Andamansjön

Sydost om den Bengaliska viken i Indiska oceanen så finner vi Andamansjön till vilken en stor del av Thailand har kustlinje. Det här är ett så kallat bi-hav till den Indiska oceanen och det har fått sitt namn från ögruppen Andamanerna. Det här är ett område som används för transporter mellan länderna som angränsar till havet och vars största näring är fiske och turism. Andamansjön drabbades hårt av tsunamin 2004 och även om man återhämtar sig från skadorna som naturkatastrofen åsamkade fiske och turism så är man ständigt medvetna om att områdets natur kan leda till nya vulkanutbrott med förödande konsekvenser.

Andamansjön har ett medeldjup på omkring tusen meter men de norra och de östra delarna håller ett lägre djup på omkring 200 meter. Det finns dock en del riktigt djupa punkter vilket beror på undervattenslandskapet som har djupa dalar på ner till 4 000 meter djup. Botten i detta del-hav täcks av sand, grus och sten.

Definition av Andamansjön

När man ser på kartan så märks Andamansjön ut som området som ligger mellan Thailand och den Bengaliska viken. Det är dock viktigt att tänka på att även Burma har tillgång till detta vatten för det här har fått konsekvenser rent politiskt vad gäller rätten att fiska på det.

Andamansjöns viktiga mangroveträsk

Mangroveträsk

Mangroveskog

Det finns gott om mangroveträsk och områden fulla av sjögräs i Andamansjön. Längsmed den Thailändska kusten så är mer än 600 kvadratkilometer mangroveträsk. Träsken är otroligt viktiga för de ger både djur och människor skydd från havets tuffa verklighet. Fiskar finner skydd i träsken och samma träsk minskar de vindar och vågor som kommer in mot stränderna från öppet hav. En stor del av dessa träsk skadades under tsunamin 2004 och det har ändrat områdets karaktär och ekosystem. För att råda bot på detta så har man återplanterat träsk men på grund av mänsklig aktivitet i området så fortsätter mangroveträskens yta att minska med följden att djurlivet i och ovanför ytan påverkas av detta.

Kampen om fisket

Fiske i Thailand

Thailändsk fiskebåt

Fisket är så pass viktigt i denna region att det har lett till en hel del spänning mellan länderna Thailand och Burma. På grund av konkurrensen om fiskevattnet så har det uppstått flera konflikter mellan Thailand och Burma, även beväpnade sådana. I Thailand så får man även jobba med att utbilda sina fiskare för att de inte ska ge sig ut på internationellt vatten och fiska utan tillstånd. Det händer nämligen rätt ofta att thailändska fiskebåtar upptäcks på Malaysias vatten där de blir konfronterade av den malaysiska militären. Samtidigt som det tycks finnas ett oändligt flöde av fisk så är det förstås så att det intensiva fisket leder till viss utarmning och därför så krävs det ett samarbete mellan länderna och ett samförstånd om hur pass mycket man kan ta av denna naturliga resurs och rikedom.

Sundagraven

Sundagraven

Sundagraven som heter Sunda Trench på engelska men som tidigare kallades för Java Trench (Javagraven) är den Indiska oceanens djupaste havsgrav. Det här är verkligen inget litet hål för Sundagraven sträcker sig över 3 kilometer längs Indonesiens kust och skärgård. Graven finns cirka 300 kilometer från öarna Sumatra och Java och dess nordvästra del sammanfaller med öar och kontinentala hyllor som sammanlänkar med Ganges floddelta.

Sundagravens struktur är mycket intressant och traditionellt sett så har den bestått av en undervattensrygg och två separata delar. Man har kunnat utforska detta enorma djup på omkring 7 000 meter med modern utrustning och sonarteknik som har gett information om hur havsbotten ser ut i området. En stor del av detta gigantiska havsdike är fullt av sediment och vulkaniskt material så det är inte så att man har ett enormt område med ett konstant djup på 7 000 meter.

Förändringar efter tsunamin 2004

Tsunami förändrar Sundagraven

Tsunami

Efter tsunamin 2004 så verkar det som om den här havsgraven förändrades vad gäller karaktär och topografi. Kartläggning som gjorts av Sundagraven efter 2004 visar på en annan struktur med toppar och skrovligheter samt utrymmen som låsts igen. Därmed så kan man säga att den traditionella formen med två dalar omkring en rygg har förändrats.

Det här området ligger ju alldeles där den Indo-australiska kontinentalplattan går under den Eurasiska kontinentalplattan och det betyder att man ofta får jordbävningar som i vissa fall leder till tsunamis.

Havsgravar måste ha gåtor

Malaysian Airlines

Malaysian Airlines

De stora världshaven har alla områden som upplevs som hemlighetsfulla och mystiska och man kan kanske kalla Sundagraven i Indiska oceanen för en sådan plats. Detta särskilt efter det att Malaysian Airlines flight MH370 försvann i mars 2014. Efter detta så kom det ganska snart teorier om att planet skulle kunna ha störtat i Sunda graven. Om så verkligen är fallet så blir det svårt att någonsin finna delar av planet eller den svarta lådan då denna havsgrav är så djup och gigantisk att det skulle bli ett alldeles för omständligt projekt att kamma den efter ett boeing flygplan. Det var just detta som man använde som argument för att en eller fler av piloterna utförde störtningen frivilligt. Vad som finns därnere i Sundagraven lär vi aldrig få reda på men den förblir en plats som förundrar och kittlar våra sinnen.