är det hett och man kan se att särskilt inlandet har stora fluktuationer i temperatur. Under sommaren så kan man nå 40°C eller mer och under vintern så kan temperaturen ligga på behagliga 25°C. Under natten så kan temperaturerna sjunka ytterligare till omkring 15-20°C. Det är under vintermånaderna som det kan regna men då handlar det om korta och intensiva regnfall.

Intressanta fakta om Jemen

I Jemen så vet man hur man håller bröllop då ett helt vanligt bröllopsfirande kan pågå under 21 dagars tid. I det här landet så får man inte ta några bilder av kvinnor och om det skulle framkomma att någon är homosexuell så kan det bli dödsstraff för detta. Den som kommer som turist förväntas ta med sig pennor som present till lokala skolor. Har man inga pennor med sig så kan godis vara ett bra substitut.

Eritrea

Hanishöana tillhör Eritrea

Hanishöarna i Röda havet

På Afrikas horn finner vi landet Eritrea som gränsar till Sudan i väst, Etiopien i söder och Djibouti i sydöst. Man har kust mot Röda havet och Hanish öarna tillhör Eritrea. Landets huvudstad heter Asmara men kallas ofta för Lilla Rom för att staden har en italiensk profil. Asmara är landets största stad med över 500 000 invånare. Som valuta så använder man sig av ERN som är Eritrean Nakfa. Den här valutan introducerades så sent som 1997 då man fortfarande använde sig av etiopiska birr. I Eritrea så talas det en massa olika språk och man har beslutat sig för att alla är likvärdiga. Därmed så finns det inte ett officiellt språk, men rent praktiskt så är det så att de allra flesta talar antingen tigre eller tigrinya. Man använder sig också av arabiska, vilket behövs i regionen. Många kan också engelska och italienska.

Geografi och historia

Ottomanska riket

Ottomanska riket 1792

En gång i tiden så var Eritrea en del av Etiopien då landet var en del av Aksum kungadömet som florerade fram till på 700-talet då det föll. Landet har gott om berg och klimatet är mycket hett och torrt. I bergsområdena så finns det dock svalare platser där det går bra att odla. Vid Röda havets kust så finner man dock några av Afrikas allra varmaste platser. Under 1500-talet så var Eritrea en del av det Ottomanska riket och senare så tog Egypten över styret. Italienarna kom in i bilden 1885 då de intog kustområdet. Eritrea förblev under italienskt styre fram till det Andra Världskriget då britterna tog över. 1962 så utsågs landet som en etiopisk provins. Detta följdes av inbördeskrig som pågick under flera decennier.

1993 så godtog Etiopien att Eritrea var ett eget land då man med hjälp av FN hade hållit omröstningar och kommit fram till att detta var vad de allra flesta eritreanerna ville. Man tänkte sig ett samarbete mellan de två länderna men det här gick inte så bra då man genast blev osams om gränsdragning. Striderna mellan länderna har lett till många döda och det råder fortfarande oroligheter i gränsområden vilket driver folk på flykt från sina hembyar.

Ekonomi och kultur

Asmara på natten

Asmara nattetid

I Eritrea så kan man säga att nära hälften (50-60%) är kristna medan den andra hälften (40-50%) är sunni-muslimer. Det här landet tampas med att en så pass stor del av befolkningen inte är läskunniga. Man räknar med att nära häften av landets invånare inte kan läsa. Man firar nationaldag den 24 maj eftersom det var denna dag, år 1993, som man utropade sin självständighet från Etiopien. Det här är ett fattigt land där man lever på jordbruket och fisket. Länder som handlar med Eritrea är England, Ryssland, Malaysia, Italien, USA och Turkiet.

Djibouti

Landsvapnet i Djibouti

Djiboutis landsvapen

Där Adenviken möter Röda havet så finner vi det afrikanska landet Djibouti. Det här landet gränsar till Somalia, Etiopien och Eritrea. Djiboutis landskap består till största del av stenig öken och det här är det tredje minsta landet på den afrikanska kontinenten efter Swaziland och Gambia. Framtill 1977 så räknades Djibouti som fransk territorium och Frankrikes militära aktiviteter och övningar stod för en stor del av landets inkomster. Huvudstaden som också heter Djibouti fungerar som ett bankcentrum med en fri hamn och även moderna flygkommunikationer. Under 1990-talet så drabbades landet av ett inbördeskrig som slutade med att de två stridande grupperna, Issa och Afar, kom överens.

Landet har en befolkning på omkring 800 000 invånare och man talar huvudsakligen franska, arabiska, somaliska och afar. Huvudreligionerna är kristendom och islam. Landets valuta heter djiboutian franc.

Historia

Afarby

Afarby

För några tusen år sedan så migrerade folk från Arabien till det som nu kallas för Djibouti och det är från dessa första immigranter som folkgruppen Afarer kommer. Gruppen med namnet Issas kom senare och det var först under 800-talet som man konverterade till Islam. Under 1800-talet så koloniserade Frankrike landet genom att förhandla med somaliska sultaner. Anledningen till att man var så intresserade av Djibouti var att huvudstadens hamn ligger så bra till och även att man här lade slutstationen på Addis Abeba järnvägen på vilken en stor del av Etiopiens export färdas. Landet hette ursprungligen Franska Somaliland och 1958 och 1967 så röstande man för att förbli under fransk ledning. Efter detta så kom landet att kallas för Territory of the Afars and Issas vilket 1977 byttes till Djibouti efter landets huvudstad. Det var nämligen i juni 1977 som man utropades till ett självständigt land.

I modern tid så har det pågått stridigheter mellan grupperna Afarer och Issa. Striderna har varit problematiskt för landet då de har begränsat möjligheterna till att utveckla jordbruket. Under 2000-talet så har Djibouti varit viktigt för bland annat USAs kamp mot terrorism då man anlade en militärbas i landet. Landet håller demokratiska val men den politiska miljön är stormig.

Intressanta fakta om Djibouti

Lac Assal är världens saltaste sjö

Lac Assal

I Djibouti så finns världens saltaste sjö (om man räknar bort Antarktis). Den här sjön är till och med saltare än Döda havet! Sjön som heter Lac Assal är Afrikas lägsta punkt och världens tredje lägsta punkt efter Genesarets sjö och Döda havet som båda ligger i Israel. Det var i området vid sjön Lake Abbe som man hittade det berömda apliknande skelettet Lucy. I Djibouti så firar man jul den 7 januari. Precis som i Jemen så gillar man i Djibouti att tugga på den narkotiska plantan Qat som kan liknas vid tobak. Om du ska åka taxi i Djibouti så kan det vara bra att veta att priserna går upp med 50% så snart som solen har gått ned.

Saudiarabien

Den större delen av Arabiska halvön är landet Saudiarabien som även refereras till som kungadöme. Det här är den största arabiska staten i västra Asien och den näst största i hela arabvärlden efter Algeriet. Landet gränsar till Jordanien, Irak, Kuwait, Qatar, Bahrain, Förenade Arabemiraten, Oman och Jemen. Landet har kust både mot Röda havet och mot Persiska viken. Faktum är att detta är landet med den största landmassan i Mellanöstern. Nu är det förstås så att det mesta av denna yta täcks av öken. Längsmed kusten mot Röda havet så finns det berg som har sina sluttningar vid Persiska viken.

Riyadh är huvudstad i Saudiarabien

Kingdom Tower i Riyadh

Det saudiska samhället är mycket konservativt och man lever i enlighet med islams regler. Kvinnor bär slöja och blandar sig inte offentligt med män. I Saudiarabien finns städerna Mecca och Medina som är centrala inom Islam och som besöks av trosfränder från världens alla hörn. Man räknar med omkring 24 miljoner människor som bor i Saudiarabien, och huvudstaden är Riyadh med omkring 5 miljoner invånare. Det officiella språket är arabiska och valutan heter Saudi riyal.

Ett av världens rikaste länder

Oljepumpar

Oljepumpar

Trots att landet ser så svårbebott ut med all öken så är det här ett otroligt rikt land och det beror på de naturrikedomar som finns under marken, nämligen olja. På grund av oljan så har man ett skriande behov av arbetskraft och den får man mestadels från omkringliggande länder. Saudiarabien har utbildningar men landets jobbmarknad har ett överskott av jobb samtidigt som kvinnor inte har samma rättigheter som män till jobb. Det här leder alltså till att man har många gästarbetare i landet. Med tanke på detta så kan det verka rätt märkligt att unga saudiska män lider av arbetslöshet då detta borde vara möjligt att lösa med målinriktade kurser och utbildningar för att fylla behovet av utbildad arbetskraft.

Oljeexport från Saudiarabien

Det kommer mer olja från Saudiarabien än från något annat land och de står för omkring 25% av världens kända oljereserv. Man har dock försökt att skapa andra industrier för att inte bara förlita sig på oljeexport. Saudiarabien exporterar även jordbruksprodukter men det här är inte helt lätt då man måste bevattna jordbruket med de begränsade vattenresurser som finns under marken. Man tillverkar även cement och kemikaliska produkter.

Lite historia

Det var Kung Abd al Aziz Saud som 1932 fick krigande beduinstammar att gå samman och bilda landet Saudiarabien. Ledningen av landet gick sedan i arv efter kungen så att hans söner fortsatt ledde landet i samråd med andra medlemmar av den kungliga familjen samt med hjälp av religiösa ledare. Efter terroristdådet i New York 2001 så blev förhållandet mellan USA och Saudiarabien mycket ansträngt eftersom flygattentatet utfördes av flera saudier.

Röda havet

Berättelsen från Bibeln om uttåget ur Egypten och hur Röda havet delades i två är världsberömd. Det sägs till och med att alla vattenansamlingar vid detta tillfälle delades i två som en manifestation om det mirakel som skedde i samma stund. Nu är det inte säkert att Bibelns Yam Suf är samma hav som det hav som vi idag kallar för Röda havet, men man tror att det kan vara så då det ligger i samma region mellan Afrika och Asien. Röda havet är sammanlänkat med Indiska oceanen via Bab el Mandeb sundet och Adenviken. Havet har en längd på 1 900 km och är som djupast 2 635 meter medan medeldjupet ligger på 500 meter.

Röda havet är inte rött

Röda havet

Röda havet

Att man kallar detta hav för rött beror inte på att vattnet faktiskt är rött utan på att man med jämna mellanrum ser algblomningar med röd klorofyll i dess vatten. Det finns också berg i närheten som är rödaktiga i karaktären och som på hebreiska heter de röda bergen. Här finns också en koppling till Bibeln och Esau som på många sätt sammankopplas med den röda färgen. De olika kulturerna som har funnits omkring detta hav har gett vattnet lite olika namn. I Persien så fick det under Akemeniderna heta det Södra havet och det här kan också vara en anledning till att man idag kallar det för Röda havet då norr inom asiatisk kultur traditionellt sett har symboliserat av färgen rött.

En länk mellan Medelhavet och Asien

Det skulle dröja rätt länge innan det här havet blev intressant för Européer men när Suezkanalen invigdes år 1869 så var handelsleden mellan Indiska oceanen och Medelhavet ett faktum och Röda havet fick en helt ny signifikans som en del av denna sjöfartssträcka. I modern tid så har denna handelssträcka haft särskild betydelse för oljehandeln och transporten av olja från Persiska viken och vidare ut i världen. Under konflikter så har Suezkanalen kunnat stängas som en politisk handling av makt och än idag så är den här kanalen viktig även om man inte längre på samma sätt behöver den för handel mellan olika världsdelar.

Flora och djurliv

Korallrev i röda havet

Korall

I Röda havet så finns det ett fantastiskt ekosystem med tusentals fiskar och plantor. Här finns det arter som är fullständigt unika och som man inte finner någon annanstans. Havet har ett långt korallrev som anses vara flera tusen år gammalt. Revet ger upphov till laguner som ger perfekt livsmiljö för unika arter. Många reser hit för att få simma med delfiner då dessa finns naturligt på plats. Som människa får man dock vara försiktig för här finns det giftiga arter som är livsfarliga för oss och det gäller att man rör sig i och omkring vattnet tillsammans med en guide som vet hur detta kan göras på ett säkert sätt.

Avsaltning av vatten

Vattnet i Röda havet är väldigt salt och på grund av detta så jobbar man effektivt med avsaltning för att möta det behov som finns i regionen av sötvatten. Det här är inte helt utan påverkan på havet. Processen leder nämligen till att man släpper ut de kemikalier som används för att avsalta. Man tror att det kan vara så att denna verksamhet är skadlig för korallrev och fiskar, och att det här kan komma att få effekt i framtiden då man kanske inte längre kommer att kunna fiska som man gör idag i havet på grund av att fisken blir sjuk av allt smuts som släpps ut.

Adenviken

Adenviken sammanlänkar den Indiska oceanen med Röda havet via Bab el Mandeb sundet. Det här är en vik som på ett naturligt sätt utgör en gräns mellan Somalia och Yemen. Viken ligger alltså mellan Afrika och Asien och den har ett klimat som liknar det som man finner lite längre ut i Arabiska havet. Adenviken heter Gulf of Aden på engelska och här är trafiken tät eftersom viken används som transportsträcka för att skeppa olja från Persiska viken västerut. Med tanke på detta så är det inte så konstigt att detta även är ett centrum för somaliska pirater som sätter skräck i luttrade sjömän med utpressning och sjöröveri.

En havsvik i Indiska oceanen

Oljeraffinaderi i Adenviken

Oljeraffinaderi i Adenviken

Adenviken förbinder alltså Indiska oceanen med Medelhavet via Röda havet och Suezkanalen. Viken har flera viktiga hamnar såsom Berbera i Somalia, Aden i Jemen och Djibouti i Djibouti. Viken hette en gång Berbera viken efter hamnstaden Berbera som ligger i vikens södra del. Med tiden så kom dock staden Aden att få mer betydelse och då bytte man namn på viken. Varje år så passerar cirka 20 000 skepp för att ta olika slags laster mellan Indiska oceanen, Arabiska havet och Medelhavet.

Handel via viken

Tankfartyg i Adenviken

Tankfartyg i Adenviken

Viken används som handelsväg för olja som kommer från Persiska viken och därmed kan man se den som livsviktig för världsekonomin. Man räknar med att en tiondel av världens sjö-olja transporteras denna väg. Indien tar emot import i miljardformat via viken och skickar även en hel del export samma väg.

Djurliv och ekologi

Sköldpadda

Sköldpadda

Adenviken har ett rikt djurliv och intressant ekologi där många olika arter lever i symbios med varandra. Här finns det fisk, koraller och unika fågelarter. Tidigare så har djurlivet frodats då människor inte har påverkat deras miljö nämnvärt men detta har förändrats i och med alla transporter som tar sig genom sträckan. Idag så är man rädd för att alla handelstransporter och den mänskliga aktiviteten i området kan komma att rubba ekologin med följd att arter inte längre kan leva i och omkring vattnet.

Varning för att färdas i viken

Piratflagga, pirater i Adenviken

Pirater härjar i Adenviken

Sedan början av 2000-talet så har Adenviken fått ett dåligt rykte på grund av de somaliska piraterna. Det har till och med utfärdats varningar om att alls inte färdas på dessa vatten i mindre båtar som segelbåtar och yachter. Även större fartyg har bordats och hållits gisslan så det här är ett problem. Man har försökt att motverka pirataktiviteterna genom att skicka ut patruller för bevakning och det här har gett resultat. Förutom sjörövare så är området också utsatt för terrorism med bombattacker som den som drabbade det amerikanska skeppet USS Cole år 2000 i hamnen Aden.