Kokosöarna

Kokoöarnas

Djungel på Kokosöarna

Fem timmars flygresa från Perth i Australien, väster om Julön och sydväst om Indonesien ligger Kokosöarna. Den här ögruppen kallas även för Keeling öarna. Här bor det omkring 600 invånare och även om de räknas som australiensare så skiljer de sig en hel del från de som bor på fastlandet. En stor del av Kokosöarnas invånare är muslimer och firar inte australiensiska högtider som Drottningens födelsedag. Det är bara två av öarna som är bebodda, den ena, Home Island huserar öarnas största stad Bantam Village och huvudstaden West Island. Australien har investerat en hel del i öarna, och idag så står turistnäringen i centrum samtidigt som man odlar kokos och fiskar.

Geografi och klimat

Karta över West Island och Home Island

Karta över Kokosöarna

Det är inte konstigt att Kokosöarna anses vara ett semesterparadis för klimatet är varmt och behagligt under den större delen av året. Öarna ligger som högst 5 meter över havet och ingår i två korallatoller som har en storlek på omkring 14 km².

Utbildning och jobb

Även om man har utvecklat turistnäringen omkring de vackra stränderna och havet så räcker inte detta för att sysselsätta alla som bor på öarna och det är ett välkänt fenomen att många bra jobb upptas av australier som kommer hit från fastlandet. Det här beror på att man lokalt inte har den utbildning som krävs för bättre jobb. Då inhemska tar sig till fastlandet för att studera relevanta utbildningar så slutar detta oftast med att de blir kvar där. Det finns hopp om att detta kommer att förändras men det kan komma att ta tid.

Lite historia

Natur på Kokosöarna

Lagun på Kokosöarna

Anledningen till att öarna ofta kallas för Keeling öarna är att William Keeling år 1609 var den första européen att se platsen. Han kom hit för Ostindiska kompaniets räkning. Under denna tid så var öarna obebodda. Under 1800-talet så tog sig engelsmannen Alexander Hare hit med ett harem för att leva ostört på öarna. Han kom före skotten John Clunies Ross som hade planerat att bosätta sig på ön med sin familj. När Ross kom med sin familj så ledde detta till en konflikt och till slut så började delar av Hares harem att överge honom för att istället sälla sig till Ross soldater. Hare lämnade ön och dog i Bencoolen år 1834.

Under slutet av 1800-talet så tog Storbritannien över öarna och man etablerade en telegrafstation som kom att få betydelse under båda världskrigen. 1955 så fick Australien ansvaret över ögruppen. Clunies-Ross blev hela tiden kvar på ön och fungerade som en slags regent. Han lämnade senare ön efter påtryckningar från Australien som inte tyckte om hans ledarfasoner men det finns fortfarande familjemedlemmar från Clunies-Ross familjen som bor kvar på Kokosöarna.