Heard- och McDonaldöarna

Heard- och McDonaldöarna

Heard- och McDonaldöarna

I södra Indiska oceanen så ligger Heard ön och McDonaldöarna. Det här är vulkanöar som är obebodda och som sedan 1947 tillhör Australien. Ögruppens totala yta ligger på omkring 372 kvadratkilometer. Här finns Australiens enda aktiva vulkaner, närmre bestämt två stycken varav den ena Mawson Peak räknas som Australiens högsta topp. Om man vill ta sig till jordens ände så är Heard- och McDonaldöarna ett bra förslag för de ligger omkring 1 099 km sydväst om Perth i västra Australien, 4 200 km sydöst om Sydafrika och 3 820 km sydöst om Madagaskar.

Lite mer om öarna

Den större ön Heard fick sitt namn av Johan Heard som upptäckte ögruppen år 1853. Vulkanen Mawson Peak ligger just på den större ön Heard. Vulkanerna i området har haft utbrott så sent som 1992 och sedan 2005. Innan dess så har man i mänsklig historia inte registrerat någon aktivitet men vulkanerna räknas som aktiva och observeras för att förutspå framtida utbrott. McDonaldön är mycket mindre till storlek men har också en aktiv vulkan som även den observeras.

Geografi och klimat

Heardön har en yta på 368 kvadratkilometer och är en bergsö. Bergen på ön täcks av glaciärer och domineras av vulkanen Mawson Peak. Man vet att vulkanen är aktiv då man har registrerat aktivitet och sett lava komma ut från vulkanens krater. McDonaldöarna som brukar nämnas tillsammans med Heard ligger 44 km väst om den stora ön. Det här är en mindre ögrupp som mest består av sten och klippor. McDonaldöarna består av:

  • McDonaldön
  • Flatön
  • Meyerklippan

Det är McDonald ön som har den andra aktiva vulkanen i området. Det finns fler klippöar norr om Heard och dessa kallas för Shag ön, Sail Rock, Morgan ön och Black Rock.

De här öarna har inga hamnar så för att komma fram så måste man lägga till en bit ifrån för att sedan ta sig iland med mindre båtar.

Klimat

Heard ön och McDonaldöarna har ett arktiskt klimat som är temperat tack vare havspositionen. Här är det för det mesta molnigt med låga temperaturer och hårda vindbyar. Det kan snöa vid alla tidpunkter på året då temperaturerna ligger mellan 0 till 4.2°C. Vädret och terrängen gör det svårt att bo på öarna liksom möjligheten till nya vulkanutbrott. Man studerar fortfarande väder och klimat på öarna och det verkar som att klimatet håller på att förändras. Mellan 1948-1954 och 1997-2001 så kunde man se att lufttemperaturen gått upp med nära 1 °C. Om detta beror på den så kallade växthuseffekten eller om det är ett naturligt förekommande fenomen går ännu inte att svara på. Man samlar fortfarande data och i framtiden så hoppas man kunna kartlägga och analysera för att komma till slutsatser om detta.

På grund av det hårda klimatet så ser man mest mossa och gräs och det finns inte många andra plantor och blommor att tala om. I vattnet omkring öarna så finns det gott om alger och undervattensskogar som är viktiga för många olika slags livsformer.