Seychellerna

Först till Maldiverna och sedan till Seychellerna, under en och samma resa, ja så kan det se ut för svenska resenärer som beger sig till den Indiska oceanen för att fly Sveriges vinterkyla och för att få se en helt fantastisk tropisk värld under och ovan vattenytan. Republiken Seychellerna är ett land som ligger i västra Indiska oceanen och för många så är denna ögrupp helt och hållet förknippad med lyxturism. Allt som allt så består Seychellerna av cirka 100 olika öar och landets språk är seychellisk kreol samtidigt som befolkningen behärskar både franska och engelska. Det här är ett välmående land vilket beror en hel del på turismen som sysselsätter en stor del av befolkningen.

Albert René

Albert René

Seychellerna har varit en brittisk koloni men det skulle krävas en rätt så lång kamp mellan Frankrike och Storbritannien för att så skulle bli fallet. 1977 så bröt man sig loss från Storbritannien då the Seychelles People’s Progressive Front (SPPF) under ledning av Albert René tog över. René förblev en viktig figur inom Seychellisk politik även då man gick över till ett demokratiskt system då hans parti valdes om och han fortsatte att leda landet.

Seychellerna – en annan värld

Strand i Seychellerna

Klimatet i Seychellerna

Det är verkligen inte märkligt att Seychellernas övärld omnämns som en annan värld. Av de cirka 100 öarna så är nära hälften så kallade korallöar. De flesta bor på ön Mahé som också är den största. Stränderna är otroligt vackra och ofta vita till färgen. Det gör att man får en magisk känsla då man bor på en av öarna med utsikt över havet. Klimatet är även detta väldigt fint med temperaturer som för det mesta är riktigt behagliga, och man kan här dra nytta av frånvaron av värre oväder som annars är så vanligt i Indiska oceanens vatten.

Fiske och lyxturism

Tonfisk

Tonfisk från Seychellerna

På Seychellerna så lever man på turismen samt på fiske. Tonfisken har en stor betydelse eftersom man både fiskar den och sedan rensar och förpackar. Det finns fler naturtillgångar än fisk och här kan kanelträd nämnas. I och med att vädret nästan alltid är behagligt så kommer det turister året om. Man försöker dock utveckla andra industrier för att vara mindre beroende av lyxturismen och numera så tillverkas det båtar och skepp som exporteras till världens alla hörn.

Seychellerna får sitt färskvatten via regnfall men det regnar inte så ofta och kraftigt som man skulle behöva för att täcka hela behovet av sötvatten. Det här betyder att färskvatten är ett problem som man måste lösa för att på sikt kunna erbjuda en dräglig livsmiljö för landets alla invånare. Elektriciteten får man via fossila bränslen vilket inte heller är hållbart i längden. Precis som på andra håll i Indiska oceanen så påverkar den mänskliga närvaron naturen på ett sätt som inte alltid är så positivt och detta försöker man motverka genom att skapa reservat och genom att göra folk uppmärksamma om hur viktigt naturarvet är.

Komorerna

Komorerna

Karta över Komorerna

Det har satsats en hel del på att framställa Komorerna som ett pittoreskt paradis som turister ännu inte upptäckt. Det stämmer att denna ögrupp i Indiska oceanen belägen mellan Madagaskar och Afrika har en mycket vacker natur, men det är också viktigt att inse att detta är ett av världens fattigaste länder med hög korruption och annat som bidrar till att man knappast kan tala om ett givet turistparadis. Komorernas historia är intressant och på grund av inflytandet av olika kulturer och civilisationer så är denna ögrupp än idag en plats med spår av många kulturer och traditioner.

Komorernas position utanför Madagaskars nordvästra kust och med närhet till Mocambique och Seychellerna är onekligen en viktig plats vad gäller sjöfart i området. Huvudstaden för öarna heter Moroni och den ligger på ön Grande Comore. På de fyra öarna som utgör denna ögrupp så talar man komoriska, arabiska och franska. Det är bara en ö som inte har velat bryta sig loss från Frankrike och det är ön Mayotte där man själva valt att förbli ett franskt departement utanför Europa. De andra tre öarna, Grande Comore, Mohéli och Anjouan utgör ett självständigt afrikanskt land.

Komorernas historia

Båtar i Mayotte

Bild från Franskstyrda Mayotte

Komorerna har bebotts av många olika folk och då främst folkgrupper som tagit sig över till öarna från Afrikas östkust, från Madagaskar, via den Persiska viken och så från Indonesien. Från Europa så kom portugiserna till området under 1500-talet. Det skulle dröja till mitten på 1800-talet tills fransmännen koloniserade öarna och lät Madagaskars generalguvernör ta hand om deras administration. Vid den här tiden så flyttade folk från Frankrike hit och det dök upp arabiska handelsmän som var intresserade av exportera från öns stora odlingar.

Ahmed Abdullah

Ahmed Abdullah

1975 så blev det officiellt så att Komorerna lämnade Frankrike och man valde Ahmed Abdallah som Komorernas första president. Detta har följts av många kupper där öar i gruppen har utropat egen självständighet och där utomstående har gått in för att försöka styra upp öarna och skapa någon form av enhetlighet. Oroligheterna fortsätter i regionen och om man fortsatt kommer att ha en president för varje ö som ingår i unionen Komorerna eller om man kommer att fungera som ett enhetligt land kan bara framtiden förtälja. Det finns ju ett aktivt intresse från de närliggande länderna för ögruppen och det påverkar läget. På ön Anjouan så tog man så sent som 2008 kontrollen över ön med hjälp av den Afrikanska unionen och därefter så avsattes president Mohamed Bacar och ersattes med Mohamed Djaanfari. Komorerna vill ta över Mayotte från Frankrike och det här är anledning till oro i regionen då befolkningen på Mayotte inte är intresserade av att vara en del av resten av Komorerna.

Klimat och väder

Komorerna har ett tropiskt havsklimat. Det regnar som mest mellan november och maj och det är också då som vädret kan bli tufft med stormar och cykloner. I och med att det är väldigt behagligt under våra vintermånader så försöker man locka till sig turister men det här är inte helt enkelt då öarna ligger så pass avsides och folk drar sig för att åka till ett så pass fattigt land.

Ett mycket fattigt land

Idag så måste man importera den större delen av maten till Komorerna och detta trots att man faktiskt har jordbruk på plats. Man har stora problem med fattigdom och en låg utbildningsnivå. Samtidigt så växer befolkningen snabbt. Komorerna har en rik natur men den hanteras inte på rätt sätt och jordbruket har motsatt effekt då man utarmar jorden istället för att få långsiktig nytta av den. För att Komorernas ekonomi ska förbättras så kommer det att krävas hjälp utifrån med utbildning och bättre förståelse om hur naturliga resurser ska hanteras och utvecklas.

Glorieusesöarna

Gloriesusöarna

Gloriesusöarna

Alldeles norr om Madagaskar ligger Glorieusesöarna som idag är en obebodd ögrupp som tillhör och förvaltas av Frankrike. Här i den västra indiska oceanen så finns det en ögrupp som består av två huvudöar, Grande Glorieuse (Stora Glorieuse) och Île du Lys samt av åtta sten-öar. Öarna är delar av ett korallrev och en lagun. Den största ön har en cirkulär form och är cirka 3 km bred. Här är det svårt att ta sig fram då ingen bor på ön och vegetationen är tät. Faktum är att det som växer på ön till stor del kommer sig av den mänskliga aktivitet som en gång var ett faktum här då Seychellerna fick anlägga kokosnötsplantering.

Mer om Île du Lys

En Sottärna på Gloriesusöarna

Sottärna

Den näst största ön i ögruppen Glorieusesöarna kallas för Île du Lys eller Le Lys. Här finns det en sandkulle samt en saltvattenslagun. Träden som växer på ön kan vara upp till 10 meter höga och är en imponerande syn. Île du Lys är en viktig fågelstation och här finns det hundratusentals par av arten sottärna såväl som hundratals par av arten brun noddy.

Glorieusesöarnas historia

Det kan mycket väl vara så att man har känt till de här öarna långt innan de koloniserades av Frankrike. Arabiska sjöfarare som rört sig genom Moçambiquekanalen bör ha varit medvetna om Glorieusesöarna. Det var dock först 1880 som öarna fick sitt nuvarande namn då franske Hippolyte Caltaux anlade en kokosnötplantage på den största ön. Frankrike lade beslag på omgivande skärgård då kapten Richard 1892 kom förbi på skeppet Primauget och formellt lade anspråk på ögruppen.

Under tidigt 1900-tal så gav man rätten till företag från Seychellerna att använda sig av resurserna på öarna. Idag så pågår det ingen mänsklig aktivitet eller produktion på Glorieusesöarna mer än att man har en väderstation på plats som drivs av Franska främlingslegionen.

I nuläget så anser sig Madagaskar, Seychellerna och Komorerna ha rätt till den obebodda ögruppen, och kanske kan det i framtiden bli så att Frankrike släpper taget och låter något av de länder som faktiskt finns i närheten ta över driften av väderstation och hanteringen av den unika naturen som finns på plats.