Julön

Några hundra kilometer från Indonesien och 2 600 km från Perth, Australien, ligger Julön, Christmas Island på engelska. Sedan 1957 så tillhör Julön Australien som då tog över den från Storbritannien. Singapores regering fick kompensation på nära 3 miljoner pund för att de i och med detta förlorade intäkter från det fosfat som finns naturligt på plats. Befolkningen består av omkring 1 500 personer som lever sina liv i frihet och en ständigt växande skara asylsökande flyktingar från Afghanistan och Sri Lanka som huseras i baracker i väntan på besked om de kommer att få stanna i Australien eller inte. På grund av denna politiska fråga så har Julön under senare år figurerat en hel del i internationella nyheter men den här ön handlar om så mycket mer än flyktingströmmar och hur Australien hanterar dessa.

Krabbor

Krabbor

Namnet har ön fått på grund av att kapten William Mynors upptäckte den på juldagen år 1643. Han var i området för Ostindiska kompaniets räkning och gav ön namnet Christmas Island då kan seglade förbi den ombord på skeppet Royal Mary.

Ett fantastiskt djurliv

Fiske på Julön

Fisk från Julön

Vattnen omkring Julön bjuder på ett fantastiskt djurliv. Här finns ett naturreservat för att skydda arterna men även utanför reservatet så kan man finna mer än 600 olika fiskarter. På torra land så är det här ett paradis för fågelskådare och det är just för att se de unika fågelarterna som många turister kommer hit. På ön så finns det stationer från vilka man får en fantastisk utsikt över ön. Eftersom ön inte har så många invånare så trivs fåglarna och tack vare att man tar hand om miljön och bevarar den så fortsätter de olika arterna att frodas. Som turist så kan man komma otroligt nära djur som fåglar och krabbor då dessa inte är skygga då de fortsatt kan leva i sina habitat som vanligt. Ön har djungel och vattenfall och detta ett stenkast från fantastiska stränder.

Befolkningen

Omkring 70% av befolkningen på Julön är av kinesiskt ursprung. Detta märks i det kulturella livet som influeras stort av kinesisk kultur och religion. Det finns förstås också folk som kommit från Australien för att bo på ön. För lokalbefolkningen så är de asylcentrum som byggts både positivt och negativt. De leder å ena sidan till fler jobb men det är inte många som tycker om den uppmärksamhet som ön har fått på grund av flyktingarna. När man frågar lokalbor om vad som är bäst med att bo på Julön så är det ofta vädret som nämns som det allra första. Den här ön har ett varmt och behagligt klimat.

Transporter

För att ta sig till Julön så får man antingen flyga från Australien eller via Malaysia som också erbjuder flyglinjer hit. Väl på ön så kan man ta sig runt via vägnätet eller ge sig ut på vandringsleder som går ut i den makalösa naturen.