Bahrain
Den lilla monarkin Bahrain ligger i den Persiska viken mellan Qatar och Saudiarabien. Landet består av två separata ögrupper som tillsammans har 33 öar. Den största ön heter Bahrain och här finns huvudstaden Manama. Man räknar med att landet har en befolkning på strax över en miljon. I Manama så finns det flera stora hotell, skolor, modern shopping och en stor marknad. Mer än en tredjedel av landets befolkning bor antingen i Manama eller i Al Muharraq som är en liten traditionell arabisk stad.
Befolkning och kultur
De små byarna och städerna på öarna är byggda av cement och sten och har platta tak. Det finns till och med byar där man har tillverkat bostäder av grenar från dadelpalmer. I Bahrains huvudstad så kan man förstås se mer moderna byggnader och en livsstil som påminner om den som vi är vana vid i Väst. Kulturen på öarna är uteslutande arabisk då mer än hälften av befolkningen är araber. Det finns även folk med annan bakgrund som indisk, pakistansk, persisk och filippinsk. Många som bor på öarna är gästarbetare från andra länder och även om arabiska är huvudspråket så används engelska flitigt och engelska är ett obligatoriskt språk i Bahrains skolsystem.
Mer än två tredjedelar av Bahrains befolkning är muslimer och de flesta tillhör grenen shiite. Media såsom radio och TV använder sig av arabiska som språk men det finns kanaler som sänder på engelska. Tidningar finns både på engelska och på arabiska och här finns viktiga lärosäten som University of Bahrain, College of Health Sciences och Arabian Gulf University. Till skillnad från många andra länder som finns runtom Persiska viken så är de flesta i Bahrain läskunniga och så även kvinnor.
Lite historia
Bahrain har regerats av Portugal, Persien och Storbritannien. Från 1916 till 1971 så var Bahrain en brittisk stat och det var Storbritannien som skötte utrikespolitik såväl som försvar. Bahrain kom sedan att utropas som självständig stat och numera så är landet ett medlemsland i FN. Det har förekommit slitningar mellan landets olika grupper av muslimer, shiite och sunni. Bråken har gällt den ekonomiska och politiska makten i landet. Sedan 2002 så är Bahrain en konstitutionell monarki och man strävar mot likvärdighet mellan sunnimuslimer och shiiter. Dessutom så kan man numera välja kvinnliga kandidater till politiska poster.
Ekonomi
Det finns ett aktivt jordbruk i Bahrain men inte tillräckligt för att täcka det lokala behovet. Anledningen till att det har gått så bra ekonomiskt för det här landet är att man befinner sig i den Persiska viken. Bahrain används som bankcentrum för många internationella banker och på grund av att man kan erbjuda en fri affärszon så är det många företag som väljer att ha sina huvudkontor i landet. Turismen är också ett område som växer och som stärker ekonomin. Andra viktiga industrier för landet är förstås olja och gas som man exporterar. Man lagar även fartyg, förfinar aluminium och sysslar med enklare produktion.