Réunion
En mycket spännande ö 800 km öster om Madagaskar är ön Réunion som har en lång och gedigen historia. Idag är ön ett franskt departement men lokalt så är man intresserade av att frigöra sig från Frankrike. Ön ingår i ögruppen Maskarenerna och huvudorten heter Saint-Denis. Eftersom man fungerar som ett franskt departement så har man euro som valuta och tillsammans med ett kreolspråk så talar invånarna franska. Det rör sig om en rätt liten landmassa som är 60 km lång och 40 km bred.
Namnet Réunion fick ön 1793 då det franska kungahuset hade fallit och revolutionen var ett faktum. Senare kom man att kalla ön för Île Bonaparte till minne av Napoleon. När britterna år 1801 övertog Réunion så bestämde de sig för att ge den ett namn som den haft tidigare nämligen Bourbon. Detta förblev namnet även då Frankrike återigen fick kontrollen över ön tills år 1848 då kungahuset Bourbon återigen föll och ön fick ta tillbaka namnet Réunion. Stor dramatik och många olika namn på en ö som låg så långt från allt det som påverkades dess öde…
Geografi
På denna ö i Indiska oceanen så finns det två vulkaner. Den ena, Piton de la Fournaise, är fortfarande aktiv och då man vet om att den har haft många utbrott under årets lopp så måste man ständigt övervaka den. Den andra vulkanen, Piton des Neiges, har en höjd på 3 070 meter och utgör öns högsta punkt. Vulkanerna ser ut som berg med skog och ger ön en väldigt vacker miljö.
Réunion som en del av Maskarenerna
Réunion ligger alltså öster om Madagaskar och är en del av den afrikanska ögruppen Maskarenerna. De andra öarna är Mauritius och Rodrigues. Liksom så många andra öar i området så har denna ögrupp fått sitt namn från en portugisiskt upptäcktsresande, nämligen Pedro de Mascarenhas som precis som så många av sina landsmän befann sig i området under början av 1500-talet.
Réunions historia
Portugiserna var inte de första att besöka Réunion och den hade redan ett namn som arabiska sjöfarare gett den, Dina Morgabin som betyder Västön. Det var dock så att ön under 1500-talet var obebodd och under åren som följdes så kom den att besökas av olika nationaliteter som befann sig på vattnen omkring den. Réunion har varit bas för pirater såväl som fängelse för franska fångar. Man började odla kaffe på ön under 1700-talet med hjälp av kaffeträd som man fick från Jemen. För att odla och skörda så tog fransmännen slavar från Afrika till Réunion. Dessa slavar kom senare att göra uppror och skapa egna byar med valda ledare. Andra grödor som man odlat på ön är socker, litchi frukt och vanilj. Efterfrågan på de olika råvarorna har gått upp och ned och kaffeodlingen totalförstördes av cykloner under 1800-talet. Den rika historien med inslag av många olika folkgrupper och kulturer har lett till ön så som vi ser den idag där socker fortfarande är en viktig exportvara. Idag är dock turismen viktigare än sockerodlingarna och ett sätt att motverka den höga arbetslöshet som råder på ön.